Cukor helyett
Egy természetes forrásból származó és kalóriamentes édesítőszer, amelyet előszeretettel használunk a Hammer Nutrition táplálékkiegészítőkben az egyszerű finomított cukrok helyett. Az édesítőszerekről szóló sorozatunk második részében a steviát mutatjuk be.
Az általunk használt három természetes édesítőszer – xilit, stevia és szerzetesgyümölcs – közül az előző cikkünkben a xilit jótékony hatásait és tulajdonságait jártuk körbe.
Most a stevián, ezen a kalóriamentes, természetes úton előállított édesítőszeren a sor, amelyet többek között a Heed sportitalban, a Perpetuem táplálékkiegészítőnkben és a Whey proteinben is használunk.
Egy kicsit elfelejtve
Bár a stevia alapjául szolgáló jázminpakócát Dél-Amerikában már régóta használják fűszerezésre és a népi gyógyászatban, a világ más részein csak a harmincas években kezdett elterjedni, miután 1931-ben sikerült izolálni az édességét adó stevioside-ot.
A világháború során kialakult cukorhiány következtében egy darabig megvetette a lábát Európában is, ezután kicsit elfelejtették és használata csak Dél-Amerikában, valamint Ázsiában – azon belül is különösen Japánban – terjedt el igazán.
Európa az utóbbi 10-20 évben fedezte fel újra magának, miután egyre szélesebb körben váltak ismertté a finomított cukrok káros hatásai és a fogyasztók kezdtek egyre nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy azokat valamilyen természetes, kalóriamentes édesítőszerrel helyettesítsék.
Újra itt
Ennek köszönhetően a stevia növény (a már említett jázminpakóca) leveléből kivont édesítőszert mára már a világ számos országának élelmiszerügyi hatósága engedélyezte – az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2010-ben ítélte felhasználását biztonságosnak – és mára már tiszta formában is kapható, valamint számos élelmiszerben, italban és táplálékkiegészítőben alkalmazzák édesítőszerként.
Tulajdonságai
A stevia növény levelének már önmagában is akár harmincszor erősebb édesítő hatása van a hagyományos cukrokénál, feldolgozott formája pedig 200-300-szor édesebb. Ennek köszönhetően a megfelelő édesítés érdekében sokkal kisebb mennyiség is elegendő.
De a legfőbb indok, hogy a Hammer Nutrition sport táplálékkiegészítőinek összeállításakor erre esett a választásunk, hogy édesítő hatása mellett teljesen kalóriamentes és a finomított cukrokkal ellentétben nem visz be plusz energiát, gyorsan felszívódó szénhidrátokat a szervezetbe (ezzel akár cukorsokkot okozva), mégis kiválóan édesít.
További előnyös hatásai:
◦ Nem emeli a vércukor és az inzulin szintjét.
◦ Vérnyomás-csökkentő hatása van.
◦ Jó hatással van a szájhigiéniára.
Csak természetesen!
Kerülnéd a cukrokat? Figyelsz a megfelelő kalóriabevitelre sport közben? Szeretnél olyan táplálékkiegészítőket használni, amelyekben kizárólag természetes édesítőszerek találhatóak? Tedd próbára a Hammer Nutrition stevia felhasználásával készült termékeit!
Jan Haerer képét a Pixabay-ről töltöttük le.