Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

D-vitamin – az immunrendszer dinamikus védelmezője

D-vitamin – az immunrendszer dinamikus védelmezője

Steve Born írása

 

Brian évek óta D-vitamin-kiegészítőket nyújt minden Hammer Nutrition alkalmazott számára. A konyha- és raktárhelyiség szekrények egész évben el vannak látva ezzel a lenyűgöző tápanyaggal. Miközben a D-vitamin kiegészítők használata nyáron kissé csökken (mivel többet tartózkodunk napon), október elejétől április végéig / május elejéig (valószínűleg most tovább is, a jelenlegi helyzet miatt) szükség van a  D-vitamin-szedésére.

És ez nagyon igaz! Amióta csak tanulmányozom a tápanyagokat és a táplálék-kiegészítőket (lassan már 35 éve), nem találtam még olyan tápanyagot, amely az emberi egészségben nagyobb szerepet játszana, mint a D-vitamin. A magnézium szintén nagyon fontos - és egy kicsit később megvitatom ezt az ásványi anyagot -, de az aranyérmes nyertes: "Nagyon sok jótékony hatást gyakorol ez a tápanyag az emberre" a D-vitamin.
 

Az írásomban, a terjedelem miatt lehetetlen felsorolnom a D-vitamin szervezetben betöltött összes szerepét, de igazságos azt mondani, hogy mivel szinte minden testsejtben és szövetben D-vitamin-receptorok vannak, mindenhol szükség van a D-vitamin megfelelő működésére [1, 2]. Az immunrendszert illetően – amelynek védelme manapság mindannyiunk számára még fontosabb – a D-vitamin nagymértékben „frontvonal védelmi” tápanyag.
 

Az egyik D-vitamin / immunrendszer kutatás eredménye szerint: „A D-vitaminnak fontos funkciói vannak a kalcium mennyiségét és a csont felépítését illetően, beleértve a veleszületett és adaptív immunválaszok modulálását. A D-vitamin hiány az autoimmun betegségeket is előidézheti. Az immunrendszer sejtjei képesek a D-vitamin szintetizálására és reagálására.” [3]

A többi D-vitaminnal / immunrendszerrel kapcsolatos kutatást [4] kommentálva Dr. Richard Mellanby ezt írja: "Az alacsony D-vitamin státuszt már régóta számos autoimmun betegség kialakulásának jelentős kockázati tényezőjévé kell tenni. Tanulmányunk feltárja a D-vitamin fontosságát. A metabolitok drámai módon befolyásolhatják az immunrendszert. "
 

Végül, a nagyra becsült D-vitamin szakértő, Dr. Richard F Holick kijelenti, hogy a D-vitamin „képes olyan gének széles skálájának szabályozására, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtnövekedés szabályozásában, az immunrendszer és a szív-és érrendszer egészségének modulálásában. Az epidemiológiai bizonyítékok és a jövőbeli tanulmányok összekapcsolták a D-vitamin hiányt a sok krónikus betegség fokozott kockázatával, beleértve az autoimmun betegségeket, a szív- és érrendszeri betegségeket, a halálos rákot, a II. típusú cukorbetegséget és a fertőző betegségeket. ” [2]

Mostanra világossá kell válnia, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, ideértve az immunrendszer megfelelő működését is. Nehéz meghatározni, hogy mennyi D-vitamint kell bevenni naponta az optimális szint fenntartása érdekében - a D-vitamin, a 25-hidroxi-vérvizsgálat az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudjuk ezt -, de az általános konszenzus 2000 IU - 4000 NE mennyiség naponta.

Minden Premium Insurance kapszulája kb. 71,5 NE D-vitamint tartalmaz, tehát egy tipikus napi 4-6 kapszula-adag kb. 285 NE - 429 NE D-vitamint fog biztosítani számodra. A kiegészítő mennyiség hozzáadása egy önálló D-vitamin-kiegészítőből származhat, amelyek nagy része rendkívül kedvező áron elérhető és könnyen beszerezhető. A legtöbb D-vitamin-kiegészítő (D3-vitaminként vagy kolekalciferolként értékesítve) lanolinból készül, amely a juh gyapjából származik. Vannak vegánbarát D-vitamin-kiegészítők is, amelyekben a D3-vitamint zuzmóból készítik.

Megjegyzés: Azok a kiegészítők, amelyek jelenleg az „IU” (nemzetközi egység) mérését használják, átváltanak az „mcg” értékre (mikrogramm). Minden DU D-vitamin 0,025 mcg, tehát 25 mcg D-vitamin azonos mennyiségű, mint az 1000 NE.

 

***** Ne felejtsd el a magnéziumot se! ****

A D-vitamin bőséges előnyeinek teljes értékű kihasználásához elegendő mennyiségű magnéziumra van szükség. Ennek oka az, hogy a magnézium aktiválja a D-vitamin anyagcserében részt vevő enzimeket. Az egyik tanulmányban a kutatók kijelentették, hogy „elengedhetetlen annak biztosítása, hogy ajánlott magnézium mennyiséget fogyasszunk a D-vitamin optimális előnyeinek eléréséhez”. [5]
 

Egy másik tanulmány [6] rámutat arra, hogy a magnézium szintén optimalizálja a D-vitamin „állapotát” a testben - növeli a mennyiségét azoknál, akiknek hiányosságai vannak, és ha szükséges, csökkenti a túl magas szintet. Ez a kutatók szerint létfontosságú, mivel az emberek másképp szintetizálják a D-vitamint; valakinél a D-vitamin szintje nem emelkedik még a vitamin nagy dózisban történő elfogyasztása után sem. A magnézium felhasználásával a D-vitamin vizsgálatokban és a magnézium „szükség szerinti növelésével/ csökkentésével” megbízhatóbb következtetéseket lehet levonni a D-vitamin szintjével kapcsolatos körülmények kutatását illetően. Ezen felül, a magnézium azon képességének köszönhetően, hogy kiegyensúlyozza és optimalizálja a D-vitamin szintet, egyre több ember élvezheti az egyéb rengeteg előnyét, amelyek ennek a mindennapos vitaminnak az optimális - nem túl alacsony, nem túl magas - szintjéből származnak.
 

Az Essential Mg esetében minden kapszula 100 mg magnéziumot tartalmaz öt erősen biológiailag hozzáférhető formában, ezáltal egyszerűen biztosítja a szervezetnek ezt a „D-vitamin hasznosításhoz szükséges” ásványi anyagot.

 

Referenciák:

[1] Holick MF. Vitamin D: evolutionary, physiological and health perspectives. Curr Drug Targets. 2011 Jan;12(1):4-18.

[2] Holick MF. Vitamin D: a d-lightful solution for health. J Investig Med. 2011 Aug;59(6):872-80.

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

[4] Louise Saul, Iris Mair, Alasdair Ivens, Pamela Brown, Kay Samuel, John D. M. Campbell, Daniel Y. Soong, Nadine Kamenjarin, Richard J. Mellanby. 1,25-Dihydroxyvitamin D3 Restrains CD4 T Cell Priming Ability of CD11c Dendritic Cells by Upregulating Expression of CD31. Frontiers in Immunology, 2019; 10 DOI: 10.3389/fimmu.2019.00600

[5] https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882

[6] Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial; Qi Dai Xiangzhu Zhu JoAnn E Manson Yiqing Song Xingnan Li Adrian A Franke Rebecca B Costello Andrea Rosanoff Hui Nian Lei Fan Harvey Murff Reid M Ness Douglas L Seidner Chang Yu Martha J Shrubsole; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 6, 1 December 2018, Pages 1249–1258, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy274

 

 

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés