Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Szója fehérje - Barát, vagy ellenség?

Szója fehérje - Barát, vagy ellenség?

Az általános egészségügyi előnyök szempontjából nehéz felülmúlni a szóját. A szójafehérje egészségjavító fitokemikáliák sokaságát tartalmazza. A tudományos kutatások számos összefüggést tártak fel a szójafogyasztás és bizonyos rákos megbetegedések, nevezetesen a mell-, prosztata-, gyomor-, tüdő- és vastagbélrák alacsonyabb halálozási aránya között. Ha összehasonlítjuk a rákos megbetegedések arányát az Egyesült Államokban az ázsiai országokéval (amelyek szójában gazdag étrendet folytatnak), figyelemre méltó különbségek mutatkoznak.
 

Például Japánban egynegyed a mellrák és egyötöd a prosztatarák aránya. Kínában orvoskutatók a szójatej fogyasztását a gyomorrák kockázatának 50%-os csökkentésével hozták összefüggésbe. Hongkongban végzett tanulmányok szerint a napi szójafogyasztás volt az elsődleges tényező a tüdőrák előfordulásának 50%-os csökkenésében.

Annak ellenére, hogy a szójafehérje imént említett előnyeit a többség általában elfogadja, folyamatos vita folyik arról, hogy a szójafehérje valóban előnyös-e vagy sem.  Egyesek a szóját szuperegészséges fehérjeforrásként tartják számon, míg mások úgy ítélik meg, hogy számos nemkívánatos hatásért felelős.
 

Talán a legvitatottabb téma a szója természetesen előforduló fitoösztrogénekről szól, és arról, hogy ezek negatívan befolyásolják-e a hormonszintet (különösen a férfiaknál), ami egyensúlyhiányt okoz, és megnövekedett ösztrogénszinthez vezet. Dr. Bill Misner megjegyzi, hogy vannak, akik nem értenek egyet álláspontjával:

A növényi lignánokból származó fitoösztrogének vagy legalább 15 növény izoflavonoidjai úgy viselkednek a szervezetben, mint a gyenge ösztrogének. A fitoösztrogének kémiailag annyira hasonlítanak az ösztrogénhez, hogy a test sejtjein lévő ösztrogénreceptorokhoz kötődnek. Hangsúlyozni kell, hogy nem ugyanazokat a biológiai hatásokat váltják ki, mint a valódi ösztrogének.

A fitoösztrogének paradox módon antiösztrogénként hatnak, hatékonyan csökkentve a szervezet saját ösztrogéntermelésének képességét, mivel ugyanazokat a receptorhelyeket (ösztradiol receptor helyeket) foglalják el, amelyeket egyébként az endogén ösztrogén foglalna el. Ezért a növényi fitoösztrogének megvédik a szervezetet a túlzott ösztrogén káros hatásaitól.

Az egészséges élelmiszerek és kiegészítők, amelyekkel fitoösztrogéneket visznek be az étrendbe, a mexikói vad yam, fekete cohosh, vörös lóhere, édesgyökér, zsálya, egyszarvú gyökér, szója, lenmag és még az apró szezámmag is. Ezen élelmiszerek egyike sem jár viselkedésbeni vagy hormonális változással.

A GMO-mentes szójafehérje fogyasztása olyan anabolikus szekvenciákat generál, amelyek kívánatosak az egészségtudatos férfi és női állóképességi sportolók számára, különösen a 40 év felettiek esetében. Ha allergén, pajzsmirigy- vagy emésztési problémák jelentkeznek, akkor másik fehérjét kell választani. A szója fitoösztrogén tulajdonságai blokkolják az erős endogén ösztrogének hatásait, és a szakirodalom szerint nem ismertek a férfiakra vagy nőkre ható nemi hatásai.
 

A szójafehérje fogyasztás nettó eredménye az anabolikus sovány izomtömeg növekedés. Míg a szóját kiváló étrendi fehérjének tartom, a szója más sovány étrendi fehérjékkel való váltogatása az edzés során felelősségteljes és védhető indok.

Minden kanál Hammer Soy 25 gramm legjobb minőségű, 100%-ban GMO-mentes szójafehérjét tartalmaz, segédanyag, hozzáadott cukor, mesterséges édesítő vagy aroma nélkül. 

A Hammer Soy rendkívül koncentrált természete miatt bármikor éhségcsillapító adalék, amely segít a napi fehérjeszükségleted egyszerű kielégítésében.

Adj Hammer Soy-t gyümölcslevekhez, turmixokhoz vagy más szójaalapú italokhoz, hogy kielégítő és egészséges ételt készíts. Palacsinta- vagy muffintészta készítésekor is remek kiegészítő, kiváló minőségű, kizárólag növényi fehérjét adva a keverékhez.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login