Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Időszakos böjt hosszútávfutóknak

Időszakos böjt hosszútávfutóknak

Dean Karnazes írása

A napi háromszori étkezés ötlete nagyon modern. Sajnos ez az elhízás világméretű járványa is. Az ókori görögök a böjt egy formáját gyakorolták (amelyet gyakran apostolok böjtjének is neveznek), hogy „eltávolítsák a szennyeződéseket a testből és a szellemből, és normalizálják az anyagcsere-funkciókat”.  Manapság sok híresség csinálja ugyanezt, köztük Tony Robbins és Tim Ferriss, Beyoncé és Hugh Jackman. Valójában az időszakos böjt az utóbbi időben általános gyakorlattá vált.

 

Évekkel ezelőtt kezdtem el először böjtölni, de akkor még nem tudtam, hogy mit csinálok. Annyit tudtam, hogy fajként abból az időből fejlődtünk ki, amikor még nem volt mindig bőséges vagy könnyen elérhető táplálék, ezért természetesnek tűnt, hogy néha evés nélkül maradunk. Olyan rendet követtem, amely lazán besorolható az időkorlátos böjthöz: 11 és 19 óra közötti nyolc órás ablakban ettem csak. Ráadásul a legnagyobb étkezésem a nap közepén volt.

 

A böjtölés megkezdése után egy héten belül kezdtem észrevenni, hogy jobban érzem magam.  Az alvásminőségem javult, az általános energiaszintem magasabbnak tűnt, és gyorsabban és teljesebben regenerálódtam. Ez azelőtt történt, hogy széles körben hozzáférhettek volna az ezeket a dolgokat mérni képes eszközökhöz, például a Whoop és a Ketone csíkokhoz. De anekdotikusan egészségesebbnek éreztem magam, még akkor is, ha nem volt semmi kézzel fogható bizonyítékom.

 

Volt azonban egy terület, ahol küzdöttem. Ha kora reggel keményen futottam vagy edzettem, néha nehéz volt várnom 11 óráig az étkezéssel. Így hát alkalmazkodtam ehhez azzal, hogy az időkorlátozást reggel 9 óráról délután 5-re toltam előre. Ez működni látszott.

 

Bár az igazat megvallva megtartottam a kávézàsi szokásom, továbbra is kávéztam reggelente (feketét, tejszín és édesítőszer nélkül). A kávéfogyasztás triglicerideket és szabad zsírsavakat szabadít fel a véráramban, így a reggeli futásaimat a tárolt zsír segítette. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy végig tudtam vészelni egy megerőltető edzést anélkül, hogy teljesen lemerültem volna. Ha azonban kávét iszol, és nem edzel, ezek a trigliceridek és a szabad zsírsavak újra felszívódnak. Így azokon a napokon, amikor nem edzettem reggel a keringő zsírok csak helyreálltak a szervezetben.

 

Most már két évtizede gyakorolom az időkorlátos böjtöt. Ha találok valamit, ami működik, hajlamos vagyok kitartani mellette, amíg nem találok valami jobbat. Eddig még nem találtam. Valójában egyre több tanulmány igazolja a böjt előnyeit a jobb vércukor-tolerancia, a csökkent gyulladás, a nagyobb mentális éberség és még az öregedésgátlás révén is.  Azt is ki kell emelnem, hogy ebben az időszakban az általam fogyasztott ételek típusait is megváltoztattam, ami egy másik tényező lehet. Teljesen elhagytam a gyorsételeket és a cukros falatokat. Az étrendemet leginkább a paleo, a mediterrán, a nyers és néha a keto hibridjeként lehetne leírni. Igen, komolyan veszem ezeket a dolgokat. Az egészségem és a teljesítményem ezt kívánja.

 

Mondanom sem kell, hogy ez a cikk a böjt kéretlen támogatása. Hatalmas előnyöket tapasztaltam a gyakorlatban, miért ne osszam meg ezeket, hiszen esetleg másoknak is segíthetek. Ezt felelősségnek, kötelezettségnek tekintem.  Természetesen konzultálj orvosoddal, vagy más egészségügyi szakemberrel, ha bármilyen alapbetegséged van. És olvasd el a böjt különféle protokolljait. Sokukkal kísérleteztem, és továbbra is visszatérek a 11:00 és 19:00 közötti időben korlátozott étkezési tervhez.  Ez egy egyszerűen követhető program, és az eredmények megbízhatóak. A Hammer Nutrition új Hammer PHOOD-ja pedig mindezt még könnyebbé teszi!  (Ez is egy bocsánatkérő jóváhagyás volt.)

 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login