Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Koleszterin! Nem mindig jó megoldás a felírt gyógyszer!

Koleszterin! Nem mindig jó megoldás a felírt gyógyszer!

Magyarázatok, a koleszterinszámok sztandard tartományai és a koleszterinszámok egészséges szintű tartományaival kapcsolatban: 

Az összkoleszterin a vérben lévő teljes koleszterin mennyiségének mértéke. Ez magában foglalja mind az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint, mind a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterint.

 • Teljes koleszterin sztandard tartomány: 0-11 mmol/l
 • Az összes koleszterin egészséges szintje: 7-11 mmol/l
 • Legmagasabb határérték: 11 - 13,2 mmol/l
 • Magas: 240 mg/dl vagy annál magasabb

HDL (jó) koleszterin – A HDL segít eltávolítani a rossz koleszterint az artériákból.

HDL-koleszterin sztandard tartomány: 2,2-5 mmol/l (nők) - 2,8 mmol/l (férfiak)

A HDL-koleszterin egészséges szintje: 2,2 mmol/l vagy magasabb (nők) - 2,8 mmol/l vagy magasabb (férfiak)

LDL (rossz) koleszterin – A koleszterin felhalmozódásának és az artériák elzáródásának fő forrása.

LDL-koleszterin sztandard tartomány: 0-7,2 mmol/l

LDL-koleszterin egészséges szint: kevesebb, mint 5,5 mmol/l

Nem HDL-koleszterin – Ez a szám az összkoleszterin mínusz a HDL. A nem HDL közé tartozik az LDL és más típusú koleszterin, például a VLDL (nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein).

Nem HDL szabvány tartomány: 0 - 8,8 mmol/l

Nem HDL egészséges szint: kevesebb, mint 7,2 mmol/l

Trigliceridek – A vérben lévő zsír egy formája, amely növelheti a szívbetegség kockázatát.

Triglicerid sztandard tartomány: 0-8,3 mmol/l

Egészséges trigliceridszint: kevesebb, mint 8,3 mmol/l

Összkoleszterinből HDL-C-vé

Összes koleszterinből HDL-C-vé (HDL-koleszterin).

Összes koleszterin-HDL-C standard tartomány: 0,0 – 5,0

Összkoleszterin-HDL-C egészséges szint tartomány: 3,5 alatt

A kutatások [1] azt sugallják, hogy az összkoleszterin/HDL-C arány lehet a legfontosabb tényező a „koleszterin egészségének” meghatározásában. Ezért, ha valakinek a HDL ("jó") koleszterinszintje az "egészséges szint" magasabb tartománya (pl.: 4,2) a meglehetősen magas LDL ("rossz") koleszterinszámhoz képest (pl.: 6,7), akkor is ideális szinten lesz.

Egy másik marker, amely megbízhatóbb a szív- és érrendszeri betegségek (szívroham és szélütés) kockázatának meghatározásában, mint a teljes koleszterin, a trigliceridek (TG) és a HDL („jó”) koleszterin aránya. A TG:HDL kutatás [2] kimutatta, hogy a trigliceridek HDL-koleszterinhez viszonyított aránya a legmagasabb. 16-szor nagyobb a szívinfarktus kockázata, mint azoknál, akiknél a trigliceridek HDL-hez viszonyított aránya a legalacsonyabb.

Az arány meghatározásához el kell osztani a TG-számot a HDL-számmal.

Példa:

 • TG 5,6
 • A HDL 4,4
 • 5,6 osztva 4,4-el = 1,27

Ideális – TG:HDL 2 vagy kevesebb
Egészséges – TG:HDL 3
Magas – TG: HDL 3,5 - 6
Túl magas – TG:HDL 6 vagy magasabb 

Sajnos sok egészségügyi szakember továbbra is csak az összkoleszterin-számot tekinti a szívbetegségek elsődleges kockázati tényezőjének. Gyakran javasolják, hogy azok a betegek, akiknek összkoleszterinszintje csak kicsit is meghaladja a 11 mmol/l ideális határértéket, kezdjenek sztatin-kezelést.

És ez nagy probléma.

A magas kockázatú egyének számára a sztatinok jelentős előnyökkel járhatnak az LDL-koleszterinszint csökkentésében, de ha megelőzésként írják fel az alacsony kockázatú egyének számára:

 • Azok, akiknél az összkoleszterin/HDL-C arány ideális 3,5 alatt van
 • Azok, akiknél a triglicerid/HDL-koleszterin arány 3 vagy kevesebb
 • Azok, akiknek összkoleszterinszintje meghaladja a „varázslatos 11-as számot” és az alacsony határértéket (pl.: 11,6 mmol/l)

A sztatin mellékhatásai egyértelműen meghaladják az előnyöket. [3] Dr. Bayne French kifejti:

Minden bizonnyal valami erős biológiai folyamat történik a sztatin gyógyszerek szedése során. Amellett, hogy csökkentik a koleszterinszintet, csökkentik a gyulladást és antioxidánsként működnek. Azonban azt állítani, hogy ezek általánosan előnyösek, és mindenki számára javasoltak, akinek magas a koleszterinszintje, nagymértékben pontatlan. A sztatinok bizonyos helyzetekben valószínűleg segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségeket.  

Azok a 70 év alatti férfiak, akik már átestek szívinfarktuson, és olyan férfiak, akiknek számos kockázati tényezője van (emelkedett vérnyomás, hasi elhízás, cukorbetegség, dohányzás stb.).  

Ahogyan Abramson és munkatársai (BMJ. 2013) beszámoltak, azoknak az embereknek a többsége számára, akiknek sztatinokat írnak fel (kifejezetten „elsődleges megelőzésre”, olyan embereknek, akik nem szenvednek szívbetegségben), a haszon hiányos, míg a mellékhatások és kockázatok jelentősek. [4]

A sztatin gyógyszerekhez kapcsolatos mellékhatások

Íme néhány olyan mellékhatás – némelyik nyilvánvalóan meglehetősen súlyos –, amelyek sztatin gyógyszerek alkalmazása során tapasztalhatók:

 • Fáradtság
 • Fejfájás
 • Memóriaproblémák, például zavartság, feledékenység, és csökkent információfeldolgozási képesség
 • Emelkedett vércukorszint és 2-es típusú cukorbetegség
 • Gyomor problémák, például hányinger és hasmenés
 • Izom fájdalom
 • Máj- és vesekárosodás

Bár ezen mellékhatások némelyike ​​ritkának számít, miért kockáztatnánk az előfordulásuk lehetőségével, ha valóban nincs szükség sztatin gyógyszerre?

További sztatin problémák

Köztudott, hogy a sztatinok kimerítik a szervezetben a Q10 koenzim (CoQ10) szintjét, amely az emberi egészség talán legfontosabb tápanyaga. A CoQ10 a „mindenütt jelenlévő” szóból ubikinonnak minősül, mivel a szervezet minden sejtjében jelen van, a CoQ10 sejtszinten ATP-t (energiát) termel, amely energiára a szervezetnek szüksége van az egészség megőrzéséhez és minden funkciójának optimalizálásához.

A táplálkozástudósok általánosan egyetértenek a CoQ10 fontosságával; íme csak pár hozzászólás:

 "CoQ10 vagy jó helyettesítő nélkül az emberi élet gyorsan véget ér."  - James South MA

 „Nem kétséges, hogy a CoQ10 döntő szerepet játszik az öregedésben. Ugyanez vonatkozik a CoQ10 immunrendszerben betöltött szerepére is.  És létfontosságú kapcsolat van az immunrendszer és az öregedés között, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.”  - Emile G. Bliznakov MD

 "A CoQ10 energia. A CoQ10-et régóta csodás tápanyagnak tartom, mert képes támogatni a szív egészségét."  - Dr. Stephen Sinatra

 "Az ubikinon (CoQ10) valószínűleg az a csomópont, amely körül az életfolyamatok forognak az emberi testben."  - Dr. William V. Judy

Egyértelmű, hogy a CoQ10 nélkülözhetetlen az élethez, de sokan, akik sztatinokat szednek, nincsenek tudatában annak, hogy negatív hatással vannak a CoQ10 szintjére – a sztatinok mellékhatásai a CoQ10 szervezeti szintjének csökkenésével fokozódnak –, ezért nem veszik be ezt a rendkívül fontos tápanyagot.

Azt is gondolják, hogy a sztatin gyógyszerek megzavarhatják a K2-vitamin szintézisét, amely a D3-vitaminnal párhuzamosan kulcsfontosságú a csontok, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A K2-vitamin aktiválja az oszteokalcin nevű fehérjét, amely segít távol tartani a kalciumot az artériákban, miközben növeli a kalcium mennyiségét a csontokban (a fogakban is). A D3-vitamin mellett működő K2-vitamin szintén elősegíti az egészséges glükóz-anyagcserét a megfelelő vércukorszint fenntartása érdekében, így segít megvédeni a 2-es típusú cukorbetegségtől.

Koleszterinszint 

1) Először is az étrend meghatározó.  

A legfontosabb az étrenddel való foglalkozás és a táplálkozási hibák, elsősorban az omega-6 zsírsavak túlzott bevitelének csökkentése.

2) Következetes sportolás.  

A beszámolók szerint a profi sportolók lipidprofilja hasonló a fiatal felnőttekhez, így csökken a szívbetegség kockázata.

3) Táplálék kiegészítés. 

A kutatások szerint számos tápanyag segít csökkenteni a koleszterinszintet, beleértve a Q10 koenzimet, az esszenciális zsírsavakat, az EPA-t és a DHA-t, a probiotikumokat stb.

Mindhárom stratégiáról további részleteket az „Alacsonyabb koleszterinszint akár 30%-kal” című cikkben találsz.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login