Hogyan növekszik a cukor beviteled?
Írta: Vicki Hackman
Hammer Tipp: Sok állítólagos egészséges étel meglepően egészségtelen mennyiségű cukrot tartalmaz. Csökkentsd a bevitelt a címkék elolvasásával; válassz friss, teljesértékű élelmiszereket; és az egyszerű cukrok helyett összetett szénhidrátokat tartalmazó üzemanyagokat. A Hammer Gel, a HEED és a Recoverite 0 gramm hozzáadott egyszerű cukrot tartalmaz. Olvass tovább a részletekért!
Nem teszel kristálycukrot a kávédba (tudatosan), és - eltekintve az alkalmi brownie-tól - már évekkel ezelőtt lemondtál a desszertekről. De jó eséllyel sokkal többet fogyasztasz az édes dolgokból, mint amennyit szeretnél. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint az amerikaiak átlagosan több mint 68 kg cukrot fogyasztanak évente.
Az USDA szerint a nád- és répacukor (az asztali cukor, más néven szacharóz) ennek a mennyiségnek mindössze 43%-át teszi ki. Gyakorlatilag az összes fennmaradó rész magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból (42%), glükózból és dextrózból (finomított, egyszerű cukrok) származik, amelyeket a feldolgozott élelmiszerek gyártói adnak hozzá. Tekintsd meg a hozzáadott és természetes cukrok rejtett forrásait, és számold össze személyes beviteled:
- Az ízesített joghurtok (24-30 gramm*/csésze), különösen az egészségesnek tűnő, zsírmentes vagy "könnyű" joghurtok jellemzően cukros ízesítőkkel vannak feltöltve. Válaszd inkább a natúr joghurtot – lehetőleg házi készítésűt.
- A gyümölcslevek (21-24 gramm/csésze), beleértve a 100%-os gyümölcsleveket is, közel annyi cukrot tartalmaznak, mint a szénsavas üdítők. A gyümölcsitalok (beleértve a divatos energiaitalokat és teákat is) rosszabbak lehetnek, csészénként 30 gramm vagy több cukrot tartalmaznak. Ezek helyett fogyassz valódi, egész gyümölcsöt, amely rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, kevesebb cukorral. Egy közepes narancs körülbelül 12 gramm természetes cukrot tartalmaz.
- A Granola (19-24 gramm/csésze) egészséges hírneve ellenére gyakran hozzáadott cukrot tartalmaz méz vagy juharszirup formájában, valamint cukros aszalt gyümölcsöt és édesített kókuszt. Vásárlás előtt ellenőrizd a granola címkéit. Vagy készítsd el saját magad, gyümölcs helyett diófélékkel és magvakkal.
- A saláta öntetek, szószok, fűszerek (6-8 gramm/2 evőkanál) jellemzően cukrot tartalmaznak, csakúgy, mint sok balzsamecet is. Olyan öntetet válassz, amelyek adagonként kevesebb mint 2 gramm cukrot tartalmaznak. Vagy készítsd el saját egyszerű eceted. Barbecue szósz, ketchup, konzerv paradicsomszósz vagy teriyaki szósz használata helyett ízesítsd az ételeket tahinivel (szezámmag pasztával), tormával, mustárral, kimchivel vagy avokádóval.
- Az ízesített kávék (24+ gramm/csésze) általában cukros szirupokat (és gyakran mesterséges aromákat) tartalmaznak. Ha növeled a méretet, a cukor szárnyal: egy Starbucks Cinnamon Dolce Latte Grande (16 oz.) 40 gramm cukrot tartalmaz; egy Pumpkin Spice Latte Grande 48 grammot ad. Jobb ötlet: élvezd a tiszta, egészséges bio kávét.
Mit lehet tenni
Az étkezés során bevitt cukor csökkentése érdekében törekedj arra, hogy több házi készítésű ételt készíts teljes, feldolgozatlan összetevőkből. (Töltsd le ingyenes In the Kitchen with Hammer Nutrition termékünket a nagyszerű receptekért!) Csomagolt élelmiszerek vásárlása előtt ellenőrizd a cukortartalmat a címkén. Válassz tartós üzemanyagokat, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott egyszerű cukrokat. A Hammer Nutrition üzemanyagok csak összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek garantáltan tartós energiát biztosítanak az egyszerű cukrok lehetséges káros egészségügyi hatásai nélkül.
Jó tudni
A cukor túlterhelés következményei közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, számos rák, cukorbetegség, súlygyarapodás, Alzheimer-kór és fogszuvasodás. A cukor fogyasztással összefüggő egészségügyi problémákról Nancy Appleton, Ph.D. Suicide by Sugar című könyvében olvashatsz bővebben.