Mutasd meg a májadnak, hogy mennyire szereted! Kávézz!
Írta: Steve Born
A máj a legnagyobb, legkeményebben dolgozó szerv a szervezetben, és több száz olyan funkció ellátásáért felelős, amelyek megőrzik az egészséget. Legkiemelkedőbb szerepe a vérből származó káros méreganyagok, vegyszerek és baktériumok, valamint a mindennapi környezeti méreganyagok kiszűrése és eltávolítása.
Íme csak néhány példa a sok funkció közül, amelyekben a máj is részt vesz:
- Szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere
- Epe termelése, amely segít a zsírok lebontásában
- A zsírban oldódó vitaminok, például A, D, E és K asszimilációja és tárolása
- Az elektrolit- és vízháztartás fenntartása
- „Glucose Tolerance Factor” (GTF) létrehozása krómból. (A GTF létfontosságú az inzulin megfelelő működéséhez az optimális vércukorszint szabályozásában.)
- Karnitin gyártása, a tápanyag, amely a zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, és ATP-vé alakítja.
Figyelembe véve a máj által végzett összes jótékony munkát, logikus megvédeni ezt a fontos szervet. Mi az egyik legjobb dolog, amit tehetünk? Kávézzunk! A The Institute for Scientific Information on Coffee szerint – „Gondoskodjunk a májról kávéval!“ című írás alapján – a kávéfogyasztás jótékony hatással van a máj egészségére, és csökkenti a máj megbetegedésének kockázatát.
"A kutatások azt mutatják, hogy a máj lehet a fő haszonélvezője a kávé hatalmas előnyeinek."
A jelentésben kiemelt megállapítások számos tanulmány eredményeit tartalmazzák:
- A metaanalízisek akár 40%-kal is csökkentik a májrák kockázatát a kávéfogyasztóknál azokhoz képest, akik nem isznak kávét.
Mind az olaszországi, mind az egyesült államokbeli kutatások következetes összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a májzsugorodás kockázatának csökkenésével. A májzsugorodás következménye a kevesebb májsejt, és a máj visszafordíthatatlan hegesedésével járó májbetegség szövődményei.
A kávéfogyasztók esetében 25-75%-kal alacsonyabb májzsugorodási kockázat tapasztalható.
- A kutatások összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a krónikus májbetegség kockázata között: átlagosan 25-30%-kal csökken a májbetegség kialakulásának kockázata a kevés kávét fogyasztóknál, és akár 65% csökkenést idéz elő a nagy kávéfogyasztóknál. Graeme Alexander professzor, a British Liver Trust vezető tanácsadója kijelenti: „Fontos, hogy megértsük, hogyan hat a kávé, a világ egyik legnépszerűbb itala, valamint az étrend a betegségekre. A kutatások szerint tehát a kávé csökkentheti a májbetegségek kialakulásának kockázatát.”
Judi Rhys, a British Liver Trust vezérigazgatója hozzáteszi: „A májbetegség egy csendes gyilkos, mivel gyakran nincsenek tünetek, így már késő sok esetben, mikor a bajt észleljük. A kávé mindenki számára könnyen hozzáférhető, és rendszeres fogyasztása – szűrt, instant vagy eszpresszó formában – hatással lehet a májbetegségek megelőzésére és bizonyos esetekben azok lassítására, ez egy valóban könnyű életmód-választás.”
Összefoglalás
A kávé tele van antioxidánssal, valamint több ezer fitokemikáliával. A tudománynak hosszú időbe telhet, mire feltárja minden előnyét, de a folyamatban lévő kutatások azt mutatják, hogy a máj lehet a fő haszonélvezője a kávé hatalmas előnyeinek.