Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Köles és tönköly - Búzaliszt helyett III.

Köles és tönköly - Búzaliszt helyett III.

Már bemutattuk a rozst, a quinoát, a zabot és a hajdinát. Ez négy olyan gabonaféle, amelyek abszolút szóba jöhetnek, ha igazán változatos és egészséges étrendet szeretnénk kialakítani. Akiknek ezek a búzaliszt-alternatívák nem nyerték el a tetszését, azoknak is van még két újabb jelöltünk.

Korábbi két cikkünkben már elkezdtük bemutatni azokat a gabonaféléket, amelyek tökéletes alternatívát nyújthatnak, ha szeretnénk kevesebb búzalisztből készült élelmiszert fogyasztani, de persze önmagukban is felhasználhatóak. Most a rozs, a quinoa, a zab és a hajdina után a kölesre és a tönkölyre vetünk egy pár pillantást.

Milyen jótékony hatásaik vannak, amelyek miatt érdemes ezeket fogyasztanunk? Lássuk!

 

A köles

A köles nagyon sokoldalú gabona, amely főleg Ázsiában nagyon elterjedt, de gluténmentességének, kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmának és széles körű felhasználhatóságának köszönhetően az utóbbi években Európában is megugrott a népszerűsége.

Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek számára is megfelelő, de felhasználása nem áll meg a lisztnél. Fogyasztható kásaként, köretként, de még nassolni valót is készítenek belőle.

A különböző diéták nagyon gyakori szereplője, mivel egy könnyen emészthető, alacsony kalória-, de magas rost- és fehérjetartalmú gabonaféle, fogyasztása pozitív hatással van a szervezet emésztésére. Emellett csökkenti a vér triglicerid szintjét és a koleszterinszint szabályozásában is segítséget nyújt.

 

Első osztályú antioxidáns forrás. Gazdag B-vitaminokban, tartalmaz niacint, folacint, riboflavint és tiamint, nagy mennyiségű magnéziumot, mangánt, foszfort és vasat.

 

FONTOS! A pajzsmirigy-rendellenességben szenvedők számára a köles túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre, ezért, ha valakinél fennállhat ilyen probléma, érdemes orvoshoz vagy dietetikushoz fordulnia.

 

Tönköly

A tönköly – vagy tönkölybúza – egy Európában régóta jelen lévő élelmiszer, amit már több száz éve fogyasztanak a kontinensen és hosszú ideig az egyik leggyakrabban termesztett gabonafajták közé tartozott.

Népszerűségét a jobb termelési tulajdonságokkal rendelkező búza törte meg, de köszönhetően az egészséges élelmiszereket keresők és fogyasztók egyre népesebb táborának, újra kezd népszerűvé válni.

 

FONTOS! Sajnos a lisztérzékenységben szenvedőknek más alternatívát kell keresniük a búzaliszt helyett, ugyanis a tönkölybúza nem gluténmentes.

 

Kiváló fehérje- és rostforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz szelént, kalciumot, magnéziumot és foszfort, de található benne réz, vas, mangán és cink is. Emellett a B-12 kivételével megtalálható benne minden további B-vitamin és E-vitamin tartalma is figyelemre méltó. Azon ritka növények egyike, amelyekben – bár néhány csak nyomokban – minden esszenciális aminosav megtalálható.

 

Hasonlóan a köleshez, könnyen emészthető és alacsony a kalóriatartalma. Mivel nem csak lisztet készítenek belőle, könnyen beilleszthető az étrendbe. Fogyasztható önmagában köretként, de egyre keresettebbek a tönkölyből készült száraztészták is.

 

Nyugalom!

Nem ért még véget, van még egy-két tippünk, hogyan helyettesíthető a búzaliszt. Addig is bátran próbáld ki a kölest és tönkölyt, mert biztosan be fog válni.

Alicja képét a Pixabay -ről töltöttük le. Hans képét is a Pixabay -ről töltöttük le.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login