Segítünk: +36 70 426 8841

Real Endurance Fuel, Not Sugar!

 Guaranteed Since 1987

garancia-pecset

Ikonok egyben

A kezdetek

Az alapítás története

 

A kérdés, amit legtöbben feltesznek az első találkozás után: ˝Hogy kezdődött el ez a vállalkozás? Ha Ön is kíváncsi erre, ez az én válaszom: Ez egy történet az életemnek egy páratlan időszakáról 1987-ben, egy kivételes háttérről és a különféle befolyásokról amik értek és arra késztettek hogy elkezdjem ezt a vállalkozást, ami azóta is egyenletesen növekszik. Két és fél évtized állandó, kemény munkája és elkötelezettsége vitt engem azoktól a szerény kezdetektől, amit ma látunk.

 

creation-2 

Vissza az időbe

Amikor bemutattuk az első termékünket 1987 augusztusában, a triatlon sport volt a legújabb fitnesz őrület. Időhiányban szenvedő juppik és fitnesz – orientált tömegek ugráltak teljes szívvel, edzettek háromszor annyit, mint az egy-sportos atléták. 


A kellemetlen mellékhatások ezeknek a magas szintű kitartást igénylő edzéseknek a fáradtság, a felépülés lassúsága, az energiaszint kimerítése, vérszegénység, legyengült immunfunkciók és más mellékhatások voltak. Mivel én már használtam antioxidánsokat és mikro- tápanyagokat már évek óta, hogy megnöveljem a saját energiámat, kitartási képességemet és hogy hatékonyan harcoljak a testedzés által előidézett fáradtság és felépülés problémái ellen, tudtam nagyon jól, hogy ezek a sportolók milyen problémákkal állnak szemben és tudtam hogy segítsek rajtuk.


Ne feledje ezekben az időkben még nem voltak köztudottak a szabad gyökök molekuláinak káros hatásai a szervezetben. Az antioxidánsok szerepe a szervezetben bekövetkezett kár semlegesítésében és rendbehozatalában sem volt annyira ismert. Nem voltak olyan táplálék-kiegészítők, amik speciálisan a szükséges magas szintű antioxidánsokat és mikroelemeket tartalmazták hogy kiegyenlítsék a megerőltetést, amit a magas szintű edzések okoztak.


Ezen túlmenően a legtöbb sportoló egy félrevezető étrendet használt, ami nagy mennyiségű szénhidrátot és zéró zsírt tartalmazott. Üzemanyagpótlás edzés közben korlátozott volt és primitív. A legtöbb sportoló inkább banánt és vizet részesítette előnyben az éppen aktuális élénk színű cukor/só/citromsav keverékkel szemben.


Az irányadó bölcsesség az üzemanyagpótlásról az állóképesség növeléséről volt a legproblémásabb. A legújabb szakértők mind azt ajánlották (és a magazinok kötelességtudóan jelentették) a hibás elméletet: ˝Pótold, amit veszítettél!˝ a folyadékban, kalóriákban és elektrolitban. Sportolók megpróbálták tömni magukba az 500-800 kalóriát óránként, ugyanakkor hatalmas mennyiségű vizet is fogyasztottak. Természetesen ezt a gyakorlatot folytató sportolók teljesítményének nem volt (és most sem lenne) jó vége.


Ez az időszak valóban középkornak számított az üzemanyagpótlás és a kiegészítők tekintetében. Részt venni egy 3-4 órás eseményen (a 6, 12, 24, vagy még több órás eseményekről nem is beszélve) majdnem biztos, hogy negatív fizikai mellékhatások keletkeztek; mint pl. gyomorrontás, GI problémák (gyomorfájdalom, szorulás) és/vagy görcsölés keletkezett, sőt valószínűleg a helyszínen lévő sürgősségi orvosi sátort is meg kellett látogatni a verseny alatt egy intravénás beavatkozásra.


A 80-as évekbeli triatlon növekedése után a 90-es évek elején a hosszú távú kerékpározás kezdődött, majd a 90-es évek végére a mountain bike versenyek indultak el. Ezalatt az idő alatt indult be az ˝ultra˝ hatás is – ultra távolsági események mindenféle elképzelhető módon – és ez a divat még a mai napig is folyamatban van. Mi is úgy növekedünk és terjedünk, ahogy az állóképességet megkívánó sportok és sportolók mennyisége is növekszik és terjed.


Ezek az események egyedülálló kombinációja felállította a mércét és megadta nekem a lehetőséget, hogy megalkossam a legelső kiegészítőket, amik speciálisan az állóképességet megkívánó sportolók szükségleteit elégítik ki. A következő éveken keresztül folytattam az egyedülálló üzemanyagok, kiegészítők fejlesztését és megadtam az endurance sportolók szükségletét.

 

Az én életem


creation-3Egy másik oldala ennek a történetnek, hogy hogyan kezdtem el a vállalkozásomat táplálék-kiegészítők eladásával 1987-ben, 20 évesen a San Franciscó-i apartmenemből.


1967-ben születtem a Hollywood Hills –i családi otthonunkban, mielőtt a bábaasszony megérkezett volna. A szüleim igazi déli, kaliforniai hippik voltak. Az apám csontkovács volt és mindig támogatta a táplálék-kiegészítők szükségességét az optimális egészségért. Édesanyám holisztikus gyakorló orvos és bábaasszony volt. Mi nem ettünk sok cukrot, búzát és feldolgozott, tartósított tejterméket. Leginkább teljes értékű ételt ettünk, nálunk nem volt megtalálható a gyorsétel és az egészségtelen étel, anyám egyébként is mindent annak hívott, ami csomagolásban vagy konzervdobozban volt megtalálható. Mondhatnám, hogy mi liberálisak voltunk az egészségtelen ételek fogyasztásában mielőtt ez divat lett volna. Emlékszem már 4 éves korom óta szedtem vitamint.


Elkezdtem sportolni már nagyon korán, leginkább azokat a sportokat szerettem, amik kerekekkel voltak kapcsolatosak. Megtanultam kerékpározni már a 2. születésnapom után es nem sokkal utána gördeszkázni is. Az 5. születésnapomra már motorbiciklizni is tudtam és elkezdtem versenyezni BMX kerékpárral és krossz-motorral nem sokkal utána. Szabadelvű iskolába jártam, ahol az órákon való részvétel nem volt kötelező, így a napjaim nagy részét kerékpározással, gördeszkázással és motorbiciklizéssel töltöttem.


1976-ban Közép-Afrikába költöztem két nővéremmel, édesanyámmal és új férjével, aki akkor töltötte be a társulati igazgatói posztot a Béketestületnél Csád országában. A fővárosban, N´Djamena-ban éltünk. A következő 3 és fél év csodálatos és nagyon alakformáló volt az életemben. A megszámlálhatatlan élet-leckék mellett és abból adódóan, hogy 8 és 12 éves koromban a világ egyik legszegényebb országában éltem megváltozott az életszemléletem. Annyit kerekpároztam és motorbicikliztem amennyit akartam és fociztam is mindennap az iskolában. Mindezt nem kevesebb, mint 37°C-ban. A hidratálás és a megfelelő táplálkozás élet és halál kérdése volt a legtöbb embernek körülöttem.


A második 2 és fél éves szerződésünk Csádban rövidre sikerült a polgárháború kiterjedése miatt, ami elterjedt az egész országon, 1979 végén. Egy hetes ostrom után kimentettek minket N´Djamena-ból a szomszédos Kameron-ba (ami mennyországnak számított) ahol 6 hétig maradtunk. Amikor meghallottuk hogy minden elveszett és a Béketestület abbahagyja a működtetését Csádban, mi is visszatértünk Kaliforniába és letelepedtünk Long Beach-en a középiskolai éveimre. Azonnal visszatért az életem a kerekekre, megint kerékpároztam, gördeszkáztam és motorbicikliztem, ha éppen nem iskolában voltam, vagy dolgoztam volna, hogy fenntartsam a versenyeimet.


Középiskolámban, a Long Beach-i Wilson High school-ban csatlakoztam a vízilabda- és úszócsapatba. Az iskola gyakran volt területi bajnok – ami megkívánt napi 4-5 órás edzést a medencében és ez csak segített az igazi passzióm edzéséhez, a krossz-motorozáshoz. Nagyon sok verseny volt akkoriban, 1 héten 1-2 este versenyeztem és a hétvégeken is vagy az egyik vagy mindkét nap versenyem vagy meccsem volt. Valamint fenntartottam egy igen jó iskolai szinteredményt is és elvállaltam bármi munkát hogy fizetni tudjam a versenyeimet.


Így aztán első kézből tudtam a mélyreható hatásokat, amiket az üzemanyagok és táplálék-kiegészítők okoztak az edzések és a versenyek előtt, alatt és után. Ismertem a hatásukat a tréningek és a versenyek utáni felépülésben és az energiaszint visszanyerésében. Egy nagy adagú CoQ10 és különböző antioxidánsok keverékét használva ellen tudtam állni az őrülten aktív időbeosztásomnak. Amint abbahagytam a szedésüket, az energiám lefelé süllyedt és elaludtam minden adódó alkalomkor.


A motorbiciklizés okozott egy térdsérülést, aminek az eredménye két műtét és a kerékpározás újra-felfedezése a rehabilitációhoz lett. 1985-ben befejeztem a középiskolát, majd San Francisco-ba költöztem ahol a San Franciscó-i State University-re jártam és nemzetközi vállalkozásra szakosodtam. Esti munkában autókat parkoltam, hétvégeken pedig Tiburon-ban ínyencségeket áruló piacon dolgoztam. Ez kb. 4-6 órát hagyott naponta kerékpározásra. Bejártam a Marin Headlands-ot és a Bay Area hátsó útjait.


Nagyon csalódott voltam azokban a piacon levő táplálék-kiegészítők hiányában, amik a magas teljesítményű kerékpározók és sportolók speciális igényét kellett volna kielégíteni. Így aztán visszamentem a középiskolámban jól bevált rendszerembe és elkezdtem megint a nagy adagú CoQ10 és antioxidánsok keverékét szedni. A hatás az energiámon, állóképességemen és a sportolás utáni felépülésemen ugyanolyan csodálatos volt, mint középiskolás koromban.


Így aztán 1987-ben ezek befolyására elkezdtem ötleteket produkálni – tökéletes munkalehetőség egy kezdő vállalkozónak.


1986-ban úgy határoztam, hogy abbahagyom a főiskolát, otthagyom a nemzetközi kereskedelmet, hogy vállalkozó lehessek. 1987-ben néhai apám Gerry S Frank bátorításával és támogatásával beindítottam az E- Caps nevű táplálék-kiegészítő termékeket, amik speciálisan az egyedülálló teljesítményközpontú sportolók igényeinek feleltek meg.


Az első termékeim egy nagy-erejű CoQ10 táplálék-kiegészítő volt, ami egy alkotóelemből állt. Néhány hónap múlva ezt követte a Race Caps és Enduro Caps – majd egy összetettebb, korszerűsített és javított termék a Race Caps Supreme. Majd az első három terméket gyorsan követte a Boron, Chromemate, Xobaline és Energy Surge. A mai napig ezek a kedvenc termékeim között vannak.


Sajnálatos módon Gerry hirtelen rákos lett és 1991-ben meghalt, még mielőtt csatlakozni tudott volna a mindennapi működtetéshez.

 

creation-1

A kezdeti évek


Ezekben az első években nyilvánvalóvá vált, hogy hiány volt az állóképességet növelő üzemanyagok kínálatában. Megszámolni sem tudtam, hogy hány ügyfelem mondta el ugyanazt: rosszul lettek és nem tudták a lehető legtöbbet kihozni a teljesítményükben a helytelen táplálkozásuk miatt. Ez vezetett a Sustained Energy megalakításához (Dr. Bill Misner együttműködésével fejlesztettem ki). Ez a maga nemében az első olyan termék volt, ami egyesíti a három különböző forrást; a komplex szénhidrátot, fehérjét és tápanyagok seregeit hogy támogassák a zsír anyagcseréjét. A kidolgozás alatt eredetileg Wild Bill´s Triple X Mega Fuel-nek hívtuk, majd Energy Surge-nek lett belőle, de a végén Sustained Energy névben állapodtunk meg. Mivel nem adtunk hozzá semmi ízesítést, cukrot a Substained Energy-t úgy jellemezték mintha ˝ázott kukoricapelyhet˝, vagy tapétaragasztót ennél. De ha 3 óránál hosszabb ideig szerettél volna sportolni, megforradalmasította a feltöltődést.


Röviddel a Sustained Energy sikeres beindítása után elkezdtem kifejleszteni a Hammer Gel-t. Tudtam, hogy ahogy javítani tudtam a ˝sport-ital˝ koncepción, úgy javítani tudok a piacon levő géleken, Leppin Squeezy volt az első igazi gél, amit valaha is megalkottak. Ugyanúgy, mint a Sustained Energy terméknél, a Hammer Gel formulájából is kihagytam a finomított cukrot és maltodextrint formájában használtam egy komplex szénhidrátot és a gyümölcsíz megteremtéséhez valódi gyümölcs-sűrítményt adtam hozzá. A finomított cukor és a citromsav hiánya a fő ok hogy a Hammer Gel sokkal jobban működik, mint bármely más gélek és a visszajelzések is jobbak a sportolóktól, hogy nincs rossz mellékhatása, mint a piacon megtalálható többi gélnek.


1995 egy másik fontos év volt a számomra. Elkezdtem bemutatni a Hammer Nutrition Endurance Fuels termékeket a már meglevő endurance kiegészítőkhöz és teljesítménynövelőkhöz. Ezek a termékek E-CAPS néven váltak ismertté. Abban az évben költöztettem a családomat és a vállalkozásomat Whitefish városába, Montana Államba. Rajtam kívül egy főállású alkalmazottam volt, 2014-ben a Hammer Nutrition csapat közel 40 főből áll a Whitefish-i Központunkban.
A történet folytatódik


Ma, a Hammer Nutrition-ra az jellemző, hogy azokat a speciális termékeket forgalmazza, amik megcímezik az endurance sportolók teljes szükségletét ahhoz hogy elérjék és megtartsák az optimális egészségüket és a fizikai teljesítményüket bármilyen sportolás előtt, alatt és után, bármennyi időtartamra. Az áruink tartalmaznak italokat, géleket, szeleteket, fehérjéket, kiegészítőket, testápoló termékeket és még sok mást. Garantáljuk a legmagasabb minőséget, a hatékonyságot és hogy teljesen természetes alapanyagú termékeket találnak kedvező áron, a jelenlegi piacon.

 

Brian Frank
owner