Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

FELDOLGOZOTT növényi olajok – tagadhatatlanul ártalmasak az egészségre!

FELDOLGOZOTT növényi olajok – tagadhatatlanul ártalmasak az egészségre!

Írta: Steve Born

Brian Frank "Négy pillére az egészségért és a jólétért" című cikkében (Endurance News #134) a legjobban a cukor kerülését és a nátrium korlátozását emelte ki a négy pillér közül. Hozzáadtunk egy ötödik pillért, amely jogos helyet foglal el a másik négy között: Amennyire csak lehetséges, mellőzd az étrendedből a feldolgozott növényi olajokat.
 

Míg a cukor továbbra is az egészséged első számú ellensége, a só – most már a feldolgozott növényi olajokkal együtt – virtuálisan döntetlen második helyet (vagy nagyon közel áll ahhoz, hogy döntetlen legyen) foglalja el az egészséged ellenségei ranglistán.

Dr. Chris Knobbe szemet nyitó videó előadását ajánlom a figyelmedbe: "A civilizáció betegségei: Vajon a növényi olaj-többlet fogyasztás mennyire ártalmas?" [1]
 

Ez a tanulmány több mint bőséges bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a feldolgozott növényi olajok valóban kulcsfontosságú szerepet töltenek be számos krónikus betegség kialakulásában, amelyek mindannyiunkat érinthetik. Dr. Knobbe merészen kijelenti:

"Míg a feldolgozott élelmiszerek gyakorlatilag az összes krónikus betegség kiváltó okai, a feldolgozott élelmiszer-összetevők… a növényi olajak az elsődleges mozgatórugói, mert ezek biológiai mérgek. Igen, így egyszerűen: mérgek."

Dr. Knobbe szerint ezek a növényi olajok "az amerikai étrend 63%-át teszik ki, az USDA élelmiszer-ajánlásainak alapját képezik, és az Egyesült Államokban ma értékesített 600 000 feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók". "1909-ben az amerikaiak napi 2 gramm növényi olajat ettek, mondja Knobbe, 2010-re pedig elképesztően megnőtt ez a mennyiség. Már 80 gramm növényi olajat fogyasztanak naponta." [1]

Bár mindkettő szükséges az emberi táplálkozáshoz, a probléma az, hogy a legtöbb ember túl sok omega-6-ot fogyaszt, miközben az omega-3 bevitelük sajnálatos módon hiányzik. Míg a kutatások az 1:3 vagy 1:4 omega-3 és omega-6 arányt mutatják ideálisnak, a legtöbb ember étrendje 1:20, vagy még magasabb arányban van. Dr. Artemis P Simopoulos elmagyarázza:

"Az elmúlt három évtizedben a teljes zsír- és telített zsírbevitel a teljes kalória százalékában folyamatosan csökkent a nyugati étrendben, miközben az omega-6 zsírsav bevitele nőtt, az omega-3 zsírsav pedig csökkent. Az omega-6/omega-3 arány az evolúció során 1:1-ről ma 20:1-re vagy még magasabbra változott. A kiegyensúlyozott omega-6/omega-3 arány létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából." [2]

Nyilvánvaló, hogy a 20:1 omega-6 és omega-3 arány nagyon nem megfelelő. Ez az egyensúlyhiány túlzott gyulladást és oxidációt okoz az egész szervezetben, jelentősen megzavarva az optimális egészséget, és növelve a krónikus betegségek, köztük az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rák és egyebek valószínűségét. [2]

Az elsődleges bűnös az omega-6 zsírsav. Az iparilag feldolgozott magolajok, úgynevezett növényi olajok fokozott felhasználása és fogyasztása egészségromboló.

Dr. Chris Knobbe kijelenti, hogy ezek az iparilag feldolgozott magolajok "Oxidációt okoznak. Prooxidatívak, gyulladáskeltőek és mérgezőek, de ezek közül az oxidáció messze a legrosszabb."

A szív- és érrendszeri kutató, Dr. James DiNicolantonio egyetért azzal, hogy ezeket az omega-6 magolajokat "a szívkoszorúér-betegség előidézőinek" nevezik. Összefoglalva:

"Az Omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása drámaian megnőtt a nyugati világban, elsősorban a növényi olajok esetében.

Számos bizonyíték alátámasztja, hogy az omega-6 többszörösen telítetlen zsír, a linolsav, elősegíti az oxidatív stresszt, az oxidált LDL-t (a "rossz" koleszterint) és a krónikus gyulladás, valamint az érelmeszesedés kialakulását. Az omega-6 valószínűleg a CHD (koszorúér-betegség) okozója is, különösen, ha ipari magolajként fogyasztják, amelyet általában növényi olajoknak neveznek." [3]

AMIT MOST MINDENKINEK KELL TENNI!

Az omega-6 és az omega-3 közötti megfelelő egyensúly helyreállításához – ami segít megvédeni a súlyos egészségügyi következményektől, és visszaállít egy sokkal egészségesebb állapotot – jelentősen csökkentenünk kell vagy teljesen meg kell szüntetni a következő olajok fogyasztását:

 • Repceolaj
 • Kukoricaolaj
 • Gyapotmag olaj
 • Szőlőmag olaj
 • Mogyoró olaj
 • Rizs korpa olaj
 • Sáfrányolaj
 • Szójaolaj
 • Napraforgóolaj


Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a magasan feldolgozott magolajoknak a többsége nem csak olaj formájában, hanem feldolgozott/gyorsételekben is megtalálható, ezért arra is törekednünk kell, hogy ezeket az étrendünkből kivonjuk. Dr. Catherine Shanahan kijelenti: "A növényi olaj minden más összetevőnél jobban belehelyezi a "szemétet" a gyorsételbe." [4]

Az egészségesebb olajlehetőségek a következők:

 • Szűz oliva olaj.
 • Avokádó olaj.
 • Lenmagolaj.
 • Bizonyos halfajtákból (például lazacból, makrélából és szardíniából) származó olajok.


Ez utóbbival kapcsolatban, bár az ilyen típusú halak heti két-háromszori fogyasztása bölcs stratégia, legtöbbünk számára ez egyszerűen lehetetlen. Itt jön be a Hammer Nutrition EndurOmega. Naponta kétszer-háromszor két lágy gél kapszula bevétele rendkívül egyszerű módja annak, hogy „helyreállítsa az egyensúlyt”, és számos előnnyel jár egészsége optimalizálása érdekében.

OLÍVAOLAJ – A LEGEGÉSZSÉGesebb!

Cikkünkben arról, hogy a feldolgozott magolajok veszélyesek az egészségre, csak néhány egészen egészséges olajat érintettünk, amelyek közül az egyik az olívaolaj. Néhány lenyűgöző kutatás, amelyet a Journal of the American College of Cardiology [5] publikáltak, egyértelműen azt jelzi, hogy az olívaolaj nemcsak egészséges, de van néhány figyelemreméltó előnye is, amelyek meghosszabbíthatják az életet.

A Nurses' Health Study és az Health Professionals Follow-up Study résztvevőinek felhasználásával a kutatók 60.582 nőt és 31.801 férfit elemeztek, akik mentesek voltak szív- és érrendszeri betegségektől és ráktól az 1990-es alapvizsgálat során. A 28 évnyi követés során egy kérdőív értékelte az étrendet. négyévente.

A 28 éves követés után a kutatók összehasonlították azokat, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat, a legmagasabb fogyasztási kategóriába tartozókkal – akik több mint 7 gramm (andgt;1/2 evőkanál) olívaolajat fogyasztottak:

 • 19%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri halálozás kockázata
 • 17%-kal alacsonyabb a rákos halálozás kockázata
 • 29%-kal alacsonyabb a neurodegeneratív mortalitás kockázata
 • 18%-kal alacsonyabb a légúti halálozás kockázata

A tanulmány azt is megállapította, hogy napi 10 gramm egyéb zsírok, például margarin, vaj, majonéz és tejzsír olívaolajjal történő helyettesítése 8-34%-kal csökkenti a teljes és az ok-specifikus halálozás kockázatát. Nem találtak szignifikáns összefüggést, amikor az olívaolajat más növényi olajokkal helyettesítették.

A tanulmány vezető szerzője, Marta Guasch-Ferré, Ph.D. kijelenti:

"Eredményeink alátámasztják az olívaolaj bevitelének növelésére vonatkozó jelenlegi étrendi ajánlásokat. A klinikusoknak tanácsot kell adniuk a betegeknek, hogy bizonyos zsírokat, például margarint és vajat olívaolajjal helyettesítsenek. javítani az egészségüket."

ÖSSZEFOGLALÁS

Írtunk a feldolgozott magolaj fogyasztásának súlyos egészségügyi veszélyeiről, amelyek mindegyike cselekvésre ösztönöz. Milyen lépéseket tegyünk? Dr. Chris Knobbe ez a rövid ajánlása mindent elmond: "A veszélyes olajok egészséges zsírokkal való helyettesítése nagyban hozzájárulhat egészségének javításához és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez."

Hivatkozások:
[1] https://www.youtube.com/watch?v=7kGnfXXIKZM
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/
[3] https://openheart.bmj.com/content/openhrt/5/2/e000898.full.pdf
[4] Deep Nutrition, Why Your Genes Need Traditional Food Flatiron Books; First Edition (January 3, 2017)
[5] https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.10.041

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login