Mik a minőségi vizsgálatok eljárásai?

Mik a minőségi vizsgálatok eljárásai

Napjainkban, a gyártás során felhasznált nyersanyagok minősége sokkal jobban számít, mint korábban bármikor és a fogyasztók számára vitathatatlanul alapvető fontosságú, hogy milyen minőségű alapanyagokat tartalmaznak a kész termékek.

A Hammer Nutrition-nél odafigyelünk erre és nagyon komolyan vesszük ezt az igényt és éppen ezért, a beszállító cégeket is annak megfelelően választjuk ki, hogy minősítéseik megfelelnek-e azoknak a minőségi és származási követelményeknek, amit ügyfeleinkkel együtt elvárunk.

 

GMP (Megfelelő Gyártási Technológiák):

Azok a vállalatok, amelyek gyártási folyamataik során következetesen alkalmazzák a GMP (Megfelelő Gyártási Technológiák) szabályait, képesek folyamatosan, állandó minőségű termékeket kínálni ügyfeleiknek. Messze nem elegendő csak az a szándék és ígéret, hogy majd megpróbálunk minőségi árukat előállítani.

A GMP minősítés kritériumainak való megfelelés, megköveteli a minőség iránti elkötelezettséget és a folyamatos fejlesztést, amelyek lehetővé teszik a cégek számára, hogy teljesítményük mérhetővé váljon egy elismert, minőségi szabványnak megfelelően.

Az NSF és az SQF szervezeteket is épp annak érdekében hozták létre, hogy elősegítsék ezt a folyamatot. Jelenlétük - mint felügyeleti szerv -, a gyártók számára lehetővé teszi, hogy megfeleljenek annak a minőségi szabványnak, amely biztosítja termékeik minőségi színvonalát és amely a kifinomult vásárlók részéről nem csak elvárt, hanem alapvető fontosságú is.

 Az NSF regisztrációja és az SQF hitelesített igazolása biztosítja a gyártók számára, hogy megfelelnek azoknak a szabványoknak, amelyek szem előtt tartják a következetességet és a pontosságot a minőségbiztosítás és a minőség-ellenőrzés érdekében:

 • Berendezések
 • Személyzet
 • Biztonság
 • Higiénia
 • Összetevők
 • Adagolás
 • Feldolgozás
 • Csomagolás
 • Dokumentáció
 • Szállítás
 • Terméktámogatás

A Hammer Nutrition gyártóválasztása? Kizárólag csak a legjobbat!

Példaként:
A Hammer Nutrition legtöbb kiegészítőjének gyártója, több mint negyven éve elkötelezett híve a természetes egészségnek. Küldetésük céljait, egy nyilatkozatban, a weboldalukon is megosztották:

Gyártó üzemünket és az elosztó központunkat is a GMP szabványának megfelelően üzemeltetjük annak érdekében, hogy a gyártási folyamat minden egyes lépésénél biztosítsuk a megfelelő minőséget.

A kutatástól a fejlesztésig, a szövegezéseken keresztül, a feldolgozásig, a csomagolásig és a terjesztésig, biztos lehetsz abban, hogy munkatársaink a teljes gyártási folyamat során elkötelezettek a minőséggel kapcsolatos minden egyes vonatkozás tekintetében.

Folyamatosan arra törekszünk, hogy vásárlóinkat rendkívüli termékekkel lássuk el, hozzájuk a legjobb forrásokból származó legtisztább hozzávalókat használjuk fel, a legnagyobb odafigyeléssel kerüljenek feldolgozásra, mindezt versenyképes áron kínáljuk, a hatékonyság, vagy a minőség feláldozása nélkül.

 

Természetesen minden évben többször ellenőrizzük a Hammer Nutrition és partnerei létesítményeit és minden alkalommal képzeletet felülmúlóan hibátlannak és higiénikusnak találjuk azokat:

 • Minden alkalmazott, aki nyersanyagokkal, vagy késztermékekkel dolgozik, védőruhát hord.
 • A gépek szigorú időbeosztás szerint kerülnek gyakori és aprólékos tisztításra és fertőtlenítésre. Gyártónk előírása szerint: Minden élelmiszerrel érintkező felületet, gépet és eszközt száraz törlőkendővel/kefével, majd porszívóval is alaposan megtisztítunk minden egyes termék gyártását követően, illetve minden egyes nap végén is. Bármely olyan maradékanyagot, amelyeket nem lehet eltávolítani ezekkel a száraz tisztítási módszerekkel, nedves izopropil-alkohollal átitatott keféléssel és azt követő szintén nedves porszívózással távolítunk el. A gépek és az eszközök ezt követően alkoholos, eldobható törlőkendőkkel kerülnek alapos tisztításra, majd zárt, higiénikus ládákba helyezzük őket, ezt követően pedig műanyag fóliával borítjuk be, vagy visszazárjuk őket a saját dobozukba, hogy megvédjük az élelmiszerrel érintkező felületeket abban az időszakban is, amikor nincsenek használatban. A gépek és az eszközök is mindig újra ellenőrzésre kerülnek az egészségügyi követelményeknek megfelelően a következő termék gyártásához szükséges felhasználásuk előtt. Ez minden olyan felszerelés és eszköz felületének kezelésére is vonatkozik, amelyek érintkezésbe kerülnek összetevőkkel és amelyek befolyásolhatják az elkészült termékek minőségét.
 • Különleges szellőztető berendezések kerültek felszerelésre minden egyes helyiségben, hogy minden pillanatban és minden helyiségben biztosítsuk a pormentes/tiszta levegőt. Lényegében minden helyiségünk, tökéletesen tiszta helyiség.

Még a raktár padlóját is gyémánttal csiszoltattuk fel, amely segít fenntartani a padló tisztaságát és keménysége biztosítja a sértetlenségét is.

 

A legtisztább összetevők beszerzése

Képzelheted, hogy ez egy hatalmas léptékű, többlépcsős folyamat, amely a nyersanyagok megrendelésétől kezdve, a késztermékig tart. Az első lépés természetesen a legtisztább nyersanyagok beszerzése.

A Hammer Nutrition kiegészítőinek elsődleges gyártója is megköveteli összes szállítójától, hogy minden nyersanyagszállítmány beérkezésekor rendelkezzenek független laboratóriumi bizonyítvánnyal. Ez a bizonyítvány nem kevesebb, mint 15 kiemelt tételt foglal magába – Ezek néhány eleme:

 • Anyagok Lot száma
 • Anyagok származási országa
 • Gyártás dátuma
 • Nyilatkozat a szavatossági időről és ezek meghatározásához használt eszközök pontos leírása. Emellett a bomlástermékek, vagy a hatékonyság csökkenésének görbéjével a gyártástól számított ötéves periódusra kiszámítva és a tárolási körülmények optimális fenntartásához szükséges feltételek meghatározása.
 • Nyilatkozat és a hivatkozás az iparágban elfogadott bizonyításai eljárásokról, részletesen kimutatva a nyersanyagok beazonosítását, tisztaságát és ezeknek az elemzéseknek az eredményeit. (Részleteznie és tartalmaznia kell a termék nevét, kapcsolattartó nevét és a független laboratórium telefonszámát, amely elvégezte a beazonosítási tesztet.)
 • Nyilatkozat és hivatkozás az iparágban elfogadott bizonyítási eljárásokról, hogy a nyersanyagok megfelelnek az FDA előírásainak a mikrobatartalmakat, nehézfémeket, oldószereket és növényvédő szereket illetően, és ezen vizsgálatok eredményei.
 • Nyilatkozat az allergének jelenlétéről, vagy éppen a hiányának kimutatásáról és azokról a termékben található egyéb anyagokról, amelyekkel való érintkezés a gyártási folyamat során befolyásolhatja a végtermék tartalmát: tej, tojás, hal, rákfélék, csonthéjasok, búza, földimogyoró, szójabab.
 • Nyilatkozat az alapanyagok pontos forrásáról és/vagy pontos adat az eredeti forrásról, ahonnan az anyagot kinyerték, vagy bármely más módon származtatták. (Például: a glükozamint rákból, homárból és garnélarákból nyerik ki.)
 • Nyilatkozat minden olyan hozzáadott anyag pontos, eredeti forrásáról, amely hozzáadásra került a megnevezett anyaghoz és/vagy a pontos, eredeti forrása minden hozzáadott anyagnak, amit a megnevezett anyagból nyertek ki, vagy más módon származtattak.

 

Ezenkívül, ha bármilyen növényi terméket használtak a formulában, egy 27 pontos kérdőívet (hivatalos nevén Növényi Kiegészítők Megbízhatósági Felülvizsgálati Listája) kell kitölteniük azoknak, akik beszállítók szeretnének lenni. Ez a kérdőív, a következő pontokat tartalmazza:

 

1. A kérdőívnek ebben a részében olyan kérdésekre kell részletesen válaszolni, mint:

• Minden lényeges információ rendelkezésre áll az anyagok beazonosításhoz és forgalomba hozatalához?
• Rendelkezik vezetett nyilvántartással a begyűjtések dátumáról és helyszíneiről?
• A begyűjtött anyagok megfelelően vannak tárolva és védve a környezeti hatásoktól?

2. Növénytani feldolgozás – ebben a részben olyan kérdésekre kell részletesen válaszolni, mint:

• A nyersanyagok és a hozzáadott anyagok egyértelműen vannak azonosítva tartalom és adagolás szerint?
• Képzett szakember végezte a mintavételt?
• Az anyagok kezelése, azonosítása és tárolásának módja meggátolja bizonyos fokig a szennyeződésektől, sérülésektől, összekeveredéstől és egyéb hibáktól?
• A termékeknek a megfelelő tárolás mellett, a megfelelően szabályozott hőmérséklet és páratartalom is biztosítva van?

3. Tesztelés – ebben a részben olyan kérdésekre kell részletesen válaszolni, mint:

• Rendelkezésre áll alkalmas laboratóriumi felszerelés arra, hogy elvégezzenek minden szükséges vizsgálatot?
• A termékleírások elkészítését, felülvizsgálatát és jóváhagyását hozzáértő személy végzi?
• A termékek tesztelése megfelelő gyakorisággal történt, hogy igazolja az állaga és hatékonysága is megfelel a termékleírásokban foglaltaknak?
• A laboratóriumi eszközök megfelelő időközönkénti kalibrálása rendszeresen megtörtént?
• Hozzáértő és képzett személyek végezték a termékteszteket?

 

Ezek a lépések biztosítják számunkra, hogy gyártóink kizárólag csak elismert beszállítóktól származó, kiváló minőségű alapanyagokat használjanak.

 

Honnan származnak a nyersanyagok?

A mondás, miszerint „Azt kapod, amiért fizetsz.” általában véve elég sok vásárlásod esetében igaz és különösen igaz a valóban kiváló minőségű tápanyagokra, legyenek azok vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények, vagy bármi más.

Amikor a Hammer Nutritionnél megalkotjuk egy termék követelményrendszerét, az első dolog amit megteszünk, hogy eldöntjük, melyik összetevőből, mennyi szükséges a hatékony eredmény érdekében, szem előtt tartjuk a kapszula terjedelméből adódó lehetőségeinket/korlátozásokat és a fogyasztók költségét is, azonban két dolgot, még mindenképpen figyelembe veszünk.

Akárhogyan is, de a legfontosabb tényező, a lehető legjobb nyersanyagok beszerzése. Szerencsések vagyunk, hogy gyártóink a szigorú követelményeinknek/előírásainknak megfelelően, lelkiismeretesen dolgozzák fel számunkra a nyersanyagokat, továbbá az anyagok beszerzésekor is a korábban már felsorolt nagyon szigorú követelményeket betartva szerzik be ezeket a nyersanyagokat a különböző beszállítóktól.

Gyártóink számos választási lehetőségről gondoskodnak, egyszerre több potenciális nyersanyagforrást is előteremtve. Elég sokszor fordul elő és sok időt szánunk arra is, hogy a legjobb döntések szülessenek annak érdekében, hogy tápanyagbeszerzéseinknél a legjobb ár/érték arányt érhessük el.

Más szavakkal: Előfordulhat, hogy egy adott tápanyag különleges formulája nagyon drága lenne, de ettől még nem indokolt, hogy költségeit a vásárlóra terheljük. Ha ez a helyzet - amely nagyon ritkán fordul elő -, mégis előáll, megkeressük a legjobb alternatívát.

A legfontosabb azonban, hogy SOHA nem spórolunk a nyersanyagok minőségén: kizárólag az elérhető legtisztább nyersanyagokat szerezzük be és SOHA nem áldozzuk fel a minőséget az alacsonyabb ár érdekében.

Mindig arra törekszünk, hogy a nyersanyagokat és az hozzáadott anyagokat is az elsődleges gyártótól szerezzük be, természetesen csak abban az esetben, ha ezek a tápanyagok egyaránt megfelelnek a Hammer és gyártóink magas fokú igényeket támasztó elvárásainak is. A szállítások időfaktora miatt, beszállítóink túlnyomó többsége amerikai, de vannak más országokból is szállítóink, akik bizonyos tápanyagokat, kiemelkedően magas minőségben gyártanak.

A Kínából származó nyersanyagok hagyományosan a „vonzó“ kategória alatt kerülnek értékelésre. Ezeknek az alapanyagoknak költségei általában alacsonyabbak, mint más forrásoknál, de jellemzően ezeknek a termékeknek a minősége gyanús is.

Az elmúlt néhány évben azonban jelentős, pozitív változások történtek a Kínában gyártott nyersanyagok minőségének tekintetében. Azonban korábban – és jelenleg is – a Hammer Nutrition irányelvei szerint Kínából származó nyersanyagokat kizárólag csak abban az esetben használunk, amikor világszerte kifogyóban vannak a készletek és/vagy a nyersanyag egyetlen lehetséges forrása Kínában található. Ezekben a rendkívüli esetekben, a szóba jövő tápanyagokat mindig, még tüzetesebb vizsgálat alá vetjük, hogy megbizonyosodjunk róla, a számunkra elfogadott és nem pedig alacsonyabb minőségű összetevők kerültek kiszállításra.

 

Elejétől a végéig – Hogy készülnek a Hammer Nutrition termékei

Bemutatjuk a gyártási folyamatnak azokat az alapvető lépéseit, amelyeken minden egyes Hammer Nutrition termék gyártása során keresztül mennek gyártóink:

 

4. Megrendelés – Megérkezik a gyártóhoz a Hammer megrendelése és a gyár képviselője visszaigazolja ezt számunkra.

5. Rendelési tétel beiktatásának megindítása – A folyamatmenedzser meghatározza a tételeket és a mennyiségszámot, hogy a tételek/összetevők/tápanyagok mindegyike rendelkezésre álljon.

6. Nyersanyag leltár ellenőrzése és rendelés – A folyamatmenedzser ellenőrzi a nyersanyagok aktuális raktárkészletét és ha rendelkezésre áll a megfelelő mennyiség, meghatározza a gyártáshoz szükséges tételeket és mennyiségeket. Amennyiben további nyersanyagra van szükség, a folyamatmenedzser elindítja az utánrendelést. Tételek beiktatásának folyamata – A megrendeléskor a folyamatmenedzser tételbeiktatást végez minden tétel/hozzávaló/tápanyag vonatkozásában.

7. Magasabb szintű tétel beiktatás QA (Minőségbiztosítás) ellenőrzés – A minőségellenőrzési csoport (Minőség) ellenőrzi a rendelési tétel beiktatásának és a már gyártásra leadott tétel beiktatásának pontosságát. Amennyiben a két tétel 100%-ig megegyezik, befejezi a rendelés beiktatásának folyamatát és visszajuttatja a jelölt rendelési tételek beiktatásait a termelési ellenőrnek.

8. A rendelési tétel beiktatásának eredménye – A termelési ellenőr kiadja a szükséges tételeket a keverési technikusnak az adagoláshoz.

9. Adagolás mérése – a keverőpadi technikus leméri az összes összetevőt.

10. Minőség-ellenőrzés – A szükséges (súlyban meghatározott) mennyiségek ellenőrzése befejeződik.

11. Adagok őrlése – A keverő/őrlő technikus összezúzza a pontos összetevőket, hogy biztosítsa az összetevők homogenitását és elkerülje a gyártás során a csomósodást.

12. Minőségbiztosítási ellenőrzés – A keverés utáni (súlyban meghatározott) ellenőrzés befejeződik.

13. Tételek tesztelése a kapszulázás előtt – A kapszulázó/keverőpados technikus hagyományos, vagy számításos módon teszteli a terméket. Amennyiben szükséges, tételösszevetéseket is végez.

14. Minőségbiztosítási ellenőrzés – A minőségellenőrzési csoport befejezi a teszteket, vagy megismétli azokat.

15. Adagok újrakeverése – Miután a tesztelés jóváhagyásra került, a keverő/őrlő technikus újra homogén állagúra összekeveri/megőrli az összes hozzávalót.

16. Minőségbiztosítási ellenőrzés – Az összekevert anyagok minőségét ellenőrzik. Amennyiben jóváhagyják, a folyamat felügyelő/menedzser befejezi az összetevők végleges keverését.

17. Kapszulázás – Miután a tesztek jóváhagyásra kerültek, a kapszulázó technikus bekapszulázza a termékeket.

18. Minőségbiztosítási ellenőrzések – A kapszulázási folyamat alatt, a csomagolási technikus 15 percenként ellenőrzést végez a gyártást vezető menedzserrel és számos más menedzserrel együtt. A minőség jóváhagyása óránként és súly alapján történik.

19. Tisztítás – A kapszulázó technikus minden egyes kapszulát megtisztít az alkotórészek porától.

20. Minőségbiztosítási ellenőrzés – Miután elemezték és jóváhagyták, a megtisztított kapszulákat útra bocsátják a csomagolásra. Kizárólag a menedzsernek van jogosultsága a kapszulákat a kapszulázási- és tisztításból folyamatot követően a csomagoláshoz továbbítani.

21. Csomagolásra való jelentkezés – A folyamat felügyelő/menedzser kijelöli a csomagoló gépsorra a tételeket.

22. Csomagolás összeállítása – A csomagolási technikusok termék specifikusan elrendezik a gépsorokon a tételeket. Ők választják ki és rakják fel a címkéket az adott termékre.

23. Minőségbiztosítási ellenőrzés – Minőség-ellenőrzés hogy biztosítsuk, az adott gyártósoron hibátlanok a termékek, különös figyelmet fordítva a címkék elhelyezésére.

24. Tételek ellenőrzése a gyártósoron áthaladás közben – A csomagolási technikus végrehajtja a különféle feladatokat a kapszulák becsomagolásához. Az teljes gyártásért felelős menedzser gyakran végez vizsgálatokat a folyamat alatt.

25. Dobozolás – A csomagolási technikusok előírások szerint csomagolják be a tégelyeket/dobozokat a szállításra.

26. Minőségbiztosítási ellenőrzés – Minőség-ellenőrzés a dobozolás alatt, amely biztosíték arra, hogy a szállított mennyiség és az adott szállítmány összessége is megfelel az előírásoknak.

27. Szállítás – A szállítási adminisztrátor feljegyzi és leszállíttatja a termékeket az adott megrendelés szerint.

28. Minőségbiztosítási ellenőrzés – A menedzsment ellenőrzi, hogy a szállítmány mennyisége, ellenőrzése és az egész folyamata pontos volt.

29. Archiválás – A szállítási adminisztrátor tételenként rögzíti a csomagolt termékeket.

 

Egy másik példa a minőség-ellenőrzés számunkra kiemelt fontosságáról:

Megmutatjuk egy apró részletét annak a minőség-ellenőrzésre vonatkozó folyamatnak, amelyet az egyik gyártónk hajt végre:

 

Minőségpolitika: A minőséggel kapcsolatos irányelvünkben megfigyelhető, hogy a minőség mindenek felett áll. Munkatársainknak be kell tartani az előírásokat a folyamatok és a gyakorlatok alatt is és nem térhetnek el ezektől az előírásoktól.

 

Laboratóriumi adatok magyarázata: A következő keverék gyártását és csomagolását megelőzően, minden egyes termékről mintát küldünk elemzésre a beszállítónak. A tesztelés befejezését követően átadják a teszteredményének űrlapját. A Minőségbiztosítási Osztály felelőssége, hogy értelmezze ezeket eredményeket és megítélje a termékekről, hogy az előre meghatározott minőségi szabványok alapján átmentek, vagy megbuktak-e a teszteken.

 

Gyártás folyamatos megfigyelése: Bármely termék becsomagolása előtt, a Minőségbiztosítási Osztály felelőssége, hogy ellenőrizze a csomagolásért felelős munkatárs a megfelelő terméket kapta-e meg, dobozok, lezárások, biztonsági pecsétek és a kartonokba/dobozokba csomagolt végtermékek hibátlanok. Ugyancsak a Minőségbiztosítási Osztály felelőssége igazolni a megfelelő tételszámot és/vagy a lejárati dátumot, amely a termékre és a doboz címkéire van nyomtatva, valamint annak ellenőrzése, hogy a többi, címkén található információ is pontos. A Minőségbiztosítási Osztály emellett még felelős azért is, hogy biztosítsa, a megfelelő eszköznapló helyesen legyen kitöltve.

 

Termékek szétosztása a forgalomba hozatalkor: A gyártási folyamat részeként az adagok becsomagolásának befejezését követően a Minőségbiztosítási Osztály értesítést küld, hogy a termék készen áll a forgalomba hozatalra. A Minőségbiztosítási Osztály felelős annak ellenőrzéséért, hogy a termékek száma megegyezik a tétel beiktatásánál meghatározott mennyiséggel és ez a szám a megadott tartományon belül szerepel. A Minőségbiztosítási Osztály felelős a megfelelő szállítási napló és eszköznapló elkészítésének ellenőrzéséért is. Amikor forgalomba hozhatónak minősítjük a terméket, a Minőségbiztosítási Osztály egy tagja aláírja a a forgalomba hozható tétel igazolását és értesíti a szállító/fogadási részleget, hogy a termék kész a terjesztésre.

 

Összefoglalás

Ahogy láthatod, a Hammer Nutrition termékeinek gyártási folyamatában részt venni rendkívül bonyolult és hidd el, ez csak a jéghegy csúcsa. Szeretnénk még nyomatékosan hangsúlyozni azt is, hogy a létesítmények, ahol a termékeink készülnek tiltott anyag mentes épületek, azaz keresztszennyeződés sem lehetséges!

A Hammer Nutrition termékeket teljes bizalommal használhatod, tudva, hogy minden egyes terméknél a legkiválóbb összetevőket használtuk és minden szükséges lépést megtettünk annak érdekében, hogy a legmagasabb minőségű terméket állítsuk elő. Sosem tudnánk ezt másképpen csinálni.