Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Sportolás nagy magasságban

Sportolás nagy magasságban

Táplálékkiegészítők és tippek nagy magasságban végzett sporttevékenységekhez

Szerző: Steve Born

Elég gyakran kapunk ehhez hasonló kérdéseket: „Nagy magasságban fogok versenyezni, amihez nem vagyok hozzászokva. Milyen tippeket tud adni nekem a Hammer Nutrition, amelyek segíthetnek elérni a céljaim?”

Íme, itt vannak a válaszaink: 

1) Mérsékeld az elvárásaid.

Az egyik ok, amiért a teljesítmény csökken a magasságban, a vér alacsonyabb oxigéntartalma, ami megfelel a VO2 max ("maximális oxigén felvételi szintje") csökkenésének. Több hetet vesz igénybe, hogy megszokja valaki a magaslati körülményeket – négy-hat hét a leggyakoribb javaslat –, tehát ha nem tudsz ennyi időt a magasban eltölteni, akkor valószínűleg nem fogod életed legjobb idejét megszerezni, de meg sem tudod azt közelíteni. Az kell, hogy legyen a célod, hogy bölcsen versenyezz – erővel, és ne gyorsan –, hogy be tudd fejezni a versenyt. 

2) Ügyelj arra, hogy megfelelően hidratáld magad, és minimalizáld az alkohol fogyasztását. 

A vékonyabb levegőréteg felszínesebbé és gyakoribbá teszi a légzést, ami viszont nagyobb folyadékveszteséget okoz a légzőrendszeren keresztül.  Ezenkívül a nagyon száraz és alacsony páratartalom mellett az izzadság gyorsabban szárad. Ez rontja a folyadék felszívódását a légzés során, és azt érezheted, hogy az izzadságveszteség csökken, pedig nem. Ügyelj arra, hogy testsúlyod 0,5-0,6-át idd meg naponta. 

3) Használj olyan étrend-kiegészítőket, amelyek elősegítik az edzés teljesítményét a magasságban.

Az általam ajánlott öt termék olyan sorrendben van felsorolva/rangsorolva, hogy-hogy (Steve Born) tudod a legtöbbet kihozni magadból...

• Race Caps Supreme – Ez a termék nem csak az edzésteljesítmény fokozására kiváló termék – kulcsfontosságú szubsztrátokat (katalizátorokat) biztosít, amelyek segítenek hatékonyabban előállítani az energiát a belélegzett levegőből és az elfogyasztott kalóriákból – a szív- és érrendszer egészsége szempontjából is kiemelkedő. A Race Caps Supreme egyik összetevője, az idebenon, amely különösen jótékony hatással lesz a magasban végzett gyakorlatokra.  Természetében hasonló a koenzim Q10-hez (CoQ10, a Race Caps Supreme másik tápanyaga), mivel létfontosságú az energiatermeléshez. Az idebenont az teszi egyedivé, hogy a CoQ10-zel ellentétben még alacsony oxigéntartalmú körülmények között is képes ellátni energiatermelő funkcióit/folyamatait.
 

• A Fully Charged számos tápanyagot/vegyületet tartalmaz, amelyek az edzésteljesítmény sok területét megcélozzák és javítják, mindezt stimulánsok vagy túlzott mennyiségű koffein nélkül, amelyek egyike sem előnyös, különösen nagy magasságban. A Fully Charged bizonyos összetevői – a répagyökérlé és egy figyelemreméltó szabadalmaztatott vegyület, a Spectra™ – növelik a vér nitrogén-monoxid szintjét, ami növeli a véráramlást és az oxigént a létfontosságú szervekhez és a dolgozó izmokhoz.
 

• A Super Antioxidant, jóllehet a legismertebb antioxidánsokban gazdag táplálékkiegészítő a regenerációhoz, ginkgo biloba-t és vinpocetint tartalmaz, amelyekről jól ismert, hogy jótékony hatásúak a magasban végzett testmozgás során, elsősorban a vérkeringés fokozása és az agyműködés javítása érdekében. Előbbi az oxigénszintet, utóbbi az oxigéntelítettség fokozásával.
 

• A Xobaline B12-vitamint és folátot tartalmaz, amelyek számos szerepet játszanak a szervezetben, többek között fontos katalizátorok a megnövekedett aerob kapacitás, az energiatermelés és a jobb felépülés támogatásában, mivel részt vesznek a vörösvértestek termelésében is, valamint az RNS termelésben és újra szintézisében. 
 

Essential Mg – Az agyi véráramlás csökkenése, amelyet a középső agyi artériában (MCAv) mért véráramlási sebességgel mérnek, hipoxiával jár együtt, amely állapot esetén a szövetek szintjén nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű oxigén a megfelelő homeosztázis fenntartásához. A kutatások kimutatták, hogy a magnézium-kiegészítés ugyan nem képes megelőzni az akut hegyi betegséget (AMS), de jelentősen megnöveli az MCVa-t, ami arra utal, hogy a magnézium javítja a véráramlást.

4) Támogasd a veséd. 

Sok közül az egyik ok, amiért a sportolóknak törekedniük kell az optimális veseműködés fenntartására, az az, hogy a vesék felelősek az eritropoetin (EPO) termeléséért, amely beindítja a vörösvérsejtek csontvelőből történő termelődését.  A vörösvérsejtek felelősek az oxigén szállításáért a szervezetben. A diszfunkcionális, sérült vagy beteg vesék nem tudnak elegendő mennyiségű EPO-t előállítani, ami kevesebb oxigénszállító vérsejtet jelent. A végeredmény legalábbis a reméltnél gyengébb a sportteljesítmény szempontjából. 

A Hammer Nutrition „veseegészségügyi” kiegészítői a következők:

• Tissue Rejuvenator – A kiváló minőségű ízületek egészségére szolgáló termékünkben található tápanyag-kombináció erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és sokkal biztonságosabb alternatívája az NSAID-oknak.
 

• Mito Caps – A Mito Caps r-alfa liponsav komponense erős antioxidáns, és megvédi a sejteket – beleértve a veséket is – a károsodástól. Védelmezi szerveid sejtjeit az oxidatív károsodástól, beleértve a vese sejtjeit is. Az R-alfa-liponsav két endogén (a szervezeten belüli) antioxidánst – a szuperoxid-diszmutázt (SOD) és a katalázt (CAT) – is növeli a veseszövetben.  Ez az antioxidáns erő triója csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt a vesékben.

• LSA Caps – Bár az „LSA” a „Liver Specific Advantage” rövidítése, egyik fő tápanyaga – az n-acetil-l-cisztein (NAC) – szintén hatékonyan támogatja a veséket. A NAC önmagában is antioxidáns, de ami még fontosabb, a glutation előfutára, amelyet általában „a szervezet fő antioxidánsának” neveznek. Mindkettő védi a vesesejteket az oxidatív károsodástól. A NAC a vese egészségét is támogatja, mivel megköti a nehézfémeket és számos méreganyagot, így védi a vesét azok káros hatásaitól.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login