Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Mindent a citromsavról - és a fogakról!

Mindent a citromsavról - és a fogakról!

Miles Frank írása

Néhány hónappal ezelőtt egy rutin fogtisztítás után meglepődve tapasztaltam, hogy már én is biztosan a fogászati ​​betegek 90 százalékába tartozom. Másképp fogalmazva, 25 évet éltem le anélkül, hogy egyetlen lyukas fogam sem volt. Ez azonban nem volt teljesen meglepő, hiszen soha nem féltem a fogorvostól, és nem voltam hanyag a napi karbantartásban sem. Ennek ellenére az évek során sok olyan ügyféllel és fogászati ​​szakemberrel beszéltem, akik aggódnak a fogak egészségének romlása és ennek a megnövekedett edzésterheléssel való kapcsolata miatt – különösen az ultratávokat és a hosszú triatlont illetően.

Természetesen az edzési mennyiségem és az átlagon felüli szájhigiénia fontossága közötti kapcsolat elgondolkodtatott. Sportolóként sok szempontból még mindig fejlődök – bár 10 000 mérföldet ültem kerékpáron, beutaztam az országot mountain bike-al országúti és cyclocross bajnokságokért, és számos állami és egyetemi pontsorozatot üldöztem az évek során. Az egészség és a hosszú élettartam megőrzésének kérdése mindig is fontos volt a komoly versenyzők és sportolók számára – hiszen azért edzünk és versenyzünk, hogy több értéket adjunk életünknek, és nyilván nem az a cél, hogy csökkentjük azt.

Ezután átnéztem néhány kapcsolatomat, amelyeket a versenyzés és az üzleti élet során szereztem – sok fogászati ​​sebészeti orvos küldött nekünk leveleket, feljegyzéseket, e-maileket, és kommentálta a száj egészségének fontosságát a hosszú élet során. Remélhetőleg ez nem új információ számodra! Az étrend, az italok, a szokások és a karbantartás káros hatásai mind szerepet játszanak a száj egészségében. Tehát az igazi kérdés az, hogy mely termékek azok, amik a sportolókat (minden életkorban) célozzák meg, és amelyek valóban támogatják a fogak állandó, hosszú távú egészségét? És ehhez kapcsolódó kérdés az, hogy milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre ezen állítások alátámasztására?

„Szerintem Joy a cukorral kapcsolatos alapismeretek nagy részét lefedte, de szerettem volna foglalkozni a citromsavval kapcsolatos aggályaival is. A citromsavat az FDA általánosan biztonságosnak (GRAS) ismeri el, és az italgyártók 40%-a használja ezt a terméket a készítményeiben. Nincs túl sok kutatás a citromsav káros hatásairól, mivel nem látok sok kockázatot ezzel kapcsolatban. A citromsav antioxidánsként és fáradtság elleni összetevőként is használható sportolók számára.”

Ez volt az egyik válasz, amit kaptam, amikor egy népszerű coloradói székhelyű sportital-gyártó cégtől megkérdeztem, mit tudnak a termékeik összetevőiről. A válasz nemcsak a tények kontextus nélküli felhasználását mutatja be, hanem azokat a véletlen találgatások sorozatát is, amelyek akkor merülnek fel, amikor a vállalatok komoly, keményen edző sportolók számára készítenek termékeket. Mindazonáltal érdekelt a tudományos kutatások megfontolás és alapos elemzés nélküli bemutatása is, amely elég értelmessé tenné, hogy kiálljak eredeti kérdésem mellett - mint egy valós személy, aki a való világban edz, és aggódik mind a rövid, mind a hosszú távú egészségért.  

Magyarázzuk meg ezt a részt: „a citromsav valójában antioxidánsként és fáradtság elleni összetevőként is használható…”. Ez a felszínen elég hihetőnek is tűnik. Természetesen a citromsav számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és általában biztonságos és pozitív hatásai vannak. A kevés tanulmányok messze vannak egymástól, de ennek ellenére megerősítik, hogy a tiszta vízben lévő citromsav erősen kölcsönhatásban van az antioxidáns tulajdonságaival. 

De ha egy lépéssel tovább haladunk, és kiszámoljuk, hogy egy termék - és ebben az esetben a citromsavat és egyszerű cukrot tartalmazó termék - mennyi és milyen gyakran érintkezik a test egyik legkényesebb részével, világosan látható az alkalmazott logika hiánya.

Vegyük például a The Science of Dentistry 2011-es tanulmányát, amelynek meglehetősen sokatmondó a címe:

„Miért pusztítja gyorsabban a Gatorade a fogakat, mint a Red Bull vagy a Kóla”. Két különálló és gyakran idézett tanulmányból a szerző rámutat az összeférhetetlenségre:

Craig Horswill, PhD, a Gatorade Sporttudományi Intézet tudományos főmunkatársa 2005-ben egy olyan tanulmányról számolt be, amely az állóképességi sportolók nyálfolyását vizsgálta, akik Gatorade-t, hígított narancslevet, házi készítésű sportitalt vagy vizet ittak. A tanulmány kimutatta, hogy ha a sportitaloknak volt is valamilyen hatása, az az volt, hogy csökkentette a kiszáradást és fokozta a nyáltermelést, ami csökkenti az üregképződést a fogakban. 

Ami még ennél is fontosabb az az, hogy az Ohio Állami Egyetem 2002-es tanulmánya 304 sportoló részvételével nem talált összefüggést a sportital fogyasztás és a fogerózió között. A tanulmányt a Quaker Oats, a Gatorade gyártója támogatta.  "Az Ohio állambeli tanulmányban a sportitalok fogyasztók körében kevesebb volt a fogerózió, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen italt" - mondta Hoswill. "És átlagosan 10 évig fogyasztottak sportitalokat." Ignelzi szerint nem az számít, hogy az emberek milyen italt isznak hanem az, hogy hogyan és mikor isszák ezeket.

És mit találtak még a szájhigiénia tanulmányozásával kapcsolatban?

A rendelkezésre álló eredmények azt bizonyítják, hogy „A zománc károsodása a Gatorade esetében lényegesen erősebb volt, mint a Red Bull és a Coke használatakor. A Red Bull és a Coke viszont lényegesen maróbb volt, mint a diétás kóla és az almalé. (...) A fogak gyökerén a Gatorade maróbb volt, mint a Red Bull.  Majd a kóla, az almalé és a diétás kóla következett ebben a sorrendben. A hatás különbsége nem egyszerűen a cukortartalmuknak köszönhető. A Gatorade 6 százaléka szénhidrát, főleg cukor. A kóla körülbelül 10% cukrot tartalmaz. Mindkettő savas ital”

Határozottan az az álláspontom, hogy komolyan mérlegelnem kell a rendelkezésre álló bizonyítékokat. A független ellenőrzött változókkal végzett, rövid időn át tartó tanulmányokat, amelyek gyakran éppen azokból a forrásokból lettek finanszírozva, amiket vizsgálni szeretnének, komolyan kell venni. Mi számít igazán? Az edzés előtt, alatt és után elfogyasztott italok erősítik és nem csökkenthetik a száj egészségét. A savas, cukros italok fogyasztásának módját és idejét nagyon korlátozni kell, és ha lehet, teljesen el kell különíteni minden edzéstől – különösen, ha állóképességi edzésről van szó. Tartozol magadnak azzal, hogy megvédd azt a sok évet és pénzt, amit a sportodba, fogaidba és egészségedbe fektettél, hogy folyamatosan értéket szerezz abból, amit igazán élvezel.

Forrás: The Science of Dentistry

https://ochevdds.wordpress.com/2011/03/11/why-gatorade-erodes-teeth-faster-than-red-bull-and-coke/

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés