Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

KORTIZOL - a stresszhormon

KORTIZOL - a stresszhormon

Dean Karnazes írása

A „stresszhormonként” ismert kortizolt kezdettől fogva démonizáljuk. A stresszt – minden stresszt – elsősorban ártalmas dolognak tekintik, és meg kell szüntetni. A logika valahogy így hangzik: a stressz felszabadítja a kortizolt, felkészítve a testet a harcra vagy menekülésre. Ha azonban sem harc, sem menekülés nem történik, a kortizol hatása folyamatosan csökken. Idővel a kortizolnak ez az állandó kisülése, harc vagy menekülés kioldószelep nélkül, pusztítást végez a szervezetben.

Természetesen ez a történet túlságosan leegyszerűsített változat. Mint sok mindenben, ami az emberi testet érinti, az igazság ennél árnyaltabb. Szükség van némi kortizolra – sőt kötelező is –, hogy felkészítsen minket a csatára, legyen szó akár versenyzés alatti időszakról, akár egy tárgyalóteremben való vitáról.

A kortizol felszabadulása glükóz áramlását váltja ki a véráramban, amely azonnali energiaforrásként szolgál. A kortizol az immunrendszer és az emésztőrendszer aktivitását is elnyomja, ami átmenetileg szükségszerű egy konfrontáció során. A pulzusszám megemelkedik, és a vérnyomás is nő fenyegetés hatására, például mennydörgés hangja vagy egy versenytárs, aki megelőz a célvonal előtt.

Ilyen helyzetekben a kortizol felkészíti a szervezetet a cselekvésre. Azért sem fogyok el! A testem kiált: azonnal kortizolt! 

Miután a kiváltó esemény elmúlt, és megnyerted a versenyt vagy lezártad az üzletet, ideális esetben a kortizolszint visszatér a normális szintre. De modern világunkban mindenütt előfordulnak fenyegető események.

A versenyek ritkán mennek a várt módon, és az üzletek gyakrabban hiúsulnak meg, mint amennyi megköttetik. Súlyosbítja a problémát, ha bármit is olvasol, fellapozod a híreket, és a közelgő végzetről és pusztulásról szólnak a főcímek (na és az internet, amit inkább felejts el).
Úgy tűnik, hogy az észlelt kockázat és veszély mindennapi létünk részeként beszövődött a társadalmi szövetünkbe. A kortizol kar folyamatosan bekapcsolva marad, amikor ebben a fokozott éberségi állapotban élünk.

Mit tehetünk?

Az ideális megoldás az lenne, ha az egész világ megenyhülne! Sok sikert hozzá. A modern élet feszültségei nem szűnnek meg egyhamar. Ezt a valóságot figyelembe véve az ideális stratégia most úgy tűnik az, hogy saját kezünkbe kell vennünk a dolgokat. Irányítsd, amit irányíthatsz. Bevallom, meglehetősen sztoikus (hé, görög vagyok :)). 

Jó kiindulópont az aktuális kortizol állapotának ismerete. Vannak cégek, akik vérmintából elemzik az kortizolszintet. Az eredmények egyike a sok tesztelt biomarkernek. Vannak otthoni tesztek is, amelyek kizárólag a kortizolra specifikusak nyállal vagy vizelettel kimutatható. Mindezek a vizsgálatok orvosi utasítás nélkül is elérhetők, így könnyen beszerezhetők. Már érzem, hogy a stresszszintem csökken.

Az eredmények birtokában ideje kidolgozni egy stratégiát a kortizol ellenőrzésére (hacsak nem normális a kortizolszinted). De ha olyan vagy, mint a legtöbbünk, és egész nap a képernyőt bámulod, akkor valószínűleg megugrik a kortizolszinted – a hajaddal együtt.  Annyira elsöprő ez az egész.

Itt jön képbe a futás. A kortizollal való küzdelem helyett inkább ezt tedd. A leggyorsabb futásaim és a legerőteljesebb edzéseim némelyike ​​a nyomasztó stressz idején történt. És a hatások tartósak. Javasolnám, hogy tarts futópadot az irodádban. Szuper ötlet, ugye? 

Egy másik jó ötlet a kiegészítők alkalmazása a kortizol kezelésére. Kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak hasznosak a kortizol szabályozásában. A Hammer Nutrition ENDUROMEGA koncentrált Omega-3 ideális forrása. A magnézium a kortizolszint normalizálásában is segít. Az ESSENTIAL MG pedig a magas, biológiailag hozzáférhető magnézium öt formáját ötvözi, így ez a legjobb választás.

Egyéb értékes kiegészítők – elsősorban nyugtató és lazító tulajdonságaik miatt – a REM CAPS és a Hammer Nutrition CBD lágyzselék vagy tinktúrák. A jó minőségű alvás rendkívül jótékony hatással van a kortizol szabályozására – és hiánya ugyanolyan káros – mind a REM CAPS, mind a CBD javítja a mélyebb alvási ciklusokat. Ezeket az előnyöket saját bőrömön tapasztaltam.  

Olvass többet az alvás javításáról.

Végül, a mindennapi stresszes események irányításának megtanulásához gyakorlásra és tudatosságra van szükség, de segíthet a kortizol válasz szabályozásában. Soha egyikben sem voltam jó. De ismét itt jön be a futás. John Meynard Kenyes egyszer azt mondta: "Hosszú távon mindannyian meghalunk." Ha ez a helyzet, bármelyik nap a hosszú távú stresszt választom.

-----------------------------------

A Hammer Nutrition Globals sportolója, Dean Karnazes ultramaratonista és a NY Times bestseller-írója. Dean háromszor nyerte el a Competitor Magazin Év állóképességi sportolója díját, valamint az Elnöki Tanács Sport-, Fitnesz- és Táplálkozási Életműdíjának kitüntetettje.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login