Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Omega 6: feldolgozott magvakból származó olajok - ezek mérgek, melyek pusztítják az egészséget!

Omega 6: feldolgozott magvakból származó olajok - ezek mérgek, melyek pusztítják az egészséget!

Az Omega 3 és az Omega 6 egyensúlyának megtartása létszükséglet! 

 

 Steve Born írása

 

Két esszenciális zsírsavra (EFA) van szükségünk az élethez – az omega-6 zsírsavakra és az omega-3 zsírsavakra. Szervezetünk egyiket sem tudja előállítani, ezért ezeket a zsírsavakat étrendünkből kell beszereznünk. Az omega-6 azért fontos, mert specifikus molekulákat (prosztaglandinokat és leukotriéneket) termel, amelyek megfelelő mennyiségben szükségesek az immunrendszer működéséhez. Az omega-3 prosztaglandinokat és leukotriéneket is termel, ezek azonban más típusúak, mint az omega-6 termékei, és számos egészségügyi előnnyel járnak.

 

Bár mindkettő szükséges az ember számára, a probléma az, hogy a legtöbben túl sok omega-6-ot fogyasztanak, miközben az omega-3 bevitelük sajnálatos módon hiányzik. Míg a kutatások az 1:3 vagy 1:4 omega-3 és omega-6 arányt mutatják ideálisnak, a legtöbb ember étrendje 1:20 vagy még magasabb arányt mutat. Dr. Artemis P Simopoulos elmagyarázza:

Az elmúlt három évtizedben a teljes zsír- és telített zsírbevitel az összes kalória százalékot illetően a nyugati étrendben folyamatosan csökkent.

Az omega-6 zsírsav bevitele nőtt, az omega-3 zsírsav pedig csökkent. Az omega-6/omega-3 arány az evolúció idején 1:1-ről a mai 20:1-re vagy még magasabbra nőtt. A kiegyensúlyozott omega-6/omega-3 arány létfontosságú az egészséghez. [1]

 

Nyilvánvaló, hogy a 20:1 omega-6 és omega-3 arány nem kedvező. Ez az egyensúlyhiány túlzott gyulladásokat és oxidációt okoz az egész szervezetben, jelentősen megzavarva az optimális egészséget és növelve a krónikus betegségek, köztük az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rák és egyebek valószínűségét. [2]

 

Mi az elsődleges bűnös a többletért? Egészségromboló mennyiségű omega-6 zsírsav. Az iparilag feldolgozott magolajok, úgynevezett növényi olajok fokozott felhasználása és fogyasztása. A téma egyik szakértője, Dr. Chris Knobbe kijelenti, hogy “ezek az iparilag feldolgozott magolajok elősegítik az oxidációt.  Prooxidatívak, gyulladást idéznek elő és mérgezőek, de mindezek közül az oxidáció messze a legrosszabb."

 

A szív- és érrendszeri kutató, Dr. James DiNicolantonio egyetért, és „a szívkoszorúér-betegség hajtóerejeként” hivatkozik ezekre az omega-6 magolajokra.  

 

Összefoglalva:

 Az Omega-6 többszörösen telítetlen zsírsav linolsav fogyasztása drámaian megnőtt a nyugati világban, elsősorban a növényi olajok esetében. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy az omega-6 többszörösen telítetlen zsír linolsav elősegíti az oxidatív stresszt, az oxidált LDL-t (a „rossz” koleszterint), a krónikus, alacsony fokú gyulladást és az érelmeszesedést.

 

Az omega-6 valószínűleg a CHD (koszorúér-betegség) okozója az étrendben, különösen, ha ipari magolajként fogyasztják, amelyet általában növényi olajoknak neveznek. [3]

Ahhoz, hogy helyreállítsuk az omega-6 és omega-3 közötti megfelelő egyensúlyt – ami segít megvédeni a súlyos egészségügyi következményektől, és visszaállít minket egy sokkal egészségesebb állapotba – csökkentenünk kell vagy teljesen meg kell szüntetni a következő olajok fogyasztását:

 

- Repceolaj

- Kukoricaolaj

- Gyapotmagolaj

- Szőlőmag olaj

- Mogyoró olaj

- Rizs korpa olaj

- Sáfrányolaj

- Szójaolaj

- Napraforgóolaj

 

Fontos emlékeznünk arra, hogy ezek a magasan feldolgozott magolajok többnyire nem csak olaj formájában, hanem feldolgozott/gyorsételekben is megtalálhatók, ezért arra is törekednünk kell, hogy ezeket az étrendünkből kiiktassuk.  Dr. Catherine Shanahan kijelenti: "A növényi olaj minden másnál jobban mérgezi a gyorsételeket.”

 

Az egészségesebb olajok közé tartozik a szűz olívaolaj, az avokádóolaj, a lenmagolaj és bizonyos halfajtákból (például lazacból, makrélából és szardíniából) származó olajok. Ez utóbbival kapcsolatban, bár az ilyen típusú halak heti két-háromszori fogyasztása bölcs stratégia, a legtöbbünk számára ez egyszerűen nem lehetséges. Itt jön a képbe a Hammer Nutrition EndurOmega. Két lágyzselékapszula napi kétszeri-háromszori bevétele rendkívül egyszerű módja annak, hogy segítsen „visszaállítani az egyensúlyt”, és számos egyéb előnnyel jár az egészség optimalizálása terén.

 

Olivaolaj – a legegészségesebb

 

Ebben a cikkben a veszélyes feldolgozott magolajok mellett csak néhány olyan olajat érintettünk, amelyek egészségesek, ezek közül az egyik az olívaolaj. Néhány lenyűgöző kutatás, amelyet a közelmúltban tettek közzé a Journal of the American College of Cardiology-ban, egyértelműen azt mutatja, hogy az olívaolaj nemcsak egészséges, de van néhány figyelemreméltó jótékony hatása is, amelyek meghosszabbíthatják az életet. 

 

Az eredmények:

 

Napi 7 gramm (andgt; 1/2 evőkanál) olívaolaj fogyasztása a következőkhöz kapcsolódik:

-       Alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek halálozási kockázata

-       A rák okozta halálozás

-       Neurodegeneratív betegségek mortalitása

-       A légúti betegségek mortalitása

 

A tanulmány azt is megállapította, hogy napi 10 gramm margarin, vaj, majonéz vagy tejzsír egyenlő mennyiségű olívaolajjal való helyettesítése csökkenti a halálozási kockázatot is.

 

A Nurses' Health Study és az Health Professionals Follow-up Study résztvevőinek felhasználásával a kutatók 60 582 nőt és 31 801 férfit elemeztek, akik mentesek voltak a szív- és érrendszeri betegségektől és a rákos megbetegedésektől a vizsgálat kezdetén 1990-ben.

 

A 28 éves követés során az étrendet négyévente kérdőívvel értékelték.

A kutatók összehasonlították azokat, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat, a legmagasabb fogyasztási kategóriába tartozókkal:

 

19%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri halálozás kockázata

17%-kal alacsonyabb a rákos halálozás kockázata

29%-kal alacsonyabb a neurodegeneratív mortalitás kockázata

18%-kal alacsonyabb a légúti halálozás kockázata.

 

A tanulmány azt is megállapította, hogy napi 10 gramm egyéb zsírok, például margarin, vaj, majonéz és tejzsír olívaolajjal történő helyettesítése 8-34%-kal csökkenti a teljes és az ok-specifikus halálozás kockázatát. Nem találtak szignifikáns összefüggést, amikor az olívaolajat más növényi olajokkal helyettesítették.

A tanulmány vezető szerzője, Marta Guasch-Ferré, PhD kijelenti: "Eredményeink alátámasztják az olívaolaj bevitelének növelésére vonatkozó jelenlegi étrendi ajánlásokat. Az orvosoknak tanácsot kell adniuk a betegeknek, hogy bizonyos zsírokat, például margarint és vajat cseréljék le olívaolajjal, hogy javítsák az olívaolaj bevitelüket."

 

Referenciák: Processed Seed Oils
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/
[2] https://www.youtube.com/watch?v=sKR1ZdHXXzo
[3] https://openheart.bmj.com/content/openhrt/5/2/e000898.full.pdf
REFERENCE: Olive Oil
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.10.041
 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés