Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Cukor helyett

Cukor helyett

Egy természetes forrásból származó és kalóriamentes édesítőszer, amelyet előszeretettel használunk a Hammer Nutrition táplálékkiegészítőkben az egyszerű finomított cukrok helyett. Az édesítőszerekről szóló sorozatunk második részében a steviát mutatjuk be.

Az általunk használt három természetes édesítőszer – xilit, stevia és szerzetesgyümölcs – közül az előző cikkünkben a xilit jótékony hatásait és tulajdonságait jártuk körbe.

Most a stevián, ezen a kalóriamentes, természetes úton előállított édesítőszeren a sor, amelyet többek között a Heed sportitalban, a Perpetuem táplálékkiegészítőnkben és a Whey proteinben is használunk.

Egy kicsit elfelejtve

Bár a stevia alapjául szolgáló jázminpakócát Dél-Amerikában már régóta használják fűszerezésre és a népi gyógyászatban, a világ más részein csak a harmincas években kezdett elterjedni, miután 1931-ben sikerült izolálni az édességét adó stevioside-ot.

A világháború során kialakult cukorhiány következtében egy darabig megvetette a lábát Európában is, ezután kicsit elfelejtették és használata csak Dél-Amerikában, valamint Ázsiában – azon belül is különösen Japánban – terjedt el igazán.

Európa az utóbbi 10-20 évben fedezte fel újra magának, miután egyre szélesebb körben váltak ismertté a finomított cukrok káros hatásai és a fogyasztók kezdtek egyre nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy azokat valamilyen természetes, kalóriamentes édesítőszerrel helyettesítsék.

Újra itt

Ennek köszönhetően a stevia növény (a már említett jázminpakóca) leveléből kivont édesítőszert mára már a világ számos országának élelmiszerügyi hatósága engedélyezte – az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2010-ben ítélte felhasználását biztonságosnak – és mára már tiszta formában is kapható, valamint számos élelmiszerben, italban és táplálékkiegészítőben alkalmazzák édesítőszerként.

Tulajdonságai

A stevia növény levelének már önmagában is akár harmincszor erősebb édesítő hatása van a hagyományos cukrokénál, feldolgozott formája pedig 200-300-szor édesebb. Ennek köszönhetően a megfelelő édesítés érdekében sokkal kisebb mennyiség is elegendő.

De a legfőbb indok, hogy a Hammer Nutrition sport táplálékkiegészítőinek összeállításakor erre esett a választásunk, hogy édesítő hatása mellett teljesen kalóriamentes és a finomított cukrokkal ellentétben nem visz be plusz energiát, gyorsan felszívódó szénhidrátokat a szervezetbe (ezzel akár cukorsokkot okozva), mégis kiválóan édesít.

További előnyös hatásai:

        Nem emeli a vércukor és az inzulin szintjét.

        Vérnyomás-csökkentő hatása van.

        Jó hatással van a szájhigiéniára.

Csak természetesen!

Kerülnéd a cukrokat? Figyelsz a megfelelő kalóriabevitelre sport közben? Szeretnél olyan táplálékkiegészítőket használni, amelyekben kizárólag természetes édesítőszerek találhatóak? Tedd próbára a Hammer Nutrition stevia felhasználásával készült termékeit!

Jan Haerer képét a Pixabay-ről töltöttük le.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login