Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Elektrolitfeltöltés profi módon

Elektrolitfeltöltés profi módon

Követtem már el néhány nagy hibát az évek során, hiábavaló igyekezetem közben, hogy megoldjam a meleg és az elektrolitok problémáját, válogatás nélkül toltam magamba a nátriumtablettákat, mellette sportitalokat vedeltem nyakra-főre. Mind közül a legnagyobb katasztrófa az volt, amikor elindulta a RAAM-on (Race Across America) 1995-ben. Csúcsformában voltam fizikailag, de nem voltam felkészülve a nagyon meleg időre, ami a Mojave sivatagban fogadott az első napon. Dehidratálódtam, az elektrolitraktáraim kimerültek, és egy kórházban végeztem, ahol belém töltöttek nyolc liter IV folyadékot. Az én RAAM-om még csak Kalifornián sem vezetett keresztül. Csak pár óra elégtelen elektrolit- és vízfelvétel elég volt ahhoz, hogy tönkretegye hónapok edzéseinek a gyümölcsét.

Lehet, hogy te sosem fogsz nyáron a Mojave-ben tekerni, de összefuthatsz valamelyik edzésen vagy versenyen a gyöngítő meleggel vagy páratartalommal. Azonban, nem is kell annyira extrém időjárás ahhoz, hogy rájöjjél, az elektrolitok legalább annyira hatnak a teljesítményre, mint az energiaellátás.

Még akkor is, ha hideg van odakint, és egy sífutók alkotta kórus énekli egyszerre andbdquo;áámeenandrdquo;, szükséged van az elektrolitfeltöltésre. Az biztos, hogy a nagy meleg növeli a görcs előfordulásának az esélyét, de nem ennek az elkerülése az elsődleges indítéka az elektrolitpótlásnak. Senki sem akar görcsöket, ez természetes, de a görcs ott messze, az út mellett az elektrolitkiürülés miatt van. A tested a görcs segítségével adja a tudtodra, hogy andbdquo;Hé! Kezdek kiürülni! Tölts újra engem, vagy meg fogok állni!andrdquo;. Mint ahogy azt sem várod meg, hogy összeessél, mert nem eszel, ne várd meg, hogy a görcs emlékeztessen az elektrolit-újratöltésre.

Az elektrolitok szinte megegyeznek a motorolajjal, amitől önmagában még nem fog működni a motor, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minden simán menjen. Az izom-, az emésztő-, az ideg- és a kardiális rendszer működéséhez elengedhetetlen a megfelelő elektrolitszint. A görcs olyan, mint amikor az olaj éppen csak lötyög a tartályban; ezt te sem szeretnéd, ugye? És amikor füstöl a motor, mint én is az 1995-ös RAAM-on, akkor a versenyednek vége.

Ebbe a cikkben közelebbről is szemügyre fogjuk venni ezt az alapvető, de gyakran elhanyagolt és félreértett oldalát a táplálkozásnak. El fogom mondani, a sótabletták miért nem működnek, és miért az Endurolyte a vitathatatlanul legjobb formula.

A kalória- és folyadékpótlás mellett az edzések alatti elegendő energiaellátás is következetes és kielégítő elektrolitfelvételt igényel. Az elektrolitszükséglet sokkal eltérőbb, mint a kalória- vagy hidratációs szükségletek, tehát edzések alatti tapasztalatokra van szükséged, hogy kitapasztalhasd az egyéni szükségleteidet az időjárásnak megfelelően.

Mikazok az elektrolitok, és miért van rájuk szükségem?

Az elektrolitok elektronikusan töltött részecskék (ionok), amelyek a testfolyadékban találhatók. Ezek az ionok szállítják azt az elektromos energiát, amely nélkülözhetetlen az olyan funkciókhoz, mint az idegi impulzusátvitel és az izom-összehúzódás. Sok normális testi funkció függ ezektől az anyagoktól; az optimális teljesítmény következetes és kielégítő ellátást igényel ezekből a fontos tápanyagokból.


Sok sportoló elhanyagolja a rendszeres elektrolitpótlást, mivel még sosem volt görcsük. De még, ha oly szerencsés is vagy, hogy sosem szenvedtél még eddig ettől a fájdalomtól, az nem jelenti azt, hogy nem kellene ellátnod a testedet elegendő elektrolittal. Miért? Mert az elektrolit-visszatöltés célja legfőképpen nem az, hogy megelőzze a görcsöt, hanem hogy optimális szinten tartsa a speciális testfunkciókat. A tested a görcsön keresztül tudatja veled, hogy figyelj oda az elektrolitokra, mert kezdenek kiürülni a szervezetedből. Amikor elérted ezt a pontot, a teljesítményednek kompromisszumokat kell kötnie. Emlékezz, azt szeretnéd, hogy a tested összehangoltan működjön, bármiféle zavar vagy kompromisszum nélkül, mint ahogy azt sem várod meg, hogy dehidratálódj vagy összeess, mert nem vettél magadhoz folyadékot vagy kalóriát, azt se várd meg, hogy begörcsölj, mert nem pótoltad az elveszett elektrolitokat.
Amilyen fontos a táplálék, amit eszel és a folyadék, amit iszol, olyan fontos a következetes elektrolitpótlás.

Elég,ha csak sótablettákat használok?

A sótabletták elektrolitpótlásra alkalmatlanok, mégpedig két okból:

1) A szükségesből csak kettő elektrolitot szolgáltatnak andndash; nátriumot és klórt.

2) Túltölthetnek nátriummal, felborítva ezzel a test nátriumszint-szabályozó rendszerét.

Mindkét ok nagyon fontos, és majd el is fogjuk magyarázni mindkettőt. De most fókuszáljunk a másodikra.
Túl sok sportoló szenvedett már fölöslegesen megduzzadt kezekkel és lábakkal azért, mert a sótabletták vagy a különféle elektrolittermékek túl magas nátrium tartalma visszatartotta a vizet, hosszú, nagy melegben történő edzések alatt. A testnek van egy nagyon hatékony mechanizmusa arra, hogy szabályozza és visszaáramoltassa a nátriumot a test raktáraiból. A túl magas nátrium bevitel akadályozza vagy semlegesíti ezt az összetett rendszert. Az izzadás nagy nátrium veszteséget okoz, amit a test hormonális receptorai szigorúan ellenőriznek. Azonban, a gyors nátriumbevitel hatástalanítja ezt a rendszert, hozzájárulva a vízbevitelhez, és ezzel felhígítva a nátriumkoncentrációt. A magas nátriumelektrolit-ellátás megsérti a természetes fiziológiai elektrolitszérum-kontrollt. Mihelyst a test azt észleli, hogy az exogén forrásokból érkező nátrium szintje emelkedik (pl: étel, sótabletta vagy magas nátriumtartalmú termékek), az aldoszteron hormon jelzi ezt a veséknek, mire azok abbahagyják a nátriumszűrést és a recirkulációt, és ehelyett kiválasztják azt. Amikor ez történik, egy másik hormon, a vazopresszin túlsúlyba kerül, és folyadék-visszatartást okoz. Ha már sikerült befejezned egyszer egy versenyt megduzzadt kezekkel, csuklóval, lábfejjel és bokával, ha már érezted úgy, hogy megduzzadt az arcod a szemed alatt, akkor valószínűleg a nátrium/só beviteled volt túl magas.


Az igazság az, hogy az emberi testnek csak egészen kis mennyiségű nátriumra van szüksége a normális működéshez. Mi napi 250 mg-ot ajánlunk, a sportolóknak esetleg 500 mg-ot, amit könnyedén fedezhetünk természetes, nem mesterséges ételekkel. Azonban egy átlag amerikai körülbelül 6000andndash;7000 mg-ot fogyaszt. Egy sportoló legalább 8000 mg-ot raktároz el a szövetekben, és ezek rendelkezésére is állnak az edzés alatt. Más szóval, hatalmas mennyiségű nátrium van raktáron a testedben, amelyet a táplálékkal viszel be, és csak arra vár, hogy felhasználd az edzések alatt. Továbbá a testednek van egy nagyon összetett és hatékony módszere a nátriummegfigyelésre és a vérbe visszaforgatására, amely által fenn tudja tartani a homeosztázist. Igen, szükséged van egy kis nátriumra az edzések alatt, de csak olyan mennyiségben, ami együttműködik, és nem tönkreteszi ezt az összetett rendszert.
Nem az a módja a nátriumszükségletek kielégítésének, hogy összevissza eszel sós ételeket, vagy sótablettákat, hanem inkább az alacsony nátriumbevitelre törekedj, hogy ezáltal egyensúlyban legyenek az esszenciális ásványanyagok, amelyek erősítik a természetes hormon- és enzimműködést. Olyan termékre van szükséged, amely közepes nátriumellátást biztosít, anélkül, hogy veszélyeztetné a belső szabályozást.

Nemkellene visszatöltenem, amit kiizzadtam?

Könnyű létrehozni egy olyan terméket, amely passzol a sok izzadásról írt tanulmány egyikével, és aztán eladni egy olyan közhellyel, hogy a sportolóknak vissza kell tölteniük, amit elvesztettek. Némelyik termék pont ezt nyújtja. Azonban ezzel van egy kis probléma, mert az egyéni verejtékezés igencsak eltérő, és az emberi test nem képes pontosan visszatölteni ugyanazt a mennyiséget, ami elveszett egy, a sétánál megerőltetőbb edzés alatt. Az elvesztett elektrolitokat nem pótolhatjuk az elfogyasztott elektrolitokkal.
A test az edzés alatt elveszített mennyiség 35andndash;45%-át pótolja, és ez igaz a folyadékokra, kalóriára és az elektrolitokra is. Ha egyszerre próbálod visszatölteni az összes elveszített folyadékot, akkor felhígulásos hiponatrémiával végzed (felhígul a szervezetben a nátrium), vagy vízintoxikációval. Ha megpróbálod feltölteni mindazt az energiát, amit elvesztettél, akkor a gyomrod fel fog lázadni, és meg kell állnod. És ha megpróbálod visszatölteni ugyanabban a mennyiségben az összes elvesztett elektrolitot, akkor számos hormonális reakciót indítasz el, amelyek különféle problémákat fognak okozni, mint a gyomorbaj, az ödéma és az izomgörcs.

Ne arra fókuszálj, amit elveszítettél, hanem hogy mennyit tud a tested befogadni. Az állóképességi táplálkozás szakértője, dr. Bill Misner szerint: andbdquo;Adj a testednek 35andndash;45%-ot, akkor is, ha az 100%-ért sírandrdquo;. Tekintettel az elfogyasztott folyadék-, kalória- és elektrolitmennyiségre, ez egy nagyon fontos princípium, amire mindig emlékezned kell.

Akkormi a válasz?

Az edzések alatti megfelelő elektrolit visszatöltés fokozatos, következetes módszert kíván, ami magába foglalja azt a mennyiségű elektrolitot, ami nem terheli túl a test mechanizmusát. Ne felejtsd el, az elektrolitbevitelnek a szisztematikus érzékelés alatt kell lennie, de csak annyira, hogy csökkentsük a szisztematikus süllyedést. Ez azt jelenti, hogy annyit kell fogyasztanod, hogy kiszolgáld a testi funkciókat, és megóvd magad a hőmérsékletfüggő problémáktól, mint például a testedet sújtó görcstől; az elektrolitbevitelnek még éppen át kell csúsznia a test érzékeny andbdquo;radarrendszerénandrdquo;, és megfelelő ellátást kell biztosítania.


Az Endurolyte és az Endurolyte Extrem teljes spektrumú elektrolitkészítmények, amelyeket arra terveztek, hogy kielégítsék a test elektrolitszükségleteit, számolva a hiponatrémia hatásával, optimalizálva a speciális testfunkciókat, és növelve az állóképességi teljesítményt, kiváltképp a második óra után. Nem arra terveztük az Endurolyte-ot és az Endurolyte Extreme-et, hogy visszatükrözzék az izzadás által elveszített elektrolitmennyiséget, mert ez egyénenként változó. Ráadásul, a sportolók közötti méretkülönbségek, az edzés irama, és természetesen a páratartalom és a hőség akár 1000%-os eltérést is okozhat, ha összehasonlítjuk egyik sportoló izzadási mennyiségét a másikéval. Az andbdquo;egy méret jó mindenkireandrdquo; formula az izzadásra kivetítve nem képes kellőképpen kielégíteni a speciális elektrolitszükségletedet.


Valójában az Endurolyte formula nem egy elektrolit-visszatöltő készítmény, hanem inkább egy andbdquo;elektrolitstresszt fenntartó formulaandrdquo;. Segít a testnek jobban teljesíteni az edzés elvárásainak megfelelően, különösen hőségben, úgy, hogy teljes spektrumban kínálja az ásványi anyagokat, megfelelő egyensúlyban, anélkül, hogy felborítaná a test kontrollt. Az Endurolyte és az Endurolyte Extreme a testeddel összhangban működik, nem ellene.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login