Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Kávé – Legyen része az immunerősítő arzenálodnak!

Kávé – Legyen része az immunerősítő arzenálodnak!

Szerző: Steve Born

A nyárról az őszre, majd a télre való átállással – és az ezzel járó hűvösebbről hidegebbre eső időjárással – a még rendszeresebb kávéivás is természetes módja annak, hogy élvezzük ezt az évszakot. És mivel az évnek abba az időszakába lépünk, amikor úgy tűnik, hogy a betegségek is egyre gyakrabban fordulnak elő, a kutatások kimutatták, hogy a kávéfogyasztás erősítheti az immunrendszert.

A kávé immunrendszert támogató előnyei elsősorban két lenyűgöző tulajdonságnak köszönhető:

 1) A Bifidobacterium spp. néven ismert hasznos bélbaktériumok csoportjának mennyiségének és aktivitásának növelése. 

Ezek voltak az eredmények egy olyan embereken végzett tanulmányban, akik három héten keresztül naponta három csésze kávét ittak.  [1]

Ezek a baktériumok számos speciális funkciót látnak el az emberi egészség több aspektusában – például bizonyos B-vitaminok termelésében [2] –, így populációjuk növekedése és anyagcsere-aktivitásuk nyilvánvaló előnyt jelent. Ennél is fontosabb, hogy az egészséges baktériumok számának általános növekedése a bélben serkenti az immunrendszer működését. [3, 4]

Mivel a szervezet immunsejtjeinek több mint 70%-a a bélben található [5], kulcsfontosságú, hogy minden lehetséges lépést megtegyünk a gyomor-bél traktus egészségének optimalizálása érdekében. Úgy tűnik, hogy a kávéfogyasztás bölcs stratégia, amelyet az optimális GI egészség támogatására kell alkalmazni.

2) Az egyik fő antioxidáns forrás az étrendben.

A kávéban található antioxidánsok listája lenyűgöző – klorogén, ferulsav, kávé, n-kumársav, polifenol és még sok más. [6] Az antioxidánsokkal és a káros szabad gyökök csökkentésében betöltött szerepükkel kapcsolatos kutatások túl nagy számban vannak ahhoz, hogy felsoroljuk, de Dr. Adrianne Bendich ékesszólóan összefoglalja:

„A szabad gyökök káros tevékenységei a membránok, enzimek és DNS károsodásához kapcsolódnak. Az antioxidánsok szabad gyököket pusztító képessége megvédi a sejtek és szövetek szerkezeti integritását.”  [7]

A Hammer Nutritionnél mindig is támogattuk a tápanyagban, és antioxidánsokban gazdag étrend fogyasztását, amelyet további antioxidáns termékekkel egészítünk ki, mint például a Super Antioxidant, az AO Booster és még sok egyéb. A kávé fogyasztása emellett kiváló módja annak, hogy szervezetedet számos antioxidánssal lásd el az erős immunrendszer működésének támogatása érdekében.

Összefoglalva

A kávé nemcsak az egyik legnépszerűbb ital a világon, a kutatások továbbra is azt mutatják, hogy az egyik legegészségesebb ital is. A kávé jótékony hatása az immunrendszerre, még egy kiváló ok arra, hogy rendszeresen fogyaszd.

Referenciák: 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19217682

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6478888/

[3] Furness JB, Kunze WA, Clerc N. Nutrient tasting and signaling mechanisms in the gut. II. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine, and immune responses. Am U Physiol. Nov 1999;277(5 Pt 1):G922-8.

[4] Khosravi A, Yanez A, Price JG, Chow A, Merad M, Goodridge HS, Mazmanian SK. Gut microbiota promote hematopoiesis to control bacterial infection. Cell Host Microbe. Mar 12 2014;15(3):374-81.

[5] A.K. Abbas, A.H.H. Lichtman, S. Pillai, Cellular and Molecular Immunology E-Book, Elsevier Health Sciences, 2017.

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665516/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8227682

Our 53x11 Coffee is Fair Trade Certified, 100% organic, and flat-out delicious. If you’ve never had a cup, you owe it to yourself to give it a try! Available in three awesome blends (Early Break, Chain Breaker, and decaf Down Shift) and a 100% Sumatra (Big Ring), 53x11 Coffee delivers plentiful health benefits and awesome flavor. It's purely good coffee.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login