Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Étolajok használata

Étolajok használata
Dr. Bayne French MD DC tollából
 
Hammer Nutrition Előzetes megjegyzései:
 
Ha többet szeretnél megtudni Bayne ehető magolajokra vonatkozó ajánlásairól, olvasd el vagy olvasd újra a „Magolajok Újra gondolva” című cikkét. https://hammernutrition.com/blogs/endurance-news-weekly/seed-oils-revisited
Különös figyelmet fordíts az „Akciópontjaira”, amelyek egyike: „Dobd ki otthonodból a 3 S-t és a 3 C-t: Szója, Napraforgó, Sáfrányos, Repce, Kukorica olajokat.”
 
********************************
 
Az éles szemű és kíváncsi olvasók kérdéseket tettek fel különböző olajok egészségügyi előnyeiről. Például a dióolajról. A bal agyféltekés, lineáris gondolkodóknak: Dió jó = dióolaj jó. Rendszeres, szekvenciális, kiszámítható. Nem feltétlenül helyes.
 
Például egy gyönyörű, forró augusztusi napon a Nushagak-folyón Délnyugat-Alaszkában. A Coho lazacok úsznak. Egy élénk 12 fontos lazacot fogsz és húzol partra, még teljesen ezüstszínű, csak előző nap hagyta el a sós vizet. Már egy hete vagy a folyón, így minden jég elfogyott a drága Yeti hűtőből. A képek készítése közben a haverod megint halat fog. És még egyet. Az eredeti halad egy órán át fekszik a napon, mielőtt valaki véletlenül rálépne, és az a csónak aljára esne, ahol még néhány órát hever. Később az este visszaérsz a táborba, hogy láss egy óriási barna medvét az elektromos kerítés másik oldalán. Ez mindenkit megmozgat, és kiabálás hangzik a paprikaspray használata miatt. Miután megnyugodtatok és tisztába tettétek magatokat, hosszú kő-papír-olló játék következik, mert senki sem akar a parton halat pucolni a medve és a szúnyogok miatt. Eli ismét veszít, és nyilvánvalóan soha nem értette a játékot, ezt mutatja kézjeleivel, amelyeket nem lehetett azonosítani. Néhány órával a fogás után a lazacot kezelik. Merev és meleg. Eli a legrosszabb a filézésben. Marad néhány húsdarab, amelyek úgy néznek ki, mintha egy Ginsu bemutatón vettek volna részt. Egyet a homokba ejt, miközben visszasiet a viszonylagos biztonságba a drága Cabela's Guide sátorhoz. Néhány kribbage-játék és néhány meleg sör után a „filéket” megtisztítják a legyektől és Panko-ba burkolják. Azokat bőséges repceolajjal egy rossz alumínium serpenyőben megégetik. Az eredmény nem volt élvezetes étkezési élmény. Lazac jó = nem jó lazachús. Jobb agyféltekések örülhetnek!
 
Szóval... sokszor van egy csúszás a csésze és az ajak között—egyik kedvenc közhelyem. Nem fogom magyarázni. Feltéve, hogy egy minőségi termékkel kezdtünk, az olajok kivonása tele van potenciális problémákkal. És hogyan kezelik azt az olajat? Szónoki kérdés. Egy ehető olaj költséghatékony tömeggyártása gyanússá teszi, hogy a folyamat minőségi és jól gondozott nyersanyaggal kezdődött, nem mérgező módon alacsony hőmérsékleten vonták ki, majd úgy kezelték és csomagolták, hogy korlátozzák a káros levegő és fény hatását. Lehet, hogy csak természetemnél fogva vagyok gyanakvó.
 
Maradjunk még egy kicsit a halaknál. Anas et al. (Int.J.Curr.Microbiol.App.Sci 2020) írtak a halolaj kivonásának folyamatáról. Ebben a cikkben említik és hivatkoznak az omega-3 zsírok, DHA és EPA számos egészségügyi előnyére, valamint a kivonási módszerekre.
 
A végtermék minősége a nyersanyag típusától (nem a mi irányításunk alatt), a nyersanyag minőségétől (nem a mi irányításunk alatt), és a kivonási módszer és a kivonási feltételek típusától (nem a mi irányításunk alatt) függ. A nedves redukció a leggyakrabban alkalmazott módszer, amely három lépésből áll: főzés, préselés és centrifugálás. Az Anas et al. szerint ez a módszer komoly hátrányokkal jár az olaj minőségét illetően, mivel a kivonási folyamat során alkalmazott magas hőmérséklet a hőérzékeny vegyületek bomlásához vagy lebomlásához vezet, ami oxidált olajok termelését eredményezi. Írtam az oxidációról. Nem jó, ha a hosszú élettartamra törekszel.
 
Most helyettesítsük be a diót, olajbogyót, mandulát, avokádót, szőlőt, vagy akár görögdinnye magját az előző két bekezdésbe, a történet ugyanaz.
 
Gong et al. (Spec. Oils Fats in Food and Nutr. 2015) Írtak a fán termő magvakról, azok zsírsavprofiljáról és olajkivonási módszereiről. A fán termő magvak közé tartozik a fenyő, pekándió, dió, mandula, brazil dió, kesudió, mogyoró, makadámdió és pisztácia. Zsírsavprofiljuk jelentősen különbözik a bennük lévő telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok arányában. Ami világosnak tűnik, hogy a különböző olajkivonási módszerek nem változtatják meg az adott dió zsírsavprofilját. Több olaj (magasabb hozam) lehetséges oldószerek használatával és a dió pörkölésével is. Az oldószerek, mint a hexán, mérgezőek. További módszerek szükségesek az oldószer eltávolításához. Az olajok, különösen a többszörösen telítetlen zsírok, érzékenyek és könnyen károsodnak. Nemcsak az egészségügyi előnyök vesznek el, de ezek a károsodott olajok károsak is lehetnek.
 
Hidegen sajtolt, expeller-sajtolt, nedves redukció, enzimes segédletű kivonás, szuperkritikus folyadék kivonás (SFE), mikrohullámú segédletű kivonás (MAE), ultrahang segédletű kivonás (UAE), oldószeres kivonás és préselt folyadék kivonás (PLE) csak néhány a módszerek közül, amelyeket az olaj kivonására használnak. Jelentősen különböznek költségben, hozamban, hőmérsékleten, nyomáson és egyéb alkalmazott paraméterekben. Nem értem mindet, és nem is akarom megérteni.
 
Nem vagyok táplálkozástudományi PhD. Klinikus vagyok, inkább hajlamos vagyok a gyakorlati emberi egészségügyi problémákra gondolni. Nem tartom gyakorlati vagy globálisan fenntarthatónak a vadon fogott halak állandó fogyasztását. Lehet, hogy nem szereted, visszaböfögöd, hiányoznak az összes szabadtéri készségeid ahhoz, hogy megfogd, vagy egyszerűen rossz vagy a főzésben. Lehet, hogy vegetáriánus vagy. Általában úgy érzem, hogy az eredeti termék fogyasztása előnyös (vadon fogott hal, organikus nyers dió és magvak, minimálisan feldolgozott dió- és magvaj).
 
Az olajok főzéshez és étrend-kiegészítőként való használata előnyös lehet. A megbízható cégektől származó drágább olajok megbízhatóan jobbak. Maradj az olíva- és avokádóolajnál. Tartsd őket sötét helyen, és ne tedd ki magas hőnek. Ne légy olyan, mint Eli, és ne ejtsd a homokba.
Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés