Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Mesterséges színezékek - károsak!

Mesterséges színezékek - károsak!

Írta: Steven Born

Az Egyesült Államokban hét tanúsítvánnyal rendelkező FDandC színezék van jóváhagyva élelmiszerekben való használatra. 

Ezek a következők: 

 • 5-ös sárga (tartrazin)
 • 6-os sárga (naplemente sárga)
 • 40-es vörös (alluravörös)
 • 2-es számú kék (indigókármin)
 • 1-es számú kék (brilliáns kék)
 • 3-as számú zöld (élénk zöld)
 • 3-as számú piros (eritrozin). 

Ezek a színező adalékok kőolaj termékekből származnak [1]. A 40-es számú vörös a legelterjedtebb festék az összes élelmiszer kategóriában. [1, 2]

A mesterséges élelmiszer-színezékek/mesterséges színezékek vonzóbbá tehetik az italokat vagy az élelmiszer forrásokat, és mivel az élelmiszerek esztétikája sok ember számára fontos – különösen a gyermekek számára, akik vonzódnak a „szép ételekhez” –, a cégek szívesen használják őket termékeik könnyebb értékesítése céljából. Valójában nem kevesebb, mint öt tanulmány [3] kimutatta, hogy a vállalatok szándékosan olyan élénk színekkel forgalmaznak élelmiszereket, amelyek vonzóak a gyermekek számára.

Ezenkívül drámaian megnőtt a mesterséges élelmiszer-színezékek (AFC) elfogyasztott mennyisége. Az 50-es években ez a mennyiség napi 12 mg volt személyenként. 2010-ben ez a szám több mint ötszörösére emelkedett, és napi 62 mg-ra nőtt. [4] 

Az AFC-t tartalmazó feldolgozott élelmiszerek, italkeverékek és sportitalok/üzemanyagok számának meredek növekedésével elképzelhető, hogy mennyivel nagyobbak az elfogyasztott mennyiségek.

Ez felveti a kérdést, hogy miért tartják ezeket az élelmiszerekben szükségesnek. A mesterséges színezékeknek/festékeknek nincs tápértékük, nincsenek pozitív hatásuk a sportteljesítményre és az általános egészségi állapotra, és káros problémákkal is összefüggésbe hozhatók, a sok gyermekekkel és viselkedési rendellenességekkel végzett kutatások során. [5-8]

Egy nagyon friss (2022.12.) kutatás [9] aggasztó következtetésre jutott:

„Az AR [Allura Red – Red No. 40] használata a gyakran fogyasztott diétás termékekben nagy dózisban fordul elő, ami súlyosbítja a vastagbélgyulladást kísérleti egerek esetében.”

A vastagbélgyulladás és a fekélyes vastagbélgyulladás általános jelei a következők:

 • Gyomorgörcs 
 • Állandó hasfájás
 • Hasmenés
 • Étvágytalanság
 • Nyálka vagy vér a székletben
 • Fáradtság
 • Ízületi fájdalom
 • Alacsony láz

Dr. Minesh Khatri kijelenti, hogy a vastagbélgyulladásnak számos fajtája van. Különböző oka lehet, beleértve a fekélyes vastagbélgyulladást (UC). Ez a gyulladásos bélbetegség (IBD) egy fajtája. [10]

Az Egyesült Államokban körülbelül 1 millió embert érint a colitis ulcerosa [11]. 100 000-ből 10,4-12 esetet, az előfordulásának gyakorisága 35-100 eset / 100 000 fő.

A fekélyes vastagbélgyulladás háromszor gyakoribb, mint a Crohn-betegség.

A fekélyes vastagbélgyulladás súlyosságával kapcsolatban Dr. William Faubion kijelenti:

„A fekélyes vastagbélgyulladás (UL-sur-uh-tiv koe-LIE-tis) egy gyulladásos bélbetegség (IBD), amely gyulladást és fekélyeket (sebeket) okoz az emésztőrendszerben. Érinti a vastagbél legbelső nyálkahártyáját, amelyet vastag- és végbélnek is neveznek. A legtöbb embernél a tünetek általában idővel alakulnak ki, nem pedig hirtelen.

A fekélyes vastagbélgyulladás kimerítő lehet, és néha életveszélyes szövődményekhez vezethet.” [12]

Kanyarodjunk vissza a 2022/12-es tanulmányhoz, amelyben a kutatók a következőket állapították meg:

Az embereket a mindennapi táplálkozás során különféle vegyi anyagoknak teszik ki. A nyugati étrendek különösen gazdagok szintetikus színezékekben, amelyek javítják az élelmiszerek megjelenését, hogy vonzzák a fogyasztókat, különösen a gyermekeket.

Bár számos, a krónikus betegségekhez kapcsolódó étrendi kockázati tényezőt azonosítottak, ismereteink ezen étrendi összetevőknek az IBD patogenezisében betöltött szerepéről még szerények. Itt bizonyítékot szolgáltatunk arra, hogy egy széles körben használt szintetikus AR színezék [Allura Red—Red No. 40] fokozza a vastagbélgyulladásra való hajlamot.

Összegezve 

Mesterséges színezék nagyon sok élelmiszerben és italban megtalálható a szupermarketek polcain, és mindenütt jelen van a sporttáplálkozás világában. A Hammer Nutrition üzemanyagok azonban nem tartalmaznak mesterséges színezéket (édesítőszert vagy tartósítószert sem). Miért? Azért, mert az egyre növekvő számú kutatás azt mutatja, hogy nem jóindulatú anyagok, és hozzájárulnak néhány súlyos egészségügyi rendellenességhez, beleértve a vastagbélgyulladást is.

A másik ok, amiért a Hammer üzemanyagok nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, az, hogy ezek az anyagok nem javítják a sportteljesítményt. Egyik sem. Persze lehet, hogy ez az élénkvörös szín tetszetős a szemnek, de valóban szükséged van a 40-es vörösre, hogy tudd, hogy ez egy gyümölcs vagy puncs ízű ital? A Hammer Nutrition teljesen, vagy egyáltalán nem tartalmaz színezéket (HEED), vagy csak egészséges, természetes színezéket tartalmaz, mint például az Orange Perpetuem a béta-karotint.

Ha ennek kombinációja, vagy a sportteljesítmény és az általános egészségi állapot fontos Neked, arra biztatunk, hogy tartózkodj minden mesterséges összetevőtől, beleértve a mesterséges színezékeket is, és erősítsd magad a mesterséges összetevőket nem tartalmazó Hammer Nutrition üzemanyagokkal.

Referenciák:

[1]https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157522002678

[2] https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0009922816651621

[3] Hughner and Maher, 2006; Weber et al., 2006; Song et al., 2014; Stevens et al., 2014; Batada and Jacobson, 2016.

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24764054/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23590704/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17825405/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24037921/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22864801/

[9] https://www.nature.com/articles/s41467-022-35309-y

[10] https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/colitis-ulcerative-colitis-difference

[11] https://read.qxmd.com/read/7286589/incidence-rates-of-ulcerative-colitis-and-crohn-s-disease-in-fifteen-areas-of-the-united-states

[12] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login