Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Időszakos böjt, 1. rész.

Időszakos böjt, 1. rész.

Írta: Dr. Bayne French MD DC

A böjt számos kultúrában és vallásban előfordul évezredek óta olyan módon, hogy az emberek maguktól kezdik el gyakorolni. A muszlimok, hinduk, buddhisták és katolikusok rendszeresen böjtölnek. Hippokratész és még Benjamin Franklin is rendszeresen böjtölt. Mi, emberek, tökéletesen alkalmasak vagyunk arra, hogy hosszú ideig evés nélkül maradjunk magas minőségű funkciók megtartása mellett, tehát képesek vagyunk harcolni, utazni, építeni, és élvezni egy kis romantikát ez idő alatt is.

A legtöbb ember gondolkodása olyan, hogy ha az étkezés elmarad, azt orvosi vészhelyzetnek ítéli meg. Charles Morse (Anthony Hopkins) azt mondta a The Edge-ben, hogy „amire az egyik ember képes, arra a másik is”. Amit valaki megtehet a böjttel kapcsolatban, akár most, akár 100 000 évvel ezelőtt, azt egy másik is követheti. Csak némi gyakorlást és alkalmazkodást igényelhet.

De miért akarnád? Mert divatos, azért! Igen, van egy nagyon reménykeltő tendencia abban, hogy miként tekintünk az optimális emberi életre, ami nagyrészt a sejtrendszerünk működésén alapul. És ezt garantálom… az Ősök nem ettek reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát, desszertet és egyéb rágcsálnivalót. Mind az elhízott, mind az optimális testtömegű egyéneknél számtalan egészségügyi előnyt és számos betegség visszafordítását láttam, pusztán a szénhidrát korlátozásával és az evésnélküli állapottal. Ijesztőnek tűnik, de biztonsággal kivitelezhető, és többféle eljárási mód kipróbálható és testre szabható.

Széles körben ajánlott, hogy mielőtt elkezdenéd a böjtöt, fordulj orvosodhoz. Ezzel nem értek egyet, nevetséges tanács! Valószínűleg olyan kérdéseket fog feltenni, amelyekre nincs hasznos válaszunk. A legtöbb egészségügyi szolgáltató nem sokat tud a böjtről. (Vagy az egészségről, jólétről és az egészséges táplálkozásról.) Előfordul, hogy azt hallod, hogy a böjt „alultápláltsághoz” vezethet. Vagy itt van egy másik nyilatkozat: a böjt „izomsorvadáshoz” vezet. Élettanilag tökéletesen alkalmasak vagyunk a böjtre, és nagyon biztonságos. Vannak bizonyos betegségek, amelyek veszélyessé tehetik a böjtöt, például a II-es típusú cukorbetegség, amikor inzulint vagy más vércukorszint-csökkentő gyógyszert igényel a beteg. Ezek hipoglikémiát okozhatnak, ezért a kockázat csökkentése érdekében orvosi tanácsot kell kérni. Azonban, mint az egészséggel és jóléttel kapcsolatos legtöbb dolog esetében, képezd magad, és irányítsd úgy a dolgokat, ahogy és amit Te szeretnél csinálni. Ne hagyatkozz senki másra, ha az egészségedről van szó.

Mi az időszakos böjt?

Az időszakos böjt (IF) az evés hiánya: az étkezés megtagadása annak ellenére, hogy rendelkezésre áll. Nincs szabványos időtartam vagy általánosan elfogadott kiváló módszer, bár a cikk későbbi részében több kezelési móddal is foglalkozunk. Alapvetően az egész ötlet az, hogy megtagadjuk az étkezést, hogy az elhízás hormonja, az inzulin elég hosszú ideig elnyomja a hatását ahhoz, hogy elkezdjük elégetni a zsírraktárainkat. Az időkorlátos étkezés egy általánosan használt kifejezés, és az IF szinonimája.

Az elmúlt 10 évben az IF általánossá vált. Dr. Michael Mosley tévés dokumentumfilmje és The Fast Diet című könyve indította el a jelenlegi népszerűsítést. Kate Harrison 5:2-es diétája követte ezt. Más szerzők és sportolók blogot írtak és könyveket írtak a témával kapcsolatban. Dr. Fung The Obesity Code című könyve kiemelkedő bizonyítékokon alapuló összefoglaló forrást nyújt a böjtről.

Tökéletesen megterveztük az evés és az evés nélküli állapot közötti átmenetet. Az egyik fő probléma az, hogy egyszerűen betegesen kerüljük az étel nélkül maradást. A rendszeres étkezés igénye mélyen beépült kultúránkba. Ezt a hibás elképzelést pedig széles körben terjesztik a makacs táplálkozási „szakértők” és a tanácsadó „hatóságok”.

Kivéve, ha valaki már elsajátította az LCHF (low-carb highfat) étkezést.

Minden étkezésnél a nagyon erős anabolikus hormon, az inzulin feltápászkodik. Ez a tüske segít a vércukorszintet szénhidrátaink szűkös raktározási formájává, glikogénné alakítani. Amikor a máj megtelik glikogénnel, amit nagyon könnyű elérni, a vércukor többi része zsírokká alakul a lipogenezisnek nevezett folyamat során. Ez a zsír a májban raktározódik (zsírmájbetegség, világjárvány), és számos más lerakódás keletkezik a szervezetben (elhízás, világjárvány). Ez a folyamat a koplalással megfordul. Az inzulinszint zuhan, a glikogén gyorsan elhasználódik, és hivatalosan is megnyílik a vadászati szezon a zsírraktárokon.

Tekintsük át a fiziológiai tárcsa fogalmát. Vagy magas inzulinszintre, zsírraktározási, táplálkozási állapotra, vagy alacsony inzulinszintre, zsírégetésre, éhgyomorra utal. A túlélésre összpontosító primitív agyunk, amely sajnos az anyagcserénk élén áll, minden bizonnyal azt akarja, hogy a számlap az előbbire mutasson. Ha a cél a karcsúság, a mobilitás és a betegségek megelőzése, akkor nagyon tanácsos, hogy a tárcsa az utóbbira mutasson, és ott maradjon hosszabb ideig. Csodálatos túlélő képességünknek köszönhetően nem megy magától oda. Azt kell irányítanunk, hogy hogyan és mikor eszünk.

Az elmúlt 100 évben az IF állatokon végzett számos tanulmánya figyelemre méltó javulást mutatott az öregedés és az élettartam tekintetében. Kezdetben úgy gondolták, hogy elsősorban a csökkent szabadgyök-termelésből és a fogyásból ered, de ma már számos más sejtjelenség ismert. A New England Journal of Medicine tavalyi kiváló összefoglaló cikkében a szerzők kijelentik, hogy "Az időszakos böjt evolúciósan konzervált adaptív sejtválaszokat vált ki, amelyek integrálódnak a szervek között és belül oly módon, hogy javítják a glükóz szabályozását, növelik a stresszrezisztenciát és elnyomják a gyulladást."

Folytatás:

„A metabolikus kapcsoló időszakos átkapcsolása nemcsak a ketonokat biztosítja, amelyek az üzemanyagcellákhoz szükségesek az éhezési időszakban, hanem erősen szervezett szisztémás és sejtválaszokat is kiváltanak, amelyek átvihetők a táplált állapotba, és megerősítik a mentális és fizikai teljesítményt, valamint a betegségekkel szembeni ellenállást.”

Dr. Yoshinori Ohsumi okos ember. 2016-ban orvosi Nobel-békedíjat kapott az autofágia mechanizmusainak felfedezéséért. Az „önevés” fogalmát először az 1960-as években figyelték meg. Testünk minden sejtje képes elpusztítani saját tartalmát hogy újrahasznosítsa azt. Dr. Ohsumi felfedezései megnyitják az ajtót egy új paradigma előtt annak megértésében, hogy a sejt hogyan reagál számos fiziológiai folyamatra és stresszorra, mint például az éhezésre és fertőzésekre, és hogy az autofágis folyamatok milyen szerepet játszanak olyan állapotokban, mint a rák és a neurológiai betegségek. Ahogy a New England Journal of Medicine áttekintő cikke leírja, az autofágia nagymértékben fokozódik az IF során. A koplalással sejtjeink ügyesebbé válnak önmaguk tisztításában és összetevőik újrahasznosításában.

A ketogén táplálkozásról szóló legutóbbi cikkemben leírtam a ketonok néhány egészségügyi előnyét. Összefoglalva, a ketonok nem csak üzemanyagforrások, hanem erős jelzőmolekulák is. Szabályozzák számos fehérje és molekula aktivitását, amelyekről ismert, hogy befolyásolják az öregedést, az egészséget és a betegségeket. IF lehetővé teszi a zsírégetést (béta-oxidáció). Amikor ez megtörténik, ketonok képződnek.

Javaslataink:

Törekedj a koplalással töltött idő növelésére. Sokan egy kis gyakorlással úgy találják, hogy a reggeli rutinszerűen kihagyható, és napi két ízletes, tápanyagdús, szénhidrátszegény, magas zsírtartalmú étel elfogyasztható, és a nassolás gyakorlatilag megszüntethető.

A reggeli hiánya, egy későbbi ebéd és egy nagyobb vacsora úgy tűnik, hogy a legtöbb ember számára maximalizálja a böjt előnyeit.

Egy nagyszerű módja annak, hogy először megvizsgáld az étkezésed. Ezután lassan tedd át az első étkezésed későbbre.

A szervezetben számos neurológiai és hormonális erő összeesküszik az inzulinszint emelésére. Miért? Mert ez egy anabolikus, túlélési hormon, és az agyunk nagyon-nagyon azt akarja, hogy túléljük. Az LCHF-diéta fogyasztása erőteljesen befolyásolja az inzulinszekréciót, az anyagcserét és az általános egészségi állapotot. Az IF hozzáadása tovább erősíti ezeket a hatásokat. Sok szaktekintély, köztük Dr. Fung, úgy tartja, ez a leghatékonyabb módja az inzulin csökkentésének, ezáltal lehetővé téve a zsírégetést is. És ez teljes mértékben a mi ellenőrzésünkön belül van. A te irányításod.

Az időszakos böjt előnyei:

 • Csökkennek a gyulladások
 • Hosszú élettartam
 • Fogyás
 • Fokozott inzulinérzékenység
 • A gyógyszeres kezelés csökkentése
 • A II-es típusú cukorbetegség javulása vagy akár visszafordítása
 • A celluláris jelátvitel fokozása, az autofágia aktiválása (sejttisztítás)
 • Szabadság és megszabadulás az élelmiszer-függőségtől
 • Több idő és több termelékenység
 • Pénzt megtakarítás
 • Ketonok előállítása
Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés