Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Néhány fontos információ a sportitalokról

Néhány fontos információ a sportitalokról

Sportital: jobb, mint a víz?

A víz természetesen elengedhetetlen a sportolás közbeni folyadékpótlás, a hidratáció szempontjából, azonban önmagában nem elég arra, hogy megfelelően pótolja az elégetett szénhidrátokat és a felhasznált elektrolitokat.

Ezért fejlesztették ki a különböző- előre bekevert vagy por állagú – sportitalokat, amelyek megfelelő arányban tartalmazzák a szénhidrátokat és ásványi anyagokat.

A hangsúly pedig a megfelelő arányon van. Nem mindegy ugyanis, hogy a szénhidrátot egyszerű vagy összetett cukrok bevitelével pótoljuk, mint ahogy az sem, milyen és mennyi ásványi anyagot tartalmaz a sportitalunk.

A komplex, lassabban felszívódó szénhidrátok alkalmazásával nem csak az energiaszint káros kilengéseit, a „cukorsokkot” tudjuk elkerülni sport közben, hanem – mivel ezek a szénhidrátforrások könnyebben emészthetőek – a kellemetlen gyomorproblémákat is.


A megfelelő elektrolitpótlás nem egyenlő kizárólag a só és a kálium pótlásával. A sporttevékenység intenzitásától és annak hosszától függően egyéb vitaminok és ásványi anyagok is ürülnek szervezetünkből, amelyet pótolnunk kell.


A fentieket szem előtt tartva fejlesztette ki a Hammer Nutritions a HEED és a PERPETUEM sportital-porokat.

A Hammer HEED a rövidebb, 2-3 órás edzésekre vagy versenyekre van tökéletesítve, míg a Hammer PERPETUEM a hosszabb, 3 órát meghaladó sporttevékenységek közbeni hidratálásra és energiapótlásra van optimalizálva, ezért már fehérjét és zsírt is tartalmaz.

Mitől lesz egy sportital izotóniás?

Az izotónia a folyadék sűrűségére, koncentrációjára vonatkozó kifejezés. Izotóniás sűrűségű az a sportital, amelynek koncentrációja 285-300 mosmol/liter. Ez a 0,9%-os nátriumklorid oldat, azaz fiziológiás sóoldat koncentrációja, ami az emberi vérhez leginkább hasonló.

Az ennél hígabb italok (csapvíz) hipotóniásak, míg a magasabb koncentrációjúak (gyümölcslevek, tej) hipertóniásak.

Sportitalunk koncentrációja azért jelentős, mert befolyással van arra, hogy mennyi energiát képes szolgáltatni és szervezetünk milyen gyorsan képes azt felszívni. Az izotóniás italok ebből a szempontból ideális sűrűségűnek mondhatók.

Az ideális sportital vagy sportital-por tehát megfelelő koncentrációban tartalmazza a szükséges szénhidrátot és elektrolitokat, viszont nem tartalmaz olyan felesleges dolgokat, mint a vitaminok, tartósítószer vagy hozzáadott színezék. A Hammer HEED és a Hammer PERPETUEM pont ilyenek.

Megtalálod őket üzletünkben, webshopunkban vagy viszonteladóinknál. Válassz egy finom ízt, tégy egy próbát, írd meg véleményed!

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login