Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A sófogyasztás és az asztma kapcsolata

A sófogyasztás és az asztma kapcsolata

Gyakrantapasztalsz asztmás tüneteket? Gondold át a sófogyasztásodat és ha kell, változtass!

A andldquo;nyugati étrendandrdquo; köztudottan zsírban és koleszterinben gazdag, kevés fehérjét tartalmaz, valamint a kívülről bevitt cukor és sómennyiség szükségtelenül magas. A rengeteg gyorsétel fogyasztása sem teszi túl egészségessé a fejlett országok étrendjét.

Ezt a fajta étkezést okolják az egyre gyakrabban tapasztalható autoimmun betegségek kialakulásáért is. Ezek közé tartozik az asztma, a multiple sclerosis, a psoriasis, a reumathid arthritis vagy az I-es típusú diabétesz, melyeknél az immunrendszer az egészséges sejtek ellen ép fel.
Nézzük meg közelebbről az egyik kellemetlen betegséget, az asztmát!

Emberek milliói szenvednek andndash; és elég nagy az esélye, hogy te is érintett vagy andndash; asztmás rohamoktól a sportolást követően. A jellemző tünetek a kapkodó, rövid légzés, erőszakos köhögés, zihálás, mely a tüdőfunkciók kifáradását okozza.

Érdekesség, hogy kutatások megállapították, a sóban gazdag étrend összefüggésbe hozható az erősebb asztmás tünetek kialakulásával és a tüdőfunkciók visszaesésével, míg a sóban szegény étrendet fogyasztók alig tapasztaltak tüdőt érintő negatív hatásokat. Ahhoz, hogy megérthessék a magas sótartalmú étrend asztmára gyakorolt hatását, a kutatók mintát (köpetet) vettek a vizsgált személyek tüdejéből. A sok sót fogyasztó személyek mintája háromszor annyi gyulladást okozó sejtet és közel kétszer annyi gyulladásban részt vevő mediátoranyagot andndash; hisztaminok, leukotrinek, prosztgalndinok, citokinek andndash; tartalmazott.

Amint látták az óriási különbséget a magas és alacsony sóbevitel között, adódott a kérdés, hogy andbdquo;Miért van ilyen elképesztő hatással a sófogyasztás a gyulladások kialakulására?andrdquo; A só aktiválja azokat az enzimeket, melyek felelősek a a túlműködő speciális immunsejtek megjelenéséért. Ezek a Th17 sejtek, melyek a T-sejtek speciális tagjai, a gyulladásért felelős elő-molekulákat, az interleukin-17-et állítják elő.

Csekély számban ezek a sejtek fontosak az immunitás szempontjából, de felszaporodásuk vagy túlműködésük összefüggést mutat az autoimmun betegségek kialakulásával. A kutatók szerint a túlzott sófogyasztás közvetlenül vesz részt a TH17 sejtek által okozott, a vér magasabb sókoncentrációjában.

Nyilvánvaló, hogy minél több negatív hatásra derül fény a túlzott sófogyasztást illtően, annál jobban kell figyelnünk a saját étrendünkre, és törekednünk kell a lehető legkevesebb só bevitelére. Sportolóként arra is figyelnünk kell, hogy az edzéskor/versenykor elfogyasztott üzemanyagunk mennyi sót tartalmaz, mert bizony sok esetben ez is kiugróan magas. AHammer Nutrition elektrolit-készítményeiaz Endurolytes-ok a megfelelő mennyiségű sót tartalmazzák (nátrium-klorid) a többi szükséges ásványianyag mellett, ideális arányban.

Legyél elővigyázatos, ha olyan tanácsokat hallasz, hogy mindenképp fel kell töltened magad sóval egy verseny előtt. Természetesen oda kell figyelned a megfelelő elektrolit-bevitelre, különösen, ha az időjárási feltételek megkövetelik azt (forró, párás idő). Azonban nem szabad túlzásokba esned, hiszen nemcsak a sportolói teljesítményedre lehet negatív hatással a túlzott sóbevitel, mely megzavarja a szabályozó mechanizmusokat (minél több sót fogyasztasz, annál több fog kiválasztódni, akár túlzott mennyiség is), hanem akár olyan autoimmun betegségek is kialakulhatnak, mint az asztma.

Légy tudatos és tölts fel a megfelelő eletkrolitokkal! Hammer ON!

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login