Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A világon eddig 15 ember volt képes rá

A világon eddig 15 ember volt képes rá

John Kelly a legutóbbi, aki teljesítette az átlagember számára felfoghatatlan kihívást, a Barkley Maratont.

Az amerikai John Kelly nem mondható átlagos terepfutónak. Olyan kihívásokat keres, melyek mások számára teljesíthetetlennek tűnhetnek. A majdnem 100%-os sikertelenségi mutatóval rendelkező versenyen 2017-ben egyedül ő teljesítette a távot, ezzel a verseny történetében ő a tizenötödik, akinek ez sikerült. De ki is ő valójában? Ismerd meg pár érdekes adaton keresztül:

 1. John Kelly számára a Barkley Maraton azért különleges, mert szoros kötődés fűzi a helyszínt adó Frozen Head State Nemzeti Parkhoz. Az itt található Kelley-hegyet a családjáról nevezték el, akik 200 éve telepedtek le itt. John közvetlenül a pályát adó erdő közelében nőtt fel.
 2. 2013 előtt még soha nem versenyzett 10 km-nél nagyobb távon.
 3. Ezelőtt összesen kétszer: 2015-ben és 2016-ban is megpróbálta teljesíteni a távot.
 4. A Hammer Nutrition versenyzője a célba érkezéskor a cég nevét viselő ruházaton kívül műanyag palackot és egy narancssárga sapkát is viselt, melyeket a pályán szedett össze, azért, hogy így is melegen tartsa magát.
 5. Van egy róla elnevezett pont a távon. 2016-ban, mikor a negyedik kör után ráfordult az utolsóra, letért egy kissé az útról és egyszerűen elaludt. Az alapító, Gary Cantrell ezt a pontot onnantól andbdquo;Felső Kelly Táborandrdquo;-nak hívja.
 6. 3 gyermek (egy ikerpár és egy idősebb fiú) büszke édesapja
 7. Kelly egy startup vállalatnál dolgozik adattudósként (data scientist) Washingtonban.
 8. Nemcsak terep- és ultratávú versenyeken vesz részt, hanem triatlonokon is indul.
 9. Bár már gyermekként elkezdett futni, 10 év kimaradt sportkarrierjéből az egyetem miatt. Ezalatt mindössze a hólapátolásra és laza baseballra korlátozódott a testmozgása.
 10. Ezt kihagyást 2013-ban törte meg, mikor a Marine Cops Marathon 20 mérföldes távját teljesítette.
 11. Egy érdekes világrekord is fűződik a nevéhez: ő teljesítette a leggyorsabban a maratoni távot egy videójáték (Zelda legendája) szereplőjének beöltözve...
 12. ... a Boston Marathonon 2016-ban, mindössze pár nappal a Barkley előtt.
 13. A 2017-es versenyszezon nem ért még véget számára: szeretne a Hawaii-n megrendezésre kerülő Ironman Világbajnokságon is bizonyítani.
 14. Kelly a 2017-ben 1600 kilométert futott felkészülésként a Barkley rajtjáig.


161 km jelöletlen táv, 16 000 m szintkülönbség, 60 óra időlimit. Ez a Barkley Maraton, egy legendás, emberfeletti teljesítményt igénylő terepfutóverseny.

Az alapító, Gary andbdquo;Lazarus Lakeandrdquo; Cantrell fejéből akkor pattant ki a brutális terepverseny ötlete, mikor értesült James Earl Ray szökéséről. Ifjabb Martin Luther King merénylője 55 órán keresztül menekeült 13 kilométert megtéve a kietlen erdőben.andbdquo;Én akár 100 mérföldet is tudnék menni ennyi idő alatt.andrdquo;andndash; kommentálta a történtet Cantrell. Így született meg a legendás verseny, melyet egykori futótársáról és szomszédjáról, Barry Barkley-ről nevezett el.

Még a terepfutók körében is rejtélyes versenyen évről évre 35 futó nevezhet ajánlások útján, titkos procedúrán keresztül. A mindössze 1,6 dolláros nevezési díjon felül egy rendszámtáblát is magukkal kell hozni a rajthoz állóknak. Egy magyar rendszámtábla is leadásra került, amely talán a 2012-ben célba érkező John Fegyveresitől is származhat. Akik már indultak előzőleg a versenyen egy pár zoknit vagy fehér pólót kell vinniük a nevezési díjon felül. Aki már egyszer célba ért és újra elindul, annak egy doboz cigaretta a belépő.

Az elképesztően kemény versenyt egyben mérhetetlen lazaság is jellemzi. A jelképes nevezési díj mellett a futam úgy rajtol, hogy Cantrell meggyújtja a cigarettáját.

A versenyzőknek mobiltelefon és GPS nélkül kell boldogulniuk a kietlen erdőben úgy, hogy a térképen szereplő útvonal nem kitaposott utat jelez, csupán egy vonal az erdőben. A táv 5 20-20 mérföldes körből áll, egyenként 12 órás szintidővel. A 16 000 m szintkülönbséget magába foglaló versenyt 60 óra alatt kell teljesíteni. A pontos útvonalat, mely minden évben változik mindössze 6 órával a rajt előtt tudják meg a résztvevők. A pálya 10 pontján könyvek vannak elhelyezve, melyekből mindenkinek a rajtszámának megfelelő oldalt kell kitépnie, bizonyítva, hogy nem történt csalás.

Nem sok ehhez hasonló kihívást jelentő verseny létezik a világon. Talán az extrém hőségben megrendezett Badwater135 az, amihez hasonló kitartás és tűrőképesség kell. Az amerikai Pete Kostelnick két alkalommal is elsőként ért célba ezen a megmérettetésen, ahol akár 54C-ot is elérheti a hőmérséklet. Ezen kívül világrekordot állított fel, mikor keresztben átfutotta Amerikát 42 nap, 6 óra és 30 perc alatt.

És hogy mi a közös ebben a két kiváló sportolóban? Mindketten a Hammer Nutrition minőségi üzemanyagait használják az elképesztő szélsőségek közepette, hiszen ők is tudják, hogy az extrém terheléskor minden apró részletre oda kell figyelni. Te se bízd a véletlenre!

HammerOn!

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login