Real Endurance Fuel, Not Sugar!

 Guaranteed Since 1987

garancia-pecset

Ikonok egyben

7 tavaszi edzéstipp a sikeres felkészülésért

Written by Hammer Nutrition Hungary
Rate this item
(0 votes)

A versenyszezon egyeseknél még csak kopogtat, ám másoknál már be is rúgta az ajtót. Mindenesetre természetes, hogy egyre izgatottabban várod a fő versenyed közeledtét, és ennek megfelelően növeled az edzéseid intenzitását. Ahhoz, hogy ne csak hasraütésszerűen megtervezett edzéseid legyenek, hanem valóban a maximumot tudd kihozni magadból a versenyeken, alkalmazd a következő tippjeinket!

1) Kövess egy előre felépített edzéstervet, de ne áldozz fel mindent a betartása érdekében!

Valóban nagyon fontos, hogy tudd előre, hogy mit fogsz az aznapi (heti, havi) edzésen véghez vinni, hiszen valószínűleg nem vagy olyan szinten, hogy improvizálással pont a megfelelő feladatok/iramok jutnak eszedbe. Az viszont előfordulhat, hogy az intenzitás növekedésével egy-egy fárasztó edzés után szokatlan módon kimerültnek érzed magad. Ilyenkor nem érdemes kockáztatni. Tarts inkább pihenőt, vagy végezz a tervezettnél könnyebb edzést! Makacsul ragaszkodni az edzéstervedhez, mikor a tested már nem tud alkalmazkodni hozzá, egyáltalán nem kifizetődő. Sérülés, túledzés és ennek következtében kihagyás lehet az ára.

2) Aludj jól!

„A nem elegendő alvás miatt olyan mélységeket tapasztalhatsz meg a teljesítőképességed terén, melyet akár még ezelőtt sosem. Ez kéz a kézben jár a túledzettséggel és a visszaeső teljesítménnyel.” – ezek a szavak Nate Llerandi nagy tekintélyű edzőtől származnak, aki egyszerűen „alapvető teljesítménygyilkos”-nak nevezte az alvásmegvonást. Ne hagyd, hogy ilyen történjen veled! Gondoskodj minden este a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról! Amennyiben egy kis segítségre van szükséged, nyugodtan alkalmazd a REM Caps-et egy-két szem Essential Mg kapszulával!

3) Ne diétázz (a szó hétköznapi értelmében), hanem eddz!

A diétázás és a magas szintű edzés nem összeegyeztethető. Mikor megvonod a szervezeted számára szükséges kalóriákat és ezzel egyidőben arra kényszeríted, hogy megnövelt intenzitású edzéseket végezzen, olyan szintű stressznek teszed ki, melyre nincs felkészülve. Valószínűleg tapasztalsz majd egy kis súlyvesztést, de tudnod kell, hogy először ez főleg víz, majd vázizom (mely szintén nem túl ideális), és csak ezután nyúl a tested a zsírraktárakhoz. Természetesen a túlevés sem helyes. Ahelyett, hogy lecsökkentenéd a kalóriabevitelt, válaszd meg a szervezeted számára megfelelő mennyiséget és az edzésen végezd el a sikerhez vezető munkát!

4) Az étrend-kiegészítők nem az ördögtől valóak.

Mindent megteszel annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebben táplálkozz? Ez esetben gratulálunk, de azt azért tudnod kell, hogy még így sem tudod pótolni az összes szükséges tápanyagot, melyek a sportsikereidhez elengedhetetlenek. Természetesen az sem megoldás, ha félvállról veszed az étkezést, de közben bekapkodsz mindenféle táplálék-kiegészítőt, ami csak eléd kerül. Figyelj arra, hogy a valódi tápértékkel rendelkező ételek mellett átfogó, a szükséges mikronutrienseket tartalmazó kiegészítőkkel is erősítsd az étrendedet! Így az általános egészségedet és a sportteljesítményedet is támogathatod egyszerre. Kezdd az étrend-kiegészítést egy olyan hatásos multivitamin/ásványianyag komplex-szel, mint a Premium Insurance Caps!

5) Ne csak az edzés alatt hidratálj megfelelően, hanem egész nap!

Tested körülbelül 60%-a víz, ezért nem is kétség, hogy milyen fontos, hogy egész nap megőrizd a megfelelő hidratációs szintet. Sajnos nagyon sokan – lehetséges, hogy talán te is - állandó dehidratált állapotban vannak, mely az egészségen túl a sportteljesítményre sincs túl jó hatással. Kezdd el még ma, hogy tudatosan figyelsz a folyadékbeviteledre! Fokozatosan növeld az adagot a kívánt mennyiség eléréséig! Elsődlegesen tiszta vízzel hidratálj! Egy átlagos tömegű felnőttnek minimum 2,5-3 liter vízre van szüksége naponta, amihez hozzáadódik az edzés közben elfogyasztott folyadék mennyisége. Terhelés alatt az időjárástól és intenzitástól függően 0,5-0,7 l folyadékra van szükséged óránként, mely extrém meleg esetén 0,8 l/ órát is elérheti.

6) Figyelj az elektrolitbevitelre is!

Az alapozóidőszak elején, valamint mikor az edzések intenzitása és időtartama növekszik, általában nagyobb mértékű ásványianyag-veszteség figyelhető meg. Ez azt jelenti, hogy emelned kell a normál Endurolytes vagy Endurolytes Fizz adagodat! Amennyiben olyan környezeti feltételek mellett edzel, melyekhez nem vagy hozzászokva, gondolkozz el az Endurolytes Extreme használatán!

7) „Töltsd újra a tankot” minden edzés után!

Egész évben ajánlott egy minőségi szénhidrát-fehérje visszatöltés a kimerítő edzések alkalmával, de mikor egyre nő az intenzitás, ez különösen fontos. Az edzés után, még mielőtt megszabadulnál az izzadt ruháktól és bevetnéd magad a frissítő zuhany alá, fogyassz el egy 3:1 arányú szénhidrát-fehérje tartalmú regeneráló táplálékot például Recoverite ital formájában! Az ekkor (edzés után közvetlenül) elfogyasztott megfelelő összetételű visszatöltés segít a vázizmok újraépítésében, regenerálódásában, a glikogén raktárak feltöltésében, valamint az immunrendszer működésére is pozitív hatással van.

Keress minket bátran, ha bármilyen egyéb kérdésed merülne fel a frissítéssel, táplálkozással kapcsolatban!

Hammer ON!

Read 527 times