Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Liquid endurance A helyes út, az egyetlen mód arra, hogy megfelelően hidratált maradj!

Liquid endurance  A helyes út, az egyetlen mód arra, hogy megfelelően hidratált maradj!

Írta: Steve Born
  

Itt a nyár, és ha még nem meleg az idő ott, ahol élsz, hidd el, hamarosan lesz. Az edzéseinket és versenyeinket negatívan befolyásoló tényezők közül pedig a forró időjárás – vagy pontosabban az, hogy nem tudjuk kezelni a meleget – áll a lista élén, részben a megnövekedett kiszáradási lehetőség és a kapcsolódó problémák miatt

Egy tanulmány szerint: "A sportolók kiszáradása megváltoztatja a szív- és érrendszeri valamint a hőszabályozási funkciókat, és gátolhatja az állóképességet, ha a folyadékvesztés meghaladja a testtömeg (BW) 2%-át." [1]

Ha meleg időben edzel, a test maghőmérséklete drámaian megemelkedik. A belső hűtőrendszer izzadással reagál. Azonban az autó hűtőjével ellentétben, amely újrahasznosítja a hűtőfolyadékot, az izzadság elpárolog, lecsöpög, és eltűnik. 

A rehidratálás az elsődleges stratégia, de van két helytelen taktika, amit a sportolók alkalmaznak: 

  1. Drasztikusan megnöveled a víz/folyadékbevitelt az eseményt megelőző napokban. Ezzel a taktikával az a probléma, hogy a hirtelen növekvő napi bevitel túlságosan felhígítja a vér elektrolitjait, ami növeli a hyponatraemiával kapcsolatos súlyos problémák lehetőségét. Ezenkívül a felesleges víz túlságosan megtölti a húgyhólyagot, és elektrolitok elvesztését okozza az idő előtti kiürülés miatt.

  2. Nagymértékben növeled a víz/folyadékbevitelt meleg időben történő edzés vagy verseny közben. Jóllehet van néhány engedmény a rendszeres óránkénti folyadékbevitel növelésére meleg időben, de még ennél is több lesz a túlzott folyadékbevitel okozta súlyos egészségügyi következmény. Mennyire komoly - kérdezed? Elég súlyos ahhoz, hogy megöljön. Ez így van: „vízmérgezés okozta halál”, hivatalos nevén hígításos hyponatraemia. Edzés közben emlékeznünk kell Dr. Ian Rogers hidratációs szakértő bölcs tanácsára: "Már nem feltételezhetjük, hogy a hosszan tartó edzés során felvett felesleges folyadék csak a vizelettel távozik", ezt megértve állíthatjuk, hogy a túl sok vízfogyasztás súlyos következményekkel járhat.

 
Mi akkor a megoldás? Liquid endurance termékünk! Ha jön a meleg idő, akkor készen kell állnod. A Liquid Endurance segítségével ez sikerülni is fog! Ez a helyes út, az egyetlen módja annak, hogy a folyadéktároló kapacitást biztonságosan és hatékonyan maximalizáljuk egy meleg időjárásban történő esemény előtt. A Liquid Endurance glicerint tartalmaz, amely a zsírsav-oxidáció jól tolerálható, természetesen előállított metabolitja. A glicerin vízzel együtt gyorsan felszívódik, egyenletesen növelve a víztartalmat a testfolyadék rekeszeiben: [2] 1.
 

  1. Az intracelluláris folyadék (ICF) rekesz az a rendszer, amely magában foglalja a sejtekben a plazmamembránok által bezárt összes folyadékot.

  2. Az extracelluláris folyadék (ECF) rekesznek két elsődleges része van: a vér folyékony összetevője (plazma) és az intersticiális folyadék (IF), amely körülveszi a vérben nem lévő összes sejtet.

A megnövekedett folyadék ezekben a rekeszekben hozzájárul az izzadság mennyiségéhez, jelentősen növelve a hűtési hatékonyságot hosszan tartó melegben végzett edzés során. A Liquid Endurance-t bármilyen meleg időjárásban történő edzés előtt használhatod. Meleg időjárási körülmények között zajló események és versenyek előtt a Liquid Endurance 3 napig tartó használata növeli a test teljes víztartalmát (azaz a glicerin-hiperhidratációt), és észrevehető előnyökkel jár a hőszabályozás és az állóképesség javításában a meleg időjárási gyakorlatok során.
 

Összegezve: A test túlzott folyadékvesztése idő előtti fáradtságot és lecsökkent teljesítményt okoz. Ha a veszteséget nem sikerül ellenőrizni, megnő a kiszáradás lehetősége és az azzal járó súlyos problémák. De ne aggódj! A Liquid Endurance és a megfelelő hidratálás megoldja azokat a folyadékvesztési problémákat, amelyekkel az állóképességi sportolók szembesülnek, amikor meleg körülmények között edzenek vagy versenyeznek. Győzd le a hőséget a Liquid Endurance segítségével!
 

Referenciák:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20092365/
[2] https://open.oregonstate.education/aandp/chapter/26-1-body-fluids-and-fluid-compartments/

 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login