Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

D-vitamin – az immunrendszer dinamikus védelmezője

D-vitamin – az immunrendszer dinamikus védelmezője

Steve Born írása

 

Brian évek óta D-vitamin-kiegészítőket nyújt minden Hammer Nutrition alkalmazott számára. A konyha- és raktárhelyiség szekrények egész évben el vannak látva ezzel a lenyűgöző tápanyaggal. Miközben a D-vitamin kiegészítők használata nyáron kissé csökken (mivel többet tartózkodunk napon), október elejétől április végéig / május elejéig (valószínűleg most tovább is, a jelenlegi helyzet miatt) szükség van a  D-vitamin-szedésére.

És ez nagyon igaz! Amióta csak tanulmányozom a tápanyagokat és a táplálék-kiegészítőket (lassan már 35 éve), nem találtam még olyan tápanyagot, amely az emberi egészségben nagyobb szerepet játszana, mint a D-vitamin. A magnézium szintén nagyon fontos - és egy kicsit később megvitatom ezt az ásványi anyagot -, de az aranyérmes nyertes: "Nagyon sok jótékony hatást gyakorol ez a tápanyag az emberre" a D-vitamin.
 

Az írásomban, a terjedelem miatt lehetetlen felsorolnom a D-vitamin szervezetben betöltött összes szerepét, de igazságos azt mondani, hogy mivel szinte minden testsejtben és szövetben D-vitamin-receptorok vannak, mindenhol szükség van a D-vitamin megfelelő működésére [1, 2]. Az immunrendszert illetően – amelynek védelme manapság mindannyiunk számára még fontosabb – a D-vitamin nagymértékben „frontvonal védelmi” tápanyag.
 

Az egyik D-vitamin / immunrendszer kutatás eredménye szerint: „A D-vitaminnak fontos funkciói vannak a kalcium mennyiségét és a csont felépítését illetően, beleértve a veleszületett és adaptív immunválaszok modulálását. A D-vitamin hiány az autoimmun betegségeket is előidézheti. Az immunrendszer sejtjei képesek a D-vitamin szintetizálására és reagálására.” [3]

A többi D-vitaminnal / immunrendszerrel kapcsolatos kutatást [4] kommentálva Dr. Richard Mellanby ezt írja: "Az alacsony D-vitamin státuszt már régóta számos autoimmun betegség kialakulásának jelentős kockázati tényezőjévé kell tenni. Tanulmányunk feltárja a D-vitamin fontosságát. A metabolitok drámai módon befolyásolhatják az immunrendszert. "
 

Végül, a nagyra becsült D-vitamin szakértő, Dr. Richard F Holick kijelenti, hogy a D-vitamin „képes olyan gének széles skálájának szabályozására, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtnövekedés szabályozásában, az immunrendszer és a szív-és érrendszer egészségének modulálásában. Az epidemiológiai bizonyítékok és a jövőbeli tanulmányok összekapcsolták a D-vitamin hiányt a sok krónikus betegség fokozott kockázatával, beleértve az autoimmun betegségeket, a szív- és érrendszeri betegségeket, a halálos rákot, a II. típusú cukorbetegséget és a fertőző betegségeket. ” [2]

Mostanra világossá kell válnia, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, ideértve az immunrendszer megfelelő működését is. Nehéz meghatározni, hogy mennyi D-vitamint kell bevenni naponta az optimális szint fenntartása érdekében - a D-vitamin, a 25-hidroxi-vérvizsgálat az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudjuk ezt -, de az általános konszenzus 2000 IU - 4000 NE mennyiség naponta.

Minden Premium Insurance kapszulája kb. 71,5 NE D-vitamint tartalmaz, tehát egy tipikus napi 4-6 kapszula-adag kb. 285 NE - 429 NE D-vitamint fog biztosítani számodra. A kiegészítő mennyiség hozzáadása egy önálló D-vitamin-kiegészítőből származhat, amelyek nagy része rendkívül kedvező áron elérhető és könnyen beszerezhető. A legtöbb D-vitamin-kiegészítő (D3-vitaminként vagy kolekalciferolként értékesítve) lanolinból készül, amely a juh gyapjából származik. Vannak vegánbarát D-vitamin-kiegészítők is, amelyekben a D3-vitamint zuzmóból készítik.

Megjegyzés: Azok a kiegészítők, amelyek jelenleg az „IU” (nemzetközi egység) mérését használják, átváltanak az „mcg” értékre (mikrogramm). Minden DU D-vitamin 0,025 mcg, tehát 25 mcg D-vitamin azonos mennyiségű, mint az 1000 NE.

 

***** Ne felejtsd el a magnéziumot se! ****

A D-vitamin bőséges előnyeinek teljes értékű kihasználásához elegendő mennyiségű magnéziumra van szükség. Ennek oka az, hogy a magnézium aktiválja a D-vitamin anyagcserében részt vevő enzimeket. Az egyik tanulmányban a kutatók kijelentették, hogy „elengedhetetlen annak biztosítása, hogy ajánlott magnézium mennyiséget fogyasszunk a D-vitamin optimális előnyeinek eléréséhez”. [5]
 

Egy másik tanulmány [6] rámutat arra, hogy a magnézium szintén optimalizálja a D-vitamin „állapotát” a testben - növeli a mennyiségét azoknál, akiknek hiányosságai vannak, és ha szükséges, csökkenti a túl magas szintet. Ez a kutatók szerint létfontosságú, mivel az emberek másképp szintetizálják a D-vitamint; valakinél a D-vitamin szintje nem emelkedik még a vitamin nagy dózisban történő elfogyasztása után sem. A magnézium felhasználásával a D-vitamin vizsgálatokban és a magnézium „szükség szerinti növelésével/ csökkentésével” megbízhatóbb következtetéseket lehet levonni a D-vitamin szintjével kapcsolatos körülmények kutatását illetően. Ezen felül, a magnézium azon képességének köszönhetően, hogy kiegyensúlyozza és optimalizálja a D-vitamin szintet, egyre több ember élvezheti az egyéb rengeteg előnyét, amelyek ennek a mindennapos vitaminnak az optimális - nem túl alacsony, nem túl magas - szintjéből származnak.
 

Az Essential Mg esetében minden kapszula 100 mg magnéziumot tartalmaz öt erősen biológiailag hozzáférhető formában, ezáltal egyszerűen biztosítja a szervezetnek ezt a „D-vitamin hasznosításhoz szükséges” ásványi anyagot.

 

Referenciák:

[1] Holick MF. Vitamin D: evolutionary, physiological and health perspectives. Curr Drug Targets. 2011 Jan;12(1):4-18.

[2] Holick MF. Vitamin D: a d-lightful solution for health. J Investig Med. 2011 Aug;59(6):872-80.

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

[4] Louise Saul, Iris Mair, Alasdair Ivens, Pamela Brown, Kay Samuel, John D. M. Campbell, Daniel Y. Soong, Nadine Kamenjarin, Richard J. Mellanby. 1,25-Dihydroxyvitamin D3 Restrains CD4 T Cell Priming Ability of CD11c Dendritic Cells by Upregulating Expression of CD31. Frontiers in Immunology, 2019; 10 DOI: 10.3389/fimmu.2019.00600

[5] https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882

[6] Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial; Qi Dai Xiangzhu Zhu JoAnn E Manson Yiqing Song Xingnan Li Adrian A Franke Rebecca B Costello Andrea Rosanoff Hui Nian Lei Fan Harvey Murff Reid M Ness Douglas L Seidner Chang Yu Martha J Shrubsole; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 6, 1 December 2018, Pages 1249–1258, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy274

 

 

 

 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login