Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A vashiány tünetei és elkerülése

A vashiány tünetei és elkerülése

A vas jelentőségéről írt anyagunkban szó volt arról, miért olyan fontos, hogy megfelelő mennyiségű vas álljon rendelkezésre a szervezet számára, ebben a cikkben pedig arról lesz szó, hogy milyen tüneteket kell figyelnünk és hogyan kerülhetjük el a vashiány kialakulását.

 

Előző bejegyzésünkben bemutattuk a vas és a hemoglobin kapcsolatát, valamint azt, hogy miért olyan fontos a sportolóknak, hogy megfelelően karbantartsák a szervezet vasraktárait.

Nézzük, milyen tünetekre kell odafigyelnünk, amelyek vashiányt vagy vashiányos anémiát jelezhetnek, de ami még fontosabb, hogyan előzhetjük meg ezeknek a kialakulását.

 

Nem ugyanaz

Már az elején le kell szögezni, hogy a vashiány és a vashiányos anémia (vérszegénység) közé nem tehetünk egyenlőségjelet. A szervezet vashiánya azt jelenti, hogy a test vasraktárai alacsony töltöttségűek, de ez nem egyenlő a vérszegénység kialakulásával. Ha a szervezetben alacsony a ferritin és a vas szintje, de a hemoglobin és a hematokrit szintje megfelelő, akkor vashiányról beszélünk.

Abban az esetben viszont, ha a hemoglobin és hematokrit mennyisége is alacsony, akkor az sajnos már vérszegénység. A megelőzésükre érdemes fokozott figyelmet fordítani, mert bár visszafordítható állapotok, de kezelésük akár 3-6 hónapot is igénybe vehet.

 

Mire figyeljünk?

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Fáradtság
  • Gyengeség (izomgyengeség)
  • Légszomj
  • Szabálytalan szívverés
  • Fejfájás
  • A vér oxigénszintjének csökkenése

Tünetek észlelése esetén minden esetben forduljunk orvoshoz, hogy laborvizsgálatok segítségével felállítható legyen a pontos diagnózis!

 

Megelőzés

Mivel a vas egy esszenciális mikroelem, ezért a szervezet nem tudja saját maga előállítani, csak külső forrásból pótolható, a leghatékonyabban a táplálkozás útján. Ahogy azt előző cikkünkben is írtuk, a vegán és vegetáriánus étrendet követők nehezebben tudják pótolni ezt a mikroelemet.

Ennek oka, hogy az élelmiszerekben található vas hem és nem hem formában fordul elő, amelyekből a hem vas könnyebben felszívódik a szervezetben. Míg a jó vasforrásnak számító húsok mindkettőt tartalmazzák, addig a növényi források csak a nem hem formájú változatot. Természetesen növényi táplálék (pl.: gabonák, bab vagy általában a sötétzöld levelű növények) útján is hozzá lehet jutni a megfelelő mennyiséghez, de pontosabban kell összeállítani az étrendet, hogy ezt az igényt is kielégítse.

 

Érdemes odafigyelni, hogy mivel fogyasztjuk együtt a vasat. A C-vitamin fokozhatja a vas felszívódását a szervezetben, de a diófélékben, hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitátok vagy a kávé, tea, kakaó és vörösbor gátolhatják a nem hem vas felszívódását.

 

Csak ellenőrzött módon!

Nagyon fontos, hogy a vashiányt és vashiány okozta vérszegénységet nem szabad szimplán csak a tünetekre alapozva, laborvizsgálatok nélkül megállapítani.

A vaspótlást pedig semmilyen esetben se kezdjük el orvos felügyelete és folyamatos monitorozás nélkül, mivel a szervezetbe bejuttatott felesleges vas elraktározódik és súlyos esetekben mérgezéshez is vezethet!

Yolanda Díaz Tarragó képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login