Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A mi véleményünk a maltodextrinnel kapcsolatban

A mi véleményünk a maltodextrinnel kapcsolatban

Steve Born írása:

Megjegyzés: a cikkben szereplő információkról már írtam korábban. Ugyanakkor az e-mailek miatt, amelyeket továbbra is szép számmal kapok a Hammer Nutrition termékekben található maltodextrinnel kapcsolatban. Elsősorban olyan sportolóktól jönnek ezek a levelek, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek, és meggyőződésük, hogy ez valamiféle andbdquo;gonoszandrdquo; anyag andndash; így arra jutottam, hogy újra írok erről.


Kicsit tovább fog tartani annak a megértése, hogy a maltodextrin - ha a megfelelő időben (és ez itt a kulcsfontosságú) használják - valóban ideális üzemanyag, amelyet edzés közben és közvetlenül utána indokolt használni.

Azt javaslom, kezdjük az utóbbival, a testmozgást követő feltöltéssel ...

******************************************************

Egy edzés befejezése után két dolog viszonylag rövid ideig nagyon aktív - az egyik a glikogén-szintáz néven ismert enzim, a másik pedig az inzulin. A glikogén-szintáz felelős azért, hogy a szénhidrát bevitelét az izomzatban való tárolás céljából glikogénné alakítsa. Ha kimerültek a glikogén fizikai raktárai, akkor döntő fontosságú, hogy "újra feltöltsük a tartályt", és készen álljunk a másnapi edzésre. Az inzulin a glikogén szintázzal együtt az, ami ezt a glikogént az izom sejtjeibe vezeti.

Az egyik ok - amiért a maltodextrin ideális az edzés utáni szénhidrát-feltöltésre - a magas glikémiás indexének köszönhető. Az inzulin és a glikogén szintáz aktivitása csak nagyon rövid ideig marad magas szinten, a gyors hatású szénhidrátforrás nemcsak ideális, hanem feltétlenül szükséges (hiszen ismerjük a mondást: "addig üsd a vasat, amíg meleg"). Minél gyorsabban történik a szénhidrát pótlás, annál hamarabb indul el a glikogén-helyreállítási folyamat.

Ezenkívül az egyszerű cukrokkal (pl a glükózzal, a szacharózzal vagy a fruktózzal) összehasonlítva az olyan komplex szénhidrátok, mint a maltodextrin, sokkal kompatibilisebbek a testfolyadék ozmolaritás paramétereivel. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy több kalóriát tudunk megemészteni addig, amíg az anabolikus kapu nyitva áll, mint bármely egy - vagy kétláncú egyszerű cukorral.

A másik ideális alkalom a magas glikémiás index-szel rendelkező szénhidrát fogyasztására edzés közben van. Pontosan ugyanamiatt mint az edzés után, mikor is a cél a glikokén szint gyors helyreállítása.

Amint azt korábban említettem, az üzemanyagunk szénhidrátforrása a maltodextrin, amely egy magas glikémiás indexű (GI) szénhidrátforrás, így a vércukorszinted az elfogyasztása után nem fog ingadozni. És pontosan ez az, amit edzés közben szeretnél. Nem akarod, hogy a szénhidrátok mindig magas vércukorszintet eredményezzenek, de szeretnéd gyorsan és folyamatosan az energiát, és ebben segít is neked a maltodextrin. GI-besorolása ugyanaz, mint a tiszta glükózé (100), így határozottan és gyorsan növeli a vércukor- és energiaszintet. Amit azonban nem tesz, az az, - és ez nem mondható el a glükózról, szacharózról, fruktózról és más rövid láncú szénhidrátokról illetve egyszerű cukrokról - hogy nem eredményez gyors és hirtelen csökkenést. Az egyszerű cukor által biztosított energia inkább andbdquo;villanás és ütközésandrdquo; típusú, - mivel sok szacharid-molekula gyengén kapcsolódik egymáshoz - a maltodextrin pedig ezzel szemben andbdquo;gyors és tartósandrdquo; energiát biztosít. A maltodextrinnek egy másik nagyszerű tulajdonsága, amint azt korábban is említettem, hogy a szervezet képes egyszerre nagyobb mennyiségű kalóriát megemészteni késés nélkül, és segíti az energiatermelést. A maltodextrinnel akár háromszor több kalóriát is megemészthetsz hatékonyan, mint bármely egyszerű cukorral, és ez alapvetően megakadályozza az emésztési problémákat is.

Ami az inzulint illeti, a maltodextrin nagyon gyorsan emeli a vércukorszintet, és ez inzulin felszabadulást okoz. Ez azonban nem jelentős tényező az edzés során, ahogy Dr. Bill Misner is fogalmaz: "az edzés során az inzulin felszabadulása gátolva van, mert felszabadulnak a szimpatikus idegrendszer hormonjai, és ezzel egyidejűleg a testmozgás növeli az izmok glükóz exogén felvételét, mely alacsonyabb inzulinszinthez vezet.andrdquo; Alapvetően Dr. Misner szavainak lényege, hogy az energiaáramlás magas, és a specifikus központi idegrendszeri hormonok felszabadulásával a szervezet kevesebb inzulinnal képes glükózt szállítani az izmokba.


FONTOS MEGJEGYZÉS: Eltekintve az edzés előtt, alatt és közvetlenül utána lévő időszakot, nem ajánljuk a magas GI értékű szénhidrátok fogyasztását, beleértve a maltodextrint is.

Ami a szénhidrát bevitelt illeti, nem vagyunk az alacsony szénhidráttartalmú étrend támogatói - ez igazából mindenkire értendő, de különösen az állóképességi sportolókra. A szénhidrátok az energiatermelés fő forrásai, és ha szándékosan csökkentjük a szénhidrátbevitelünket, akkor az negatív hatással lehet a teljesítményünkre. Megértjük, hogy a ketogén diéták rövid távon előnyösek és csábítóak azok számára, akik fogyni szeretnének; ugyanakkor több tanulmány is szól arról, hogy ez a diéta nem egy egészséges gyakorlat. A következő linkek is ezt támasztják alá:


https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm?fbclid=IwAR1-2Z9NVA8ihCxadITNg1tUqaanB0f2rnHjH26GCZq5cRySfcE944h3QGM

---A tanulmány szerzője, Maciej Banach a lengyel Lodz Orvostudományi Egyetem professzora nyilatkozta: "Megállapítottuk, hogy az alacsony szénhidrátot fogyasztó emberek idő előtti halálozásának nagyobb a kockázata, ugyanakkor nőtt az egyes betegségek, mint a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a rák kialakulásának kockázata.http://www.drmirkin.com/nutrition/keto-diet-may-lead-to-diabetes.html?fbclid=IwAR2rY_rxxU2Av4lzwwhpiTjtjD6FcVVyjFp9zbJwiEqwZkAfVishe_vb624

Dr. Gabe Mirkin azt írta: andbdquo;A keto diéta növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Megakadályozza a máj inzulinra való megfelelő reagálását, feltehetően a májban lévő zsírhiány miatt.


A mi az alacsony szénhidráttartalmú étrend / alacsony szénhidrátbevitel hatásait illet, egy oldalon

https://www.trainingpeaks.com/blog/why-athletes-need-carbohydrates/?fbclid=IwAR1SNIcDcpTAtXLWjDmz2C-QiDMnxtACYz-tK2Hlmo3bXqRD2H-aL4GFXik

--- Dr. Rick Kattouf ezt állítja," Sok sportoló a szénhidrátokat elkerülve próbálja megtanítani a testét, hogy főbb üzemanyag forrásként zsírt égessen, de ezzel a módszerrel a szénhidrátok fogyasztása és a zsírégetés képessége nem összegyeztethető. Mindig tartsa szem előtt, hogy andbdquo;a zsír a szénhidrát lángjában ég el.andrdquo; A szénhidrátok nemcsak energiát biztosítanak a dolgozó izmok számára, hanem segítenek a zsíranyagcserében is. Röviden: a szénhidrátoknak jelen kell lenniük ahhoz, hogy a zsír energiaként legyen hasznosítva.

[1] Egy érdekes cikk, amely ezt részletesebben magyarázza: https://www.jackkunkel.com/blog/why-do-fats-burn-in-the-flame-of-carbohydrates-/?fbclid=IwAR3De2pPYUhpc75M634giIcvk_YH9dGgHKxjQPZfbzjtwqpAXVpq4NhgQW0#.XDiAAqf5dTZ. A kutatás [2] bebizonyította, hogy ha a szénhidrát szintje alacsony, akkor a piruvát néven ismert anyag, amely a glükóz anyagcsere során keletkezik, nem képes az oxigénnel (azaz a lélegzéssel) történő energiatermelés folyamatában elvégezni munkáját. Amikor a piruvát nem tudja elvégezni a feladatait - melyeket csak a szénhidrátok jelenlétében lehet -, a szervezet zsír-üzemanyagforrásként való használatának képessége jelentősen lelassul vagy megáll. Ugyanez a kutatás azt mutatja, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidrát pótlása nélkül a szervezet az izomszövetekből származó specifikus aminosavakat (BCAA-k, alanin) képes megbontani, ami nemcsak lassítja az anyagcserét, hanem a fáradtságot okozó ammónia túltermelését is okozza.

Talán a legmeggyőzőbb érvet az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel szemben, Dr. Mirkin kiváló írása hozza fel [3]. A cikk kulcsfontosságú része:

Vannak, akik úgy vélik, hogy ha korlátozzák a szénhidrátbevitelt, megtanítják az izmaiknak, hogy több zsírt égessenek, azonban kis mennyiségű cukrot azért tárolnak. (Metabolism, 2016; 65 (3): 100-10). Ez helyes feltételezés alapvetően, de ha több zsírt és kevesebb cukrot égetnek el, akkor az energia csökken. (Nutrients, 2014; 6,7: 2493-508). Mivel a cukor égetése kb. 20 százalékkal kevesebb oxigént igényel, mint a zsír, az izomzat üzemanyagának megnövelése érdekében lassítani kell, és kevesebb energiával kell rendelkeznie, mint mikor az izmok nem cukrot égetnek.


[1] https://www.trainingpeaks.com/blog/why-athletes-need-carbohydrates/?fbclid=IwAR1SNIcDcpTAtXLWjDmz2C-QiDMnxtACYz-tK2Hlmo3bXqRD2H-aL4GFXik

[2] McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Gyakorlati fiziológia Táplálkozás. Energia és az emberi teljesítmény hetedik, kiadás. 2010

[3] Az andbdquo;alacsony szénhidrát diéta káros az atlétikai teljesítményreandrdquo; a http://www.drmirkin.com/fitness/lowcarbohydrate-diets-harm-athletic-performance.html?fbclid=IwAR2SPRGJwBj1bbHUOR9zLonvnGQQ_clXk1vKYh1CWsMVk6zGLrh5kN0VSrs címen


A keto étrendet követő számos rajongó ellenére 100% -ban meggyőződtünk arról, hogy ez a különleges étrend hosszútávon nem növeli a teljesítményt testmozgás közben. Továbbra is az a véleményünk, hogy a szénhidrátok létfontosságúak - ezek a kulcskomponensek -, legfőképpen mikor a testet edzés közben táplálni szükséges, különösen abban az értelemben, hogy a zsír energiáit a leghatékonyabban tudod felhasználni. Abban is hiszünk, hogy a szénhidrátok rendkívül fontosak a fehérjék fogyasztásához, miután az edzés befejeződött. A szénhidrátok ráadásul szükségesek az izomsejtek és a máj üzemanyaggal történő feltöltéséhez, és a fehérje biztosítja az izomszövet javításához és az immunrendszer támogatásához szükséges aminosavakat.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés