Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Magvakból készült olajok

Magvakból készült olajok

Dr. Bayne French MD DC írása

Chris Kresser írt egy cikket ezzel a címmel: Hogyan betegítenek meg minket az ipari magolajok (2019. február), elolvastam. Chris az igazi, és a funkcionális orvoslás gyakorlója. Szimpatikus. Cikkében és még sok más írásában részletesen ismerteti a magvakból történő zsírszerzés folyamatát. Egy olyan ember számára, mint én, mindezt nagyon bonyolult megérteni, de több lépésből áll ez a folyamat: a magas hő, az oldószerek, a szagtalanítás és a kémiai adalékok. Ezek egyike sem hangzik kedvezően a sejtrendszerünk számára.

A magvakból állítják elő az olajat. Sokak szerint ezek az olajok "szív-egészségesek". De vajon ez tényleg igaz?

Nina Teicholz Big Fat Surprise című könyve dokumentálja a magolajok hatását a szív egészségére vonatkoztatva. Lenyűgöző és szerencsétlen.

Ha valami szórakoztatót szeretnél csinálni, menj a google-re. “A magolajok rosszak?" Mint a legtöbb emberi dolog, a számtalan cikk rendkívül sarkított. És így magunknak kell határoznunk. Ez nem túl bíztató. Lehet, hogy ezt gondolod: "Csak azt szeretném, hogy valaki okos mondja meg, mit tegyek!" Nos, a valaki okos híján én megmondom...kerüld a magolajokat.

De miért? Az American Heart Association szervezet a magolajokat szívegészségesnek tartja. Ez azt jelenti, hogy egy kérdést azért tesznek fel, hogy célt érjünk, és nem azért, hogy tényleges választ kapjunk. Bocsánat, de ez embertelen.

A zsíroknak három fő típusa van: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. A legtöbb zsírt tartalmazó élelmiszerben ezek a zsírok keveréke van, de a túlsúlyban lévő zsír típusa szerint vannak besorolva. Például a vajat telített zsírnak tekintik, de 30%-a egyszeresen telítetlen és 5%-a többszörösen telítetlen zsír is. A Wyomingi Egyetem meghatározása szerint a vadhús zsírja 45%-ban telített, 30%-ban egyszeresen telítetlen és 25%-ban többszörösen telítetlen.

A többszörösen telítetlen zsírokra fogunk összpontosítani. Két fő típusa van: OMEGA 6 (06) és OMEGA 3 (03). Ez a két zsír kémiailag nagyon hasonló, de drámaian különböző folyamatokat hajtanak végre a szervezetben. Ezeket "esszenciálisnak" nevezik, mert meg kell ennünk. A források közé tartoznak az olajok, diófélék, magvak, algák és állatok.

Az elfogyasztott 06 és 03 zsírokat szervezetünkben különböző vegyületekké kell alakítani. Ezek az átalakult formák azok, amelyek biológiai hatásokat fejtenek ki. Például a legtöbb evett 03 nem segít rajtunk. EPA-vá és DHA-vá kell alakítani. Mindannyiunknak jelentős különbségek vannak az átalakítás képességében. Emiatt egyes hatóságok az EPA-t és a DHA-t is elengedhetetlennek tarották. Csak állatokban és algákban találhatók meg.

Az esszenciális zsírokat sokat tanulmányozták. Rengeteg preklinikai adat áll rendelkezésre ezeknek a zsíroknak a biológiai hatásairól. A preklinikai alapvetően állatkísérleteket jelent, elsősorban rágcsálókon végzett kísérleteket. Lehet, hogy én vagyok az egyetlen Montanában, aki rendszeresen eszik Columbian Ground mókusokat. Annyit ellopnak a bio kacsatakarmányomból, hogy akkorák, mint a macskák. Bocsánat, de nem sajnálom az állatbarátokat, de van egy jó hír a számukra. Az in silico számítógépes modellezés bizonyos preklinikai vizsgálati helyzetekben helyettesítheti a rágcsálók használatát. Elkalandoztam.

Újra. A rágcsálókon végzett több évtizedes tanulmányok összhangban vannak a 06-os zsírok káros hatásaival és a 03-as zsírok előnyeivel kapcsolatban. A klinikai (humán) vizsgálatok azonban sokkal következetlenebbek.

Korábban már említettük, hogy a legtöbb élelmiszer zsírok keveréke. Őshonos ételeink, vagyis az, amit vadászó-gyűjtögetőként ettünk, szintén tartalmaztak zsírkeverékeket. Íme, amit kulcsfontosságúnak tartok a megértéshez... ezekben az élelmiszerekben, amelyek a biokémiánk és az anyagcserénk fejlődését vezérelték, sokkal alacsonyabb 06-os és sokkal magasabb 03-as zsírtartalmuk volt, mint amit ma eszünk. Sok szerző, klinikus és kutató leírta a génjeink és a modern környezetünk közötti „nem egyezik” fogalmát, és feltételezi, hogy ez a betegségek kialakulásának alapvető eleme.

Íme néhány fontos tudnivaló a többszörösen telítetlen zsírokról és a magolajokról:

A legtöbb elfogyasztott élelmiszerben jóval több a 06, mint a 03. A magas 03-tartalma miatt széles körben népszerűsített repceolaj (ezről később lesz szó) 3:1 arányban áll a 06 javára.

Részlet az Essential Omega Fats-ből: "Tekintettel a 06-os zsírok mindenütt elterjedtségére és alacsony költségére, a rántott ételek ízletes jellegére, valamint arra, hogy széles körben "szív egészséges"-ként emlegetik, biztosan nem szenvedünk 06-os hiánytól.

Azoknál a halaknál és más állatoknál, amelyek az őshonos táplálékot fogyasztották (azaz vadon élők, füvet evő tehenek, vadon fogott halak, mindenevő csirkék és tojásaik stb.), sokkal kedvezőbb a 06-03 arány. És ami még jobb, a többszörösen telítetlen zsírok biológiailag aktív EPA és DHA formáival rendelkeznek.

A magvakból a zsírok nagy léptékű kinyerésének folyamata sok lépést igényel. Ezek a lépések elsősorban azt magyarázzák, hogy a magolajok miért nem egészségesek. A magas hőmérséklet, a hexán és más oldószerek használata, valamint a további finomítások, mint a fehérítés, károsítják ezeket a kényes zsírokat, amelyek nagyon büdösek. Úgy értem, szó szerint büdösek, ezért szagtalanítani kell. A repce elméletileg egészséges. Viszonylag több 03-as zsírt tartalmaz.

Az éttermekben pedig, ahol újra és újra nagy hőnek vannak kitéve, a repce és más magolajok különösen egészségtelenek.

A sérült 06 zsírok azt jelentik, hogy oxidálódnak. Olvasd el az oxidációról szóló korábbi cikkemet a folyamat magyarázatáért. Az OXLAMS kifejezetten a sérült 06 zsírokra vonatkozik. Ezek a vegyületek rendkívül módon okoznak gyulladásokat, és számos módon elősegítik a betegségeket.

A 06 zsírok elősegítik a gyulladásos vegyületek képződését. Szükségünk volt ezekre a vegyületekre, antropológiailag kis mennyiségben, de a modern táplálkozásunkkal ez túlzás.

A 03 zsírok elősegítik a gyulladásgátló vegyületek képződését. Erre határozottan szükségünk van, most jobban, mint valaha.

Tippek:

Dobd ki otthonodból a 3 S-t és 3 C-t: szója, napraforgó, pórsáfrány, repce, kukorica és gyapotmag olajat.

  • Minimalizáld a feldolgozott és elkészített ételeket.
  • Minimalizáld az étkezést.
  • Minimálisra csökkentsd azoknak az állatoknak a fogyasztását, amelyek nem az eredeti táplálékukat fogyasztják. A húsuk sokkal nagyobb mennyiségű 06 zsírt és esetleg mérgező anyagcseretermékeket tartalmaz az elfogyasztott magolajokból.
  • Főzz extra szűz olívaolajjal, avokádóolajjal, kókuszolajjal, vajjal, ghível, vagy disznózsírral.

Ha megértjük, hogy nincsenek nagyszabású, meggyőző humán vizsgálatok, amelyek kimutatnák a modern magolajok káros hatásait, megértjük a működésük alapjait, és azt, hogy milyen messzire mentek el a természetes zsíroktól, a fogyasztásuk minimalizálására vonatkozó tanácsok hitelesek lesznek számunkra.

Úgy érzem, hogy a feldolgozott magolajok elkerülése és a 03-as zsírok (halolaj) pótlása együtt jár a reggeli koplalással, a szénhidrátok minimalizálásával, ami az egészség és a hosszú élettartam erős modulátora.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés