Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Üzemanyag tanácsok hosszútávú futásokhoz

Üzemanyag tanácsok hosszútávú futásokhoz
Dean Karnazes írása
 
A kiválóság egy törekvés, nem egy végállomás. Ez igaz az üzemanyag-stratégiák optimalizálására is, különösen az évek előrehaladtával. Még a veterán állóképességi sportolók is tanulhatnak, alkalmazkodhatnak és újrahangolhatják a táplálkozás típusait és időzítését, hogy javítsák teljesítményüket és regenerálódásukat. Mint az élet jól megélve, a javulás folyamata folyamatos és állandó.
 

Kezdjük az alapokkal.

Három makrotápanyag-osztály létezik, amelyeket a test használ, hogy energiát biztosítson számunkra a nap folyamán:
  • Zsírok
  • Fehérjék
  • Szénhidrátok
Mindegyikben további alosztályok találhatók.
Például a szénhidrátok lehetnek egyszerű cukrok vagy összetettebb keményítők, és ezek forrásai lehetnek glükóz, szacharóz, fruktóz vagy különféle más formák.
A zsírok ugyanolyan sokrétűek. Vannak telített zsírok, egyszeresen telítetlen zsírok és többszörösen telítetlen zsírok, és mindegyikben további különbségek találhatók.
A fehérjék ugyanolyan sokfélék, ha nem még inkább.
Vannak teljes fehérjék, nem teljes fehérjék, egyszerű fehérjék (aminosavak) és elágazó láncú aminosavak.
Ahogy látható, ezeknek a tényezőknek az összerakása egy optimális üzemanyag-tervhez bonyolult folyamat lehet!
 
Szerencsére a Hammer Nutrition egyetlen forrás minden sportolói igényedre. Javaslom, hogy kezdd az SOS (5 titok a sikeres állóképességi táplálkozáshoz) elolvasásával vagy újraolvasásával. Ez nemcsak egy kiváló útmutató a sporttáplálkozásról, hanem van egy termékhasználati kézikönyv is, amely elmagyarázza, hogyan és mikor használd a Hammer Nutrition termékeket a sikered érdekében. Nem tudom eléggé hangsúlyozni ennek a füzetnek a fontosságát, mint minden állóképességi sportoló alapvető megértésének alapját.
 
Természetesen, még az SOS használata is lehetőséget ad a személyes lehetőségekre, hogy mely Hammer Nutrition termékeket válasszuk. Személy szerint, ahogy haladtam előre a sportolói pályafutásomban, bizonyos Hammer Nutrition termékek jobban működtek számomra bizonyos körülmények között. Több fehérje, zsír és szilárd étel bevitele segített jobban elviselni a hosszabb versenyeket. Ez azt jelenti, hogy a Hammer Gél-eket Hammer Bar-okkal egészítettem ki, amelyek bio mogyoróvajat tartalmaznak (az egyszeresen telítetlen zsír egy egészséges formája) és a Sustained Energy 2.0-t, amely a világ első fehérjével dúsított sportitala volt (és nemrégiben még jobb lett, mert kukorica maltodextrint a tápióka maltodextrinnel cserélték fel). A Hammer Szeletek és a Sustained Energy 2.0 rendszeres bevonásával a hosszabb ultramaratonokon - különösen azoknál, amelyek meghaladják az 50 km-t vagy az öt órát - sikerült fenntartani az energiaszintet az egész időtartam alatt, és jobb verseny utáni regenerálódást tapasztaltam, ami sok esetben nagymértékben figyelmen kívül hagyott elem a hosszú távú állóképességi sportolók körében (A táplálkozási protokolljaid az edzések és versenyek során drámaian befolyásolják a regenerálódást!).
 
Különösen megszerettem a Perpetuem Solids terméket, mint egyenletes és GI-barát hosszú távú üzemanyagforrást. Mióta 2008-ban, a legendás dél-afrikai ultrafutó Ryan Sandes által egy szaharai sivatagi verseny során bemutatták nekem a Perpetuem-et, rajongója vagyok a terméknek. De csak nemrég fedeztem fel a Perpetuem Solids terméket, és építettem be az üzemanyag-stratégiámba. Remek alternatíva - vagy kiegészítő - a gélekhez, és négy, szó szerint ínycsiklandó ízben kapható.
 
Remélem, ezek a tippek és ajánlások segítenek javítani az üzemanyag-stratégiádon a jobb teljesítmény és a hosszú távú kitartás érdekében. És ne feledd, hogy a Hammer Nutrition csapata csak egy telefonhívás, e-mail vagy élő chat távolságra van, hogy segítsenek beállítani az üzemanyag-tervedet. Végül is az állóképesség egy dolgot jelent: kitartani. Hammer on...
 

Tippek kezdőknek

A legendás Walt Stack tanácsai az ultramaraton futóknak:

"Kezdd lassan, és onnan csökkentsd a tempót..." Ha van egy kritikus hiba, amit egy új ultrafutó elkövethet, az az, hogy túl gyorsan indul. Jobb lassan kezdeni és tartalékolni az energiát.
Egy másik bölcs tanács: egyél korán és gyakran, ha nem akarsz kalóriahiányba kerülni a verseny elején. Használj folyékony üzemanyagot, mint a HEED Sportital
 és a Hammer Gél-ek, hogy folyamatos, könnyen emészthető és lassan metabolizálódó szénhidrátokhoz juss. Kerüld az egyszerű cukrokat tartalmazó ételeket és italokat, amelyek energiazuhanáshoz vezethetnek, és rontják a teljesítményedet ahelyett, hogy segítenének.
Használj Endurolytes-t az elektrolit egyensúly fenntartásához és a görcsök elkerüléséhez (vagy Endurolytes Extreme-et, ha meleg van vagy erősen izzadsz).
Végül, ne állítsd be a célodat egy bizonyos idő alatt történő befejezésre, hanem az legyen a célod, hogy befejezd az első ultramaratont. Hiszen egy ultramaratonon célba érni önmagában is nagy teljesítmény.
 
Dean Karnazes ultramaratonista és Hammer Nutrition globális sportoló. Ő a New York Times bestsellerszerzője és a President’s Council on Sports, Fitness & Nutrition Életműdíj kitüntetettje. További információ Dean-ről: Dean Karnazes Keeps Hammering.
Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés