Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Az óránkénti optimális kalóriabevitel

Az óránkénti optimális kalóriabevitel

Brian Frank írása

 

Ha rendszeresen 3 órát, vagy annál többet edzel, ez az írás neked szól! 

 

Évtizedek óta kísért az ügyfelek egy visszatérő kérdése: 

Melyik terméketek teszi lehetővé, hogy óránként a legtöbb kalóriát tudjam elfogyasztani?

Jóllehet megértem a kérdés mögött meghúzódó érvelést, ez szükséges a teljes paradigmaváltáshoz a spektrum másik végén lévő kérdés felé:

Mennyi az a legkevesebb kalória, amit óránként kell fogyasztani anélkül, hogy lelassulnék?

És kérdés, hogy miért akarna valaki többet fogyasztani, mint a dicsőséges minimum mennyiség edzés közben?

Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni, és ez ennek az írásnak a célja.

 

Először akkor vált érzékennyé ez a felvetés, amikor 1991-ben bemutattam első "sportitalunkat", amelyet rosszul "Energy Surge"-nek neveztem el, de később Sustained Energy-re változtattam. Ez a termék jelentős eltérést jelent a piacon lévő összes korábbi és létező terméktől, mert olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, mint 

1) nem tartalmaz hozzáadott cukrot,

2) nincs hozzáadott ízesítő, 

3) három összetett szénhidrátforrás és

4) fehérje komponens.

 

Ez a radikális eltérés a napi cukor/só/citromsav alapú termékektől isteni ajándéknak bizonyult az ultrafutók, a kerékpárosok, a triatlonisták és minden más sportoló számára, aki 3 óránál tovább szeretne mozogni.

 

Ez azonban hamis reményt is adott sok sportolónak, akik úgy gondolták, hogy képesek lesznek közelebb kerülni az elégetett kalóriák 1:1 arányú pótlásához.  Akkoriban tudatlan szakértők azt mondták nekik, hogy a céljuk edzés közben az legyen, hogy pótolják azt, amit elégetnek, hogy elkerüljék az "elsoványosodást".  Ráadásul óránként 400-600 kalória volt az ajánlott (de ez teljességgel elérhetetlen) feltételezett cél.

 

Tovább rontja a helyzetet, hogy a korabeli dietetikusok egy „zsírfóbiás” étrendet javasoltak, amely bátorította a tömeges szénhidrátfogyasztást és a fehérje kerülését, mert attól tartottak, hogy izmos gorillává válnak. Sajnos ez a fajta diéta teljesen gátolta szervezetünk zsírégetési képességét, és arra kényszerítette a szervezetet, hogy csak a glikogénre és az izomra (fehérjére) támaszkodjon üzemanyagként. Mindazonáltal tudjuk, hogy egy sportoló kalóriájának 60%-át vagy még többet is megszerezheti a hatalmas zsírkészletünkből. 

 

Mégis egy másik változó, amelyet a legtöbben nem vettek figyelembe, az volt, hogy percenként vagy óránként hány kalóriát tud glikogénné alakítani szegény, túlterhelt májunk. Ma már tudjuk, hogy percenként egy gramm a maximum, amit a máj képes előállítani, ami elméletileg 240 kalória bevitelt jelent óránként (4 kalória grammonként, 60 perc egy óra alatt).

 

Például ha 73 kg-ot nyomok, és az optimális kalória igényem óránként 130-150 kalória között van, akkor ezt kényelmesen fel tudom emelni 180-200 kalóriára óránként, de ez esetben nincs tempógyarapodás! Szóval miért fogyasztanám el azt a plusz 50-80 kalóriát óránként? Ettől nem jutok át gyorsabban a célvonalon!

 

Befejezésül elmondom, hogy 2022-ben az optimális óránkénti kalória beviteled (OHCI) meghatározásának kísérletezése, majd ennek az összes állóképességi edzés során való felhasználása kell legyen az elsődleges célod 2022-ben!

 

Ha ezt a számot megtudod, az sokkal könnyebbé teszi az életed, és kiküszöböli az egyik legnagyobb változót és problémát, amely központi szerepet játszik az állóképességi sikered maximalizálásában.
 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login