Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

TUDTAD? A MAGAS SÓBEVITEL KÁROS HATÁSSAL VAN AZ AGYRA!

TUDTAD? A MAGAS SÓBEVITEL KÁROS HATÁSSAL VAN AZ AGYRA!
A kutatás megközelítőleg egy évvel ezelőtt jelent meg, de az üzenete változatlan és a fontossága vitathatatlan: a magas sótartalmú étrend súlyos negatív hatást gyakorolhat számos agyi funkcióra, ésolyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a demencia vagy egyéb, agyi érrendszeri problémák.

A fentebb említett vizsgálatot egyébként a New York-i Weill Cornell Medicine kutatói végezték, akik a tanulmány elkészítéséhez két egércsoportot figyeltek meg. Az egyik csoport étrendje 4% sóttartalmazott, míg a mások csoporté 8%-ot (utóbbi mennyiség hasonló az ember magas sótartalmú étrendjéhez).

Egy 8 hetes periódust követően a kutatók egy MRI leképezést alkalmaztak, hogy lefotózzák és analizálják az egerek agyának anatómiáját és fiziológiáját, és meghökkentő eredményre jutottak amagas sótartalmú diétán lévő egérnél:

- 28%-os vérnyomáscsökkenés volt tapasztalható az agykéregben, amely az öt érzékszervet kapcsolja össze az agy azon részével, amely a feldolgozásért és a gondolkodásért felelős
- 25%-os véráramlás csökkenés a hippokampuszban (amely az előagy egy része) andndash; az agy ezen része felelős az érzelmi reakciók feldolgozásáért és a hosszútávú memóriáért

Az az egér, amely magas sótartalmú diétán volt, annál megfigyelhető volt a drámai nitrogén-oxid csökkenés, amely az agyban gyengébb véráramlást eredményezett. Ez pedig az egérnél demenciát eredményezett, és gyengébb teljesítményt mutatott az olyan feladatokban, mint tárgyak felismerése, vagy a labirintuson keresztüli tájékozódás.

Érdekesség, hogy ezeket a problémákat csak a magas sótartalmú diétán lévő egérnél figyelték meg.

A vezető kutató, Dr. Costantino Iadecola így fogalmazott: andbdquo;Azt figyeltük meg, hogy a magas sótartalmú diétán tartott egérnél demencia alakult ki annak ellenére, hogy a vérnyomása nem emelkedett. Ez elég meglepő volt, mivel az embereknél a só káros hatásai a magas vérnyomással vannak összefüggésben.andrdquo;

Amit Dr. Iadecola és kollégái tulajdonképpen felfedeztek az az, hogy a magas sótartalmú étrend növelte az interleukin 17 (IL-17) néven ismert fehérje szintjét, amelynek az a feladata, hogy szabályozza az immun- és gyulladásos válaszokat. Abban az esetben viszont, ha az IL-17 szint túl magas, akkor csökkentheti a nitrogén-oxid termelését, amely hatással van az agyi funkciókra. Fontos azonban megjegyezni, hogy Dr. Iadecola képes volt ezt a negatív folyamatot visszafordítani azegérben azzal, hogy leállt a magas sótartalmú diétával és olyan gyógyszert adott az egérnek, amely csökkentette az IL-17 szintjét.
E vizsgálat alapján egyértelmű, hogy a túl sok és felesleges sófogyasztás ahhoz vezet, hogy az IL-17 szintünk is túl magas lesz, amely nem csak megzavarhatja az agy egyes funkcióit, hanem egyenesen károsíthatja is az agyat.

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor itt van egy pár betegség, amely kialakulását okozhatja még a magas IL-17 szint: Crohn-betegség, gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis...és a többi.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) intézet becslései szerint az Egyesült Államokban a gyerekek 90%, valamint a felnőttek 89%-a több sót fogyaszt, mint az ajánlott napi mennyiség (2,300 mg).

Számos tanulmány született már arról, hogy a magas sóbevitel nem eredményez jobb sportteljesítményt, sőt: az egészségre is káros hatással van. Ha a legjobbat szeretnéd magadból kihozni és mindemellett az egészségedet is szeretnéd megőrizni, akkor nagyon egyszerű dolgod van:

fogyassz kevesebb sót!
Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés