Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

ALAPVETŐ OMEGA-ZSÍROK: Zavart okozó témakör!

ALAPVETŐ OMEGA-ZSÍROK: Zavart okozó témakör!

Dr Bayne Francia írása

 

Többszörösen telítetlen zsírok:

Gian Luigi Russo írt egy cikket, amely a Biochemical Pharmacology 2009-es számában jelent meg, és részletezi az O6-ot és az O3-at a biokémiai funkcióiktól a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének klinikai következményéig. Ez az, ami igazán érdekel minket, igaz? Nem csak az, hogy ezek a vegyületek mit tesznek a laboratóriumban vagy a mikroszkóp alatt, hanem az, hogy hogyan hatnak ezek a funkciók az egészségünkre. Az első rész viszonylag egyszerű.

 

Évtizedes preklinikai és állatkísérleti adatok állnak rendelkezésre az előnyökről és kockázatokról, amelyek összességében nagyon konzisztensek. Az emberi adatok egy másik történet, nagyon polarizált eredményekkel. Mélyen belevágjunk fejszénket a fába. 

Olvasd tovább! 

 

Íme az alap, amelyre a cikkben minden más fog épülni… Russo ezt írta: „…a deszaturációs és megnyúlási reakciók komplex sorozata, amelyek együttesen működnek, az LA-t és az ALA-t magasabb rendű telítetlen származékaivá alakítják: arachidonsavvá (AA) az LA-ból, eikozapentaénsavvá (  EPA) és dokozahexánsavak (DHA) az ALA-ból.  Az AA és az EPA a gyulladáskeltő, illetve gyulladásgátló eikozanoidok különböző osztályainak prekurzorai.  Engedd meg, hogy ezt lefordítsam: az O6-zsírok (LA) olyan vegyületekhez vezetnek, amelyek közvetlenül érintkeznek génjeinkkel, és stimulálják a gyulladást okozó vegyületeket. Az O3 zsírok (ALA) olyan vegyületek, amelyek szintén kölcsönhatásba lépnek a DNS-ünkkel, és serkentik a gyulladást csökkentő vegyületek termelődését.

 

A környezet, az állatok étrendje, és különösen az, hogy az állat megette-e természetes eledelét vagy sem, nagy különbségeket mutatott a zsírkomplementerben. Közlök néhány figyelemre méltó észrevételt:  

 

1. A növényi olajok O6 zsírsavakkal vannak feltöltve.

2. A repce- és lenmagolajban van a legtöbb O3 zsírsav.

3. Viszonylag sokkal több O6 van az élelmiszerekben, mint O3.

4. A halak (és az algák) a biológiailag legkedvezőbb O3, EPA és DHA fő forrásai.

 

OMEGA-6/OMEGA-3 arány:

Hogy állsz? Fáradt vagy? Én igen. Belefáradtunk abba, hogy a nyugati orvoslás nagyszerű a betegségek kezelésében és szörnyű az egészség megőrzésében. Pontosan ezért vagyunk ezen az úton. 

 

Dr. Simopoulos 1991-ben számolt be először az O6/O3 arány fontosságáról. Ebben a munkában a paleolit ​​korszakunkból származó antropológiai adatok is szerepeltek. Úgy gondolják, az emberi történelem nagy részében ez az arány közel 1:1 volt. Ez egyenlő milligramm mennyiségű O6 és O3 zsírfogyasztást jelent. Jelenlegi nyugati étrendünk szerint ez az arány: 15:1-20:1 (Simopoulos. Biomed Pharmacother 2002; Biomed Pharmacother 2006).

 

Ez a változás viszonylag gyorsan bekövetkezett, talán az elmúlt 150 évben, ami megfelel az O6-ban gazdag növényi olajok drámai növekedésének. A leggyakrabban elfogadott mechanizmus, amellyel ez anyagcserezavarhoz vezet, az, hogy az O6-zsírok olyan gyulladásos vegyületek termelését váltják ki, amelyek „hozzájárulnak a trombusok (vérrögök) és aterómák (artériás szűkület és keményedés), allergiás és gyulladásos rendellenességekhez és a rák kialakulásához. 

 

AZ OMEGA-3 index:

Von Schnacky és Harris kutatók fejlesztették ki az Omega-3 indexet. Közvetlenül méri az EPA + DHA százalékos arányát a vörösvértestek membránjában, és az egész test O3-státuszának helyettesítő markereként működik. Ennek a laboratóriumi tesztnek a klinikai és megelőző hatékonyságának részleteit dolgozta ki Von Schacky, ezt Cardiovasc Res 2007 tartalmazza. 

 

Számos tanulmány utal arra, hogy ezzel a teszttel végzett mérés jobban utal az egyén O3-állapotára, mint a standard vizsgálatok (Harris és mtsai. Prev Med. 2004; Harris és mtsai. Am Jour Clin Nut. 2008). Az alacsonyabb index magasabb halálozási kockázattal járt az ismert szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknél.

Dr. Weylandt (Biomed Res Int., 2015) úgy vélte, hogy az O3-kiegészítés segíthet a szövetek O6/O3 arányának olyan szintre csökkentésében, amely valószínűleg az emberi evolúció több millió éve során létezett. Ez az arány drámaian megnőtt az elmúlt évezredekben a vadászó-gyűjtögető életmódról a mezőgazdasági társadalmakra való átállást követő táplálkozási szokások mélyreható változásai miatt.

 

Következzen egy részlet abból a cikkből, amelyet korábban írtam a laboratóriumi vizsgálatokról (Endurance News Weekly, 22.01.19.): „Létezik egy Omega-3 Index nevű teszt, amellyel számszerűsíthetjük saját zsírprofiljainkat a vörösvértestek membránjában. Soha nem próbáltam meg ezt a tesztet, így nincs tapasztalatom -e téren. Csak az otthoni tesztkészletek eredményeinek értelmezésében segítettem a betegeknek. 50-100 dollár fejében és egy csepp vér árán egy újabb egészséges és megelőző módszerhez juthatsz. 

 

A szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával járó kedvezőtlen eredmény andlt;4%.  A köztes kockázat 4-8%. Alacsony kockázatú, optimális eredmény andgt;8%.

 

OMEGA-3 bizonyítvány:

A dolgok nagyon elfajultak. Weylandt és munkatársai 2015-ben publikálták az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat: The Way Forward in Times of Mixed Evidence című folyóiratban és a Biomed Research International, 2015-ben. Ez a hatalmas áttekintő dokumentum külön említésre méltó, mert őszintén foglalkozik azokkal az ellentmondásokkal és eltérő eredményekkel, amelyeket számos humán tanulmány illusztrált.

 

Az antineoplasztikus jelentése rákellenes. A Dr. Brasky-tanulmány (Brasky et al. Journ Nat Cancer Inst. 2013), amely országos címlapokra került, és arra utalt, hogy az O3 valóban elősegítette a prosztatarák kialakulását, szintén részletesen foglalkozott a hiányosságokkal.  Weylandt kijelenti: „Bár a jelenlegi humán adatok biztosan nem elegendőek ahhoz, hogy az omega-3-at a prosztatarák megelőzésére ajánlják, ugyanakkor messze nem elegendőek a prosztatarákot elősegítő hatás alátámasztásához.”

 

Szóval, miért a vita? Hogy lehet az, hogy egy okos emberek által végzett tanulmány, és egy másik, ugyanazt vizsgáló, és szintén okos emberek által végzett tanulmány egészen mást mutat? Üdvözöljük a táplálkozástudomány világában. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetséges okot:

 

1) Az „asszociáció” nem jelent „ok-okozati összefüggést”. Példaként egy olyan tanulmányt lehetne készíteni, amely az egereket evő Rhode Island Red csirkék elhullási arányát a házam körüli erdőben lévő rókák sűrűségével társítja. Több róka, magasabb csirke halál.  De vajon a rókák okozzák a tyúk halálozást? Nem, nem azért, mert a gyerekeim néhány napig elfelejtették megetetni és itatni őket!

 

2) Az élelmiszer-gyakorisági kérdőívek és a diétás feljegyzések a halak (mint az O3 forrása) beviteli gyakoriságának meghatározásával kapcsolatban megkérdőjelezhetőek. Ezen túlmenően rossz korreláció van a halfogyasztás és a szervezetben mért tényleges O3-szint között.

 

3) A bélből a véráramba kerülő O3 felszívódása nagy eltéréseket mutat. A zsírok felszívódása nagyon eltér a magas szénhidráttartalmú étrend és a magas zsírtartalmú étrend között.

 

4) Az ALA bioaktív EPA és DHA formáivá történő átalakulása során nagy különbség lehet. 

 

5) Nagy eltérések mutatkoznak a hal O3-tartalmában, az adagok méretében, valamint abban, hogy a hal tenyésztett, vadon fogott, magas hőfokon főzött vagy füstölt.

 

6) Az O3 vérszintjének közvetlen mérése megszünteti a kérdőívekkel kapcsolatos vitákat. De a vér O3-szintjét nagymértékben befolyásolja az éhgyomorra való fogyasztás, valamint az utolsó étkezés zsírtartalma. Előfordulhat, hogy a laborvizsgálatok egyáltalán nem tükrözik a test valódi O3-szintjét. Az Omega-3 indexet nem használják általánosan a kutatók körében.

 

7) Egyes tanulmányok meghatározott O3-dózist adtak a betegeknek. De olyan nagy az adagolási tartomány és a betegek kiindulási étrendjének változatossága, hogy az eredmények értelmezése nehézkes.

 

 8) A vizsgálatok során ritkán tudják meghatározni a helyes O6 fogyasztás mennyiségét. A magas O6 (és a magas O6/O3 arány) „mélyen megváltoztathatja az omega-3 pótlás hatásait”. Emlékezzünk vissza, hogy az O6 zsírok megzavarják az O3 biológiailag aktív formává történő átalakulását.

 

9) A vizsgálati alanyok által bevitt O3-kiegészítők forrása és minősége szintén kritikus fontosságú. Vannak szerves klórtartalmú peszticidek és higanyszennyezők? Ki voltak téve a táplálékkiegészítők oxidatív károsodásának a hosszan tartó tárolás, illetve az oxigén és a fény hatására?

 

10) Bla, bla, bla.

Ha egyetemes megegyezésre vársz a hozzám hasonló háborgók között arról, hogyan kell egészségesen élnünk, csalódottan fogsz meghalni. Túl sok az elfogultság, a különleges érdeklődés, az átláthatatlan finanszírozási források és a figyelemfelkeltő címek „jó hírű” forrásokból. Amennyire csak teheted, képezned kell magad, és úgy kell eljárnod a táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel, ahogy a Te számodra ésszerű.

 

Ideje befejezni ezt az eszmefuttatást utunk ezen szakaszában, de töltsd fel magad, és legközelebb, a harmadik részben találkozunk az ösvény elején, ahol folytatjuk az utat visszafelé a tanult, megújult szemlélet alapján. Egészségedre!

 

 

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés