Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Maradj melegen a téli hidegben!

Maradj melegen a téli hidegben!

Írta: Dean Karnanzes
Ultramaratonista és Hammer Nutrition atléta.
Legújabb könyve az A Runner’s High.

 

A nyár közepén átfutottam a Halál-völgyön, és lefutottam egy maratont a Déli-sarkon. Szóval melyiket részesítem előnyben, a meleget vagy a hideget? Személy szerint bármelyik nap elviselem a meleget. A melegben eltávolítod a dolgokat. A hidegben felveszed a dolgokat.

És ha tudjuk, mit és hogyan vegyünk fel, az az egész világot megváltoztatja. Íme néhány gondolat és javaslat ezzel kapcsolatban.

 

Kezdjük a központ kormányzójával.

A fej melegen tartása legyen a hideg elleni védekezés első szintje. Noha vita folyik arról, hogy pontosan mennyi hő veszik el a fejen keresztül, tapasztalatból mondhatom, hogy amikor a fej hideg, a test többi része is az.

Még az olyan könnyű ruhák viselése is, mint a Hammer Running Hat, segíthet leküzdeni a hideget, és megőrzi a kényelemérzetet. A SweatVac Winter Beanie pedig a következő szintű meleget nyújtja, amikor a körülmények nagyon rosszak lesznek.
 

Miután gondoskodtunk a megfelelő szintű fejfedésről, haladjunk enyhén lefelé a nyakig. Mivel a nyaki artériák a bőr felszínéhez közel helyezkednek el a nyakon, a legjobb, ha ezeket is szigeteljük a hidegtől. Nyaksálak ideális szigetelést biztosítanak, és szorosan illeszkednek a nyakhoz szorítás nélkül.
 

Haladjunk lejjebb a testen.

Hogyan lehet a legjobban beburkolni a törzset, amely a test motorterének (azaz a szívnek) ad otthont? Itt több ostobaságnak lehettem tanúja, mint azt elképzelni lehet. Kezdem azzal, hogy a műanyag szemeteszsák nem megfelelő edzés ruházat. Nem tudom megmondani, hány verseny rajtvonalánál voltam, és rengeteg futót láttam, akik műanyag szemeteszsákot viseltek, hogy megvédjék magukat a reggeli hidegtől és ködtől.
 

A környezetvédelmi szempontokat nem is említve a szemeteszsák úgy tűnhet, mintha gátat képezne az időjárási tényezőkkel szemben. Talán ez így is van, de a tested által termelt hőt és nedvességet is bezárja, hatékonyan megakadályozva a természetes hőszabályozási folyamatot. Nem csoda, hogy sok kezdő futó túlmelegszik a verseny elején, amikor egy műanyag szaunát húznak magukra.

Jobb megközelítés, ha nedvességelvezető alapréteget viselsz, például termo alsót és felsőt (A súlyát és a sűrűségét a hőmérséklet és az általános időjárási viszonyok határozzák meg). Mondanom sem kell, hogy a kesztyű is elengedhetetlen része a hideg időjárási készletnek, és manapság rengeteg jó lehetőség közül lehet választani. Az egyik személyes kedvencem a Zensah Smart Running Gloves.
 

Harisnya, zokni és cipő az utolsó szempont, amelyek közül bőven van választék és lehetőség. Egy általános megközelítés, amelyet szem előtt kell tartani a hideg elleni öltözködés során, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a kellően meleg, de nem túlmelegedés között. Legyen ez a vezérelv a rétegrendi döntések meghozatalakor. Ennek nagy része a személyes preferenciákon múlik, ezért próbálj ki különféle kombinációkat, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb megoldást.
 

Végül, de nem utolsó sorban, a hideg alatti üzemanyag pótlás önmagában is egy cikkre érdemes téma (figyeld a jövőbeli Endurance News történeteket!). A következő javaslatom azonban nem hagyhatom ki most sem. 

A Hammer Nutrition Caffe Latte Perpetuem forrón tálalva páratlan élményt nyújt! ;-) Próbáld ki Te is!

 

 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login