Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM
AKTUÁLIS AJÁNLATOK -20-30% | MEGNÉZEM

Fehérje - Miért fontos az állóképességi sportolók számára

Fehérje - Miért fontos az állóképességi sportolók számára

Írta: Steve Born
Steve Born közel három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a sporttáplálkozás területén, valamint több mint 20 évnyi önálló kutatást végzett a táplálkozási üzemanyagokról és kiegészítőkről. Ez a háttér rendkívüli mértékű ismeretet biztosított számára a sportolók számára elérhető számtalan terméklehetőségről. - Steve teljes életrajzát olvashatod itt.

AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOLÓKNAK TÖBBRE VAN SZÜKSÉGÜK, MINT CSUPÁN SZÉNHIDRÁTOKRA

Az állóképességi sportolók hajlamosak kizárólag a szénhidrátbevitelre összpontosítani, és alig, vagy egyáltalán nem figyelnek a fehérjére. Ennek következményeként a fehérjehiány gyakran előfordul köztük, amely elkerülhetetlenül negatív hatást gyakorol a teljesítményükre és az egészségükre.

A komoly állóképességi sportolóknak a normál napi ajánlott mennyiségnél lényegesen több fehérjére van szükségük, mivel az izomtömeg fenntartása, javítása és növekedése mind-mind a fehérjétől függ. Az optimális immunrendszer működése szintén. Az alacsony fehérjebevitel meghosszabbítja a regeneráció idejét, izomgyengeséget okoz, és elnyomja az immunrendszer működését. A krónikus fehérjehiány semlegesíti az edzések jótékony hatásait. Ehelyett fáradékonysághoz, levertséghez, vérszegénységhez, sőt akár súlyosabb rendellenességekhez vezethet. Azok a sportolók, akik túledzettségi szindrómában szenvednek, általában fehérjehiányosak.

FEHÉRJE:

KÉRDÉSEK, AGGÁLYOK ÉS VÁLASZOK

Amellett, hogy általános információkat nyújtunk üzemanyagainkról és kiegészítőinkről, a fehérjebevitel kérdése is megérdemli, hogy foglalkozzunk a tévhitekkel. Az állóképességi sportolóknak vannak bizonyos gyakran hangoztatott nézeteik a fehérjefogyasztással kapcsolatban, és ebben a részben a három leggyakrabban felmerülő tévhitet vesszük górcső alá.

1. „Úgy gondoltam, csak a testépítőknek van szükségük magas fehérjetartalmú étrendre.”

Ha jobban belegondolunk, bizonyos értelemben mindannyian „testépítők” vagyunk, hiszen arra építjük a testünket, hogy megtehesse, amit szeretnénk tőle. Az igazság az, hogy az állóképességi sportolóknak és a testépítőknek hasonló fehérjeigényük van, de a test másként használja fel a fehérjét. A testépítők elsősorban az izomszövet növelése érdekében igénylik a fehérjét. Az állóképességi sportolók viszont elsősorban arra, hogy javítsák a meglévő izomszövetet, amely a mindennapos edzés során folyamatos lebontáson megy keresztül.

2. „A magas fehérjetartalmú étrend nem kívánt súlygyarapodást és izomnövekedést okoz.”

Valójában az, hogy milyen típusú edzést végez, határozza meg, hogy „izmosodik-e” vagy sem. A nagy mennyiségű állóképességi edzés nem eredményez izomtömegnövekedést, függetlenül a fehérjebeviteltől, míg a viszonylag alacsony mennyiségű erőedzés igen. Mindenesetre az izomszövet fehérjét igényel. Ráadásul a testsúlygyarapodás elsődleges tényezője a bevitt kalóriák mennyisége – legyen szó akár szénhidrátból, fehérjéből vagy zsírból származó kalóriákról. Ahhoz, hogy elkerülje a nem kívánt testsúlygyarapodást, az edzés és egyéb tevékenységek során elégetett kalóriáknak meg kell haladniuk a bevitt kalóriák mennyiségét.

3. „Úgy tudtam, a szénhidrát a legfontosabb üzemanyag az edzéshez.”

Bár igaz, hogy a szénhidrátok a test elsődleges üzemanyagforrásai, a fehérje is kulcsszerepet játszik az állóképességi sportolók energiaszükségletében és izommegőrzésében.

A fehérjét főként a testszövetek helyreállításáért, fenntartásáért és növekedéséért ismerik. Emellett azonban az energiaellátásban is szerepet játszik. Körülbelül 90 perc edzés után – még jól edzett sportolóknál is – az izomglikogén-raktárak szinte kimerülnek, és a test alternatív üzemanyagforrásokat keres. Ilyenkor az izomszövet válik célponttá a glükoneogenezis nevű folyamat számára, amely során a zsírsavakból és az aminosavakból glükózt állít elő a szervezet.

Az intenzív, hosszú edzés utáni fájdalom és merevség jól mutatja, mennyire igénybe vette az izomszöveteket ez a folyamat. A fehérje hozzáadása az üzemanyaghoz aminosavakat biztosít, és ezáltal csökkenti az izomszövetek lebontását.

FEHÉRJE HASZNÁLATA EDZÉS KÖZBEN

Amint azt a "Helyes kalóriabevitel állóképességi edzés alatt" című cikkben tárgyaltuk, fontos, hogy az edzés üzemanyaga tartalmazzon egy kis mennyiségű fehérjét, ha az edzés időtartama meghaladja a két órát. Kutatások kimutatták, hogy a testmozgás során az elégetett kalóriák akár 15%-a is fehérjéből származik, amelyet az izmok aminosavainak lebontásával nyer a szervezet [Lemon, PWR Protein and Exercise Update 1987, Medicine and Science in Sports and Exercise. 1987;19 (Suppl): S 179-S 190.].

Ha az állóképességi sportoló nem biztosít fehérjét az üzemanyag-keverék részeként, akkor a szervezet több sovány izomszövetet áldoz fel glükoneogenezis révén, hogy biztosítsa az energiaforrást és fenntartsa a biokémiai egyensúlyt. Egyszerűen fogalmazva, ha az edzés meghaladja a 2-3 órát, étrendi fehérjét kell biztosítani, különben a szervezet az izomszövetekből von el aminosavakat. Minél tovább tart az edzés, annál több izomszövetet áldoz fel a szervezet. Ez nemcsak a testmozgás közbeni teljesítményt rontja (az ammónia szintjének növekedése miatt, amely fáradtságot okoz), hanem az edzés utáni regenerációt is hátráltatja (a túlzott izomszövet-károsodás miatt).

Lényeg: Azok az állóképességi sportolók, akik két óránál hosszabb edzést végeznek, jól teszik, ha biztosítják mind a komplex szénhidrátok, mind a fehérjék megfelelő bevitelét, hogy késleltessék és ellensúlyozzák ezt a „kannibalizációs” folyamatot.

MILYEN TÍPUSÚ FEHÉRJÉT HASZNÁLJUNK?

A fehérjefogyasztás típusa edzés előtt, közben és után régóta vita tárgya. Mi a szójafehérje és a tejsavófehérje kombinált alkalmazását javasoljuk, különböző időpontokban, hogy a lehető legátfogóbb támogatást nyújtsuk az állóképességi sportolók étrendjéhez.

Úgy véljük, hogy a tejsavófehérje az elsődleges fehérje a regeneráció és az immunrendszer erősítése szempontjából, míg a szójafehérje ideális a fehérjeszükséglet kielégítésére az állóképességi edzés előtt és közben. Ez nem jelenti azt, hogy a szójafehérje használata regenerációs célokra „helytelen” vagy bármilyen módon káros lenne. Az optimális előnyök érdekében azonban nem találni jobb fehérjét a regenerációhoz és az immunrendszer támogatásához, mint a tejsavófehérje, különösen a tejsavófehérje-izolátum.

Edzés-specifikus előnyök tekintetében nehéz túlszárnyalni a szójafehérjét, ezért is használjuk mind a Sustained Energy, mind a Perpetuem termékek fő összetevőjeként.

A SZÓJAFEHÉRJE ELŐNYEI

Mivel a szójafehérje kisebb eséllyel járul hozzá ammónia termeléséhez – amely az izomfáradtság egyik fő okozója –, a szójafehérje az edzés előtti és alatti használatra a legalkalmasabb. Ez önmagában is elegendő ok arra, hogy a szóját részesítsük előnyben edzés közben. Azonban a szójafehérje további előnyökkel is bír.

Amint azt a "Helyes kalóriabevitel állóképességi edzés alatt" című cikkben említettük, a szójafehérje egyedülálló aminosav-összetétellel rendelkezik. Ez az összetétel tovább növeli vonzerejét, mint az ideális fehérjeforrást az állóképességi edzés során. Bár koncentrációja nem olyan magas, mint a tejsavófehérjéé, a szójafehérje mégis jelentős mennyiségben biztosít elágazó láncú aminosavakat (BCAA-k), amelyeket a szervezet energiatermelésre könnyen felhasznál. A BCAA-k és a glutaminsav – amely szintén nagy mennyiségben található a szójafehérjében – segítik a glutamin újratöltését a szervezetben anélkül, hogy ammóniatermelést okoznának, mint az orálisan bevitt glutamin, amelyet gyakran adnak a tejsavófehérjéhez.

A szójafehérje magas alanin- és hisztidin-tartalommal rendelkezik. A hisztidin a béta-alanil-l-hisztidin dipeptid (karnozin) része, amely antioxidáns és savsemlegesítő előnyeiről ismert. Emellett a szójafehérje magas aszparaginsav-tartalommal is bír, amely kulcsszerepet játszik az energia termelésében a Krebs-ciklus során. Végezetül, a szójafehérje fenilalanin-szintje magasabb, mint a tejsavóé, ami segíthet az éberség fenntartásában extrém ultratávú versenyek során.

SZÓJAFEHÉRJE VS. TEJSAVÓFEHÉRJE

Egy összehasonlítás a "mozgás közbeni" felhasználás szempontjából fontos aminosavak alapján (kb. mennyiségek grammonként):

AMINOSAV

Szójafehérje

Tejsavófehérje

Glutaminsav

138 mg

103 mg

Alanin

31 mg

9 mg

Hisztidin

19 mg

16 mg

Aszparaginsav

84 mg

78 mg

Fenilalanin

38 mg

32 mg

Tirozin

27 mg

7 mg

 

SZÓJA AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGÉRT

Általános egészségügyi előnyök szempontjából nehéz túlszárnyalni a szóját. A szójafehérje számos egészségjavító fitokemikáliát tartalmaz. Tudományos kutatások számos összefüggést mutattak ki a szója fogyasztása és bizonyos daganatok, például az emlő-, prosztata-, gyomor-, tüdő- és vastagbélrák alacsonyabb előfordulási aránya között.

Ha összehasonlítjuk az Egyesült Államok és az ázsiai országok (amelyek szójaalapú étrendet követnek) rákos megbetegedési arányait, figyelemre méltó különbségeket találunk. Japánban például az emlőrák aránya az Egyesült Államok negyede, míg a prosztataráké az ötöde. Kínában az orvosi kutatók a szójatej fogyasztását a gyomorrák kockázatának 50%-os csökkenésével hozták összefüggésbe. Hongkongi tanulmányok arra utalnak, hogy a napi szója fogyasztása az esetek 50%-ában csökkentette a tüdőrák előfordulási arányát.

A SZÓJAFEHÉRJE – BARÁT VAGY ELLENSÉG?

Bár a szójafehérje fent említett előnyeit a többség általában elfogadja, folyamatos vita zajlik arról, hogy a szójafehérje valóban előnyös-e. Egyesek szuper-egészséges fehérjeforrásként tartják számon, míg mások azt állítják, hogy számos nem kívánt hatásért felelős. Talán a leginkább vitatott téma a szója természetes módon előforduló fitoösztrogénjeivel kapcsolatos, és az, hogy ezek negatívan befolyásolják-e a hormonszinteket (különösen férfiaknál), és hormonális egyensúlyhiányhoz vezetnek-e, amely megnövekedett ösztrogénszintet okozhat. Dr. Bill Misner az alábbi megjegyzéseket tette, hangsúlyozva, hogy vannak, akik nem értenek egyet az álláspontjával:

A fitoösztrogének hatása az emberi szervezetben
A növényi lignánokból vagy izoflavonoidokból származó fitoösztrogének legalább 15 növény esetében úgy viselkednek a szervezetben, mint a gyenge ösztrogének. A fitoösztrogének kémiailag annyira hasonlóak az ösztrogénhez, hogy kötődnek a szervezet sejtjeinek ösztrogén receptoraihoz. Fontos hangsúlyozni, hogy nem indítják el azokat a biológiai hatásokat, amelyeket a valódi ösztrogén váltana ki.

A fitoösztrogének paradox hatása
A fitoösztrogének paradox módon antiösztrogénként viselkednek, hatékonyan hígítva a szervezet saját ösztrogéntermelésének hatását, mivel ugyanazokat a receptorhelyeket foglalják el (ösztradiol receptorhelyek), amelyeket egyébként az endogén ösztrogén foglalna el. Ezért a növényi fitoösztrogének megvédik a szervezetet a túlzott ösztrogén káros hatásaitól. Azok az egészséges ételek és kiegészítők, amelyek fitoösztrogéneket tartalmaznak, a következők: mexikói vad yamgyökér, fekete kóhos, vörös lóhere, édesgyökér, zsálya, egyszarvú gyökér, szója, lenmag, szezámmag és még sok más. Ezen ételek egyikét sem társítják viselkedésbeli változásokhoz vagy hormonális módosulásokhoz.

A GMO-mentes szója előnyei
A GMO-mentes szójafehérje fogyasztása anabolikus folyamatokat indít el, amelyek kívánatosak az egészségtudatos férfi és női állóképességi sportolók számára, különösen a 40 év feletti sportolóknál. Ha allergiás reakciók, pajzsmirigy- vagy emésztési problémák lépnek fel, akkor más fehérjeforrást kell választani. A szója fitoösztrogén tulajdonságai blokkolják a potent endogén ösztrogének hatását, anélkül, hogy ismert nemi hatások jelentkeznének férfiaknál vagy nőknél a szakirodalom alapján. A szójafehérje fogyasztásának eredménye: anabolikus, sovány izomtömeg-növekedés. Miközben a szóját kiváló táplálkozási fehérjének tartom, a szója és más sovány fehérjeforrások váltakozó használata edzés során felelősségteljes és védhető érvként szolgál.

A Hammer Soy egy adagja 25 gramm kiváló minőségű, 100%-ban GMO-mentes szójafehérjét biztosít, mindenféle adalékanyag, hozzáadott cukor, mesterséges édesítőszer vagy aroma nélkül. A Hammer Soy rendkívül koncentrált jellege miatt ideális választás, ha könnyen szeretnéd kielégíteni napi fehérjeszükségletedet. Keverheted gyümölcslevekhez, turmixokhoz vagy más szójaital-alapú italokhoz, hogy tápláló és egészséges étkezést hozz létre. Kiválóan használható továbbá palacsinta- vagy muffin-tésztákhoz is, hogy növényi eredetű, magas minőségű fehérjét adj a keverékhez.

A TEJSAVÓFEHÉRJE ELŐNYEI

A regenerációs folyamat elősegítésére a tejsavófehérje páratlan. Ahogy a „Regeneráció helyesen” című cikkben is említettük, a tejsavófehérje rendelkezik a legmagasabb biológiai értékkel (BV) bármely fehérjeforrás közül. A biológiai érték (BV) azt méri, hogy a fehérje mennyire áll rendelkezésre a szervezet számára az elfogyasztás után, és a tejsavó kétségkívül az egyik leggyorsabban felszívódó fehérje, pontosan az, amire az edzés után szükséged van. A tejsavófehérje aminosavprofilja tartalmazza a legmagasabb százalékban az esszenciális aminosavakat, amelyek 25%-a elágazó láncú aminosav (BCAA): leucin, izoleucin és valin – ezek a legfontosabbak az izomszövet regenerációjához. A tejsavó továbbá gazdag forrása két másik létfontosságú aminosavnak, a metioninnak és a ciszteinnek. Ezek serkentik a glutation természetes termelését, amely az egyik legerősebb antioxidáns a szervezetben, és kulcsszerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A glutation emellett támogatja a máj egészséges működését is.

TEJSAVÓFEHÉRJE VS. SZÓJAFEHÉRJE

Edzés utáni specifikus aminosavak összehasonlítása (megközelítő mennyiségek grammonként):

AMINOSAV

Tejsavófehérje

Szójafehérje

Leucin

100 mg

56 mg

Izoleucin

51 mg

35 mg

Valin

36 mg

16 mg

Metionin

17 mg

9 mg

Cisztein

33 mg

9 mg

 

HAMMER WHEY

A Hammer Whey egy adagja (egy mérőkanál) 18 gramm 100%-ban mikro-szűrt tejsavófehérje-izolátumot tartalmaz, hozzáadott töltőanyagok, cukor, mesterséges édesítőszerek vagy ízesítők nélkül. A kulcsszó itt az izolátum. A gyártók kétféle tejsavófehérjét kínálnak: izolátumot és koncentrátumot. A tejsavófehérje-koncentrátum 70%-80% tényleges fehérjét tartalmaz (sajnos néha még ennél is kevesebbet), a többi pedig zsír és laktóz. Ezzel szemben az izolátum 90%-97+% fehérjét tartalmaz, alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz laktózt és zsírt, így a legtisztább formája a tejsavófehérjének. Mivel az izolátum szinte teljesen laktózmentes, még a laktózérzékenyek számára is könnyen emészthető fehérjeforrást jelent. A Hammer Whey és a Recoverite termékeink kizárólag izolátumot tartalmaznak.

A GLUTAMIN ELŐNYEI A HAMMER WHEY-BEN

Minden Hammer Whey adag hatalmas, hat gramm glutamint tartalmaz, amely egy rendkívüli és több előnnyel rendelkező aminosav. Terjedelmi korlátok miatt lehetetlen mindent leírni erről a rendkívüli aminosavról, de annyi biztos, hogy az állóképességi sportolók számára elengedhetetlen a regeneráció és az immunrendszer támogatása érdekében.

  • A glutamin a legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav az izmaidban. Az intenzív edzés jelentősen kimeríti a glutamintartalékokat, ezért különösen fontos a pótlása.
  • A glutamin jelentős szerepet játszik a glikogénszintézis folyamatában, és az elágazó láncú aminosavakkal (BCAA) együtt segít az izomszövetek regenerálásában és újjáépítésében.
  • Emellett a glutaminról kimutatták, hogy segít növelni a szervezet endogén glutation szintjét, amely kulcsfontosságú az immunrendszer egészsége szempontjából.
  • Támogatja a növekedési hormon termelését, és kulcsfontosságú az emésztőrendszer egészségéhez.

További részletes és hivatkozott információkért olvasd el Dr. Bill Misner „Glutamin előnyei” című cikkét.

MENNYI FEHÉRJÉRE VAN SZÜKSÉGED?

Mennyi fehérjét kell fogyasztaniuk az állóképességi sportolóknak? Számos tanulmány kimutatta, hogy a komoly edzésben lévő állóképességi sportolóknak több fehérjére van szükségük, mint a szabadidős sportolóknak. Korábban úgy vélték, hogy napi fél gramm fehérje testsúlyfont kilogrammonként elegendő (azaz nagyjából 0,66–0,75 gramm fehérje testsúlyfontonként). A mai szabványok szerint azonban ezt az értéket megemelték, nagyjából napi 1,4–1,7 grammra kilogrammonként.

Hogyan számolhatod ki a szükséges fehérjemennyiséget?

Szorozd meg a testsúlyodat kilogrammban 1,4-től 1,7-ig terjedő értékkel, az edzésintenzitásodtól függően. Az így kapott érték a napi fehérjeszükségleted grammokban kifejezve. (Fontban mért testsúly átváltása kilogrammra: oszd el az értéket 2,2-vel). Például egy 75 kilogrammos (165 font) sportolónak, aki intenzív edzéseket végez, napi 128 gramm fehérjére van szüksége.

HOGYAN NÉZ KI EZ A GYAKORLATBAN?

Ahhoz, hogy napi 128 gramm fehérjét bevigyél, például az alábbi ételeket kellene elfogyasztanod:

  • Egy liter sovány tej – 32 gramm fehérje
  • 3 uncia (kb. 85 gramm) tonhal – 15 gramm fehérje
  • 7 uncia (kb. 200 gramm) sovány csirkemell – 62 gramm fehérje
  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér – 16 gramm fehérje
  • Néhány banán (egyenként 1 gramm fehérje).

Természetesen fehérjét különböző mennyiségben más ételekből is nyerünk. De hányszor fordul elő, hogy valaki naponta megeszik ennyi tejet, tonhalat, csirkemellet és kenyeret? Valószínűleg nem gyakran. Ezért érdemes nyomon követni és rögzíteni a napi étrendet, és pontosan kiszámolni a fehérjebevitelt.

A VEGETÁRIÁNUSOK ÉS TEJTERMÉKEKET KERÜLŐK HELYZETE

Különösen nehéz biztosítani a megfelelő fehérjebevitelt vegetáriánusoknak, illetve azoknak, akik elkerülik a tejtermékeket. Ha vegetáriánus vagy, vagy más okból hiányzik a napi étrendedből elegendő fehérje, javasolt figyelembe venni a Hammer Nutrition termékekből származó fehérjebevitelt is. Például:

  • Sustained Energy
  • Perpetuem
  • Organic Vegan Recoverite

Ha ezekkel a forrásokkal kiegészítve sem éred el a szükséges mennyiséget, fontold meg további Hammer Organic Vagan Protein vagy Hammer Soy fogyasztását.

A FEHÉRJE SZEREPE AZ EGÉSZSÉGBEN ÉS TELJESÍTMÉNYBEN

Ha komolyan gondolod a sportteljesítményed fejlesztését és az egészséged fenntartását, tartsd szem előtt a megfelelő fehérjebevitel fontosságát. Ez a tápanyag nélkülözhetetlen az izomzat fenntartásához és regenerálásához, valamint az általános jóllét támogatásához.


HAMMER FEHÉRJE TIPPEK

Regeneráló/Étkezés-helyettesítő formulák

  1. 1 púpos adagolókanál Hammer Whey (kb. 1,25 adagolókanálnyi mennyiség) keverve 3 adag (kb. 5 evőkanál) Hammer Gel-lel 8-10 uncia vízben (kb. 2,5-3 dl). Ez körülbelül 370 kalóriát biztosít, amelyből 22,5 gramm fehérje és 69 gramm szénhidrát származik.

  2. 3-4 adagolókanál Sustained Energy keverve 1/2 adagolókanál Hammer Whey-vel 16 uncia vízben (kb. 4,7 dl). Ez hozzávetőlegesen 400-508 kalóriát biztosít, amelyből 19-22 gramm fehérje és 68-91 gramm szénhidrát származik.

  3. 2-3 adagolókanál Sustained Energy keverve 1 adagolókanál Hammer Whey-vel 8 uncia (kb. 2,5 dl) bio narancslében. Ez körülbelül 404-511 kalóriát biztosít, amelyből 26,5-30 gramm fehérje és 71-94 gramm szénhidrát származik.


EDZÉS/VERSENY ELŐTTI ÉTELEK

  1. 1/2 adagolókanál Hammer Soy keverve 2-3 adag Hammer Gel-lel (kb. 3,5-5 evőkanál) vízben. Ez körülbelül 46-69 gramm szénhidrátot és 12,5 gramm fehérjét biztosít, ami nagyjából 235-325 kalóriának felel meg.

  2. 1/3 adagolókanál Hammer Soy keverve 2-2,5 adagolókanál Sustained Energy-vel vízben. Ez körülbelül 45-57 gramm szénhidrátot és 14,75-16,5 gramm fehérjét biztosít, ami nagyjából 251-305 kalóriának felel meg.

  3. 3 adagolókanál Sustained Energy vízben. Ez 320 kalóriát biztosít, amelyből 68 gramm szénhidrát és 10 gramm fehérje származik.

  4. 2-2,5 adagolókanál Perpetuem vízben. Ez 270-337,5 kalóriát biztosít, amelyből 54-67,5 gramm szénhidrát és 7-8,75 gramm fehérje származik. Megjegyzés: Hideg időjárás előtti edzésekhez vagy versenyekhez egy meleg caffe latte Perpetuem a tökéletes választás!


ÖSSZEFOGLALÁS

Bár a fehérje nem kap akkora figyelmet, mint a szénhidrátok, kétség sem férhet hozzá, hogy a megfelelő fehérjemennyiség biztosítása kulcsfontosságú az állóképességi sportolók számára. Használd a cikkben található információkat, hogy meghatározd, milyen típusú fehérjét és milyen mennyiségben kell fogyasztanod, és élvezd a sportteljesítményed és az általános egészséged terén elért előnyöket!

Vissza
Előre

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés