Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Nem mindegy, hogyan kezeled a gyulladást!

Nem mindegy, hogyan kezeled a gyulladást!

Mi sportolók, ha valamilyen gyulladás tüneteit észleljük, az esetek nagy többségében – a gyors felépülés reményében – valamilyen nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz fordulunk. De jó ez nekünk? Lássuk, mire számíthatunk, ha gyakran használjuk ezeket a termékeket!

Mindenkivel előfordult már, hogy valamilyen gyulladás - ízületi, ínhüvely vagy nyáktömlő - és annak tünetei hátráltatták vagy teljesen megakadályozták, hogy sikeresen folytassa az edzéseit, a legrosszabb esetben pedig akár versenyeket is ki kellett hagynia.

Ez nagyon frusztráló tud lenni, ezért gyakori, hogy a sportolók már az első tünetek jelentkezésekor valamilyen nem-szteroidos gyulladáscsökkentőt (tablettát, gélt vagy kenőcsöt) hívnak segítségül, mert a lehető leggyorsabban szeretnének felépülni a sérülésből.

Ha többet olvasol a témában, akkor gyakran találkozhatsz az NSAID kifejezéssel. A nem-szteroidos gyulladáscsökkentőket (pl ibuprofen, diclofenac) ezzel a mozaikszóval is jelölik, ami az angol NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

Azonban az utóbbi évek kutatási eredményei kimutatták, hogy ezeknek a szereknek a nagy mennyiségű, felelőtlen használata káros, bizonyos esetekben pedig súlyos mellékhatásokhoz vezethet. Mire számíthatunk ezektől a gyógyszerektől, hogyan lehetne elkerülni a használatukat és mit ajánlunk mi a Hammer Nutrition-nál?

Miért használjuk?

A válasz egyszerű. A szervezetben észlelt gyulladás esetén szeretnénk minél hamarabb csökkenteni az ezzel járó fájdalmat és elősegíteni a gyógyulást. Ez azonban sokszor csalóka lehet, mivel a nem szteroidos gyulladáscsökkentők hátráltathatják a szervezet regenerációját és folyamatos használatuknak további káros mellékhatásai is lehetnek.

Az NSAID-ok hatásukat a COX-1 és COX-2 enzimekre fejtik ki. Ennek a két enzimnek számos szerepe van, egyebek mellett a COX-1 enzim hatással van a sejtfunkciókra, míg a COX-2 enzim segít a fájdalomérzet továbbításában.

Közös bennük, hogy mindkét enzim termel prosztaglandinokat, amik a gyulladásos folyamatok egyik fő okozói. A nem szteroidos gyulladáscsökkentők fő feladata, hogy blokkolják mindkét COX enzimet és azok hatásait.

TUDTAD? A nem szteroidos gyulladáscsökkentőket lázcsillapításra is használják. Bénítják a központi idegrendszert és csökkentik a kórosan magas testhőmérséklet, de normál testhő esetén nincs hatásuk.

Elsőre egyszerűnek tűnik

Annak köszönhetően, hogy számos nem szteroidos gyulladáscsökkentő vény nélkül is kapható a patikákban, sokan alkalmazzák őket fájdalomcsillapításra vagy a gyulladások tüneteinek kezelésére.

Szinte biztos, hogy te is használtál már valamilyen diklofenák, ibuprofén, naproxén vagy ketoprofén tartalmú kenőcsöt vagy tablettát.

Ezek hatásai azonban nem merülnek ki annyiban, hogy enyhítik a tüneteket, használatuknak nem várt mellékhatásai is lehetnek, amelyeket sok esetben nem közismertek.

Például a COX enzimek által előállított prosztaglandinok nem csak a gyulladásos folyamatok során, hanem az izomnövekedésben is fontos szerepet játszanak.

Következő cikkükben megnézzük, hogy a legfrissebb kutatások szerint milyen nem várt mellékhatásai lehetnek az NSAID-ok nagy mennyiségű használatának és bemutatjuk milyen táplálékkiegészítőt kínál a Hammer Nutrition amivel a gyógyszerek használatának megelőzését tűztük ki célul.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés