Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Minden az egyben kényelem mítosza

Minden az egyben kényelem mítosza

Írta: Brian Frank

Amikor arról kell dönteni, hogy mi a legjobb módja a folyadék-, kalória- és elektrolit fogyasztásnak hosszabb edzés (2+ óra) során, talán Te is azon sportolók közé tartozol, akik azt gondolják, hogy „csak mindent egy üvegben akarok”, mert kényelmesen hangzik és azt jelenti, hogy kerékpározás vagy futás közben nem kell a frissítésen gondolkodnod.

Nem meglepő, hogy ezt a látszólag logikus megközelítést erősen ösztönözték a „mindent az egyben” üzemanyag-termékeket értékesítő cégek. Folyamatosan hangoztatják a minden-az-egyben üzemanyag termékük „kényelmét” – „csak idd meg, és már készen is vagy” – mondják.

Az én megközelítésem az üzemanyag feltöltést illetően 180 fokkal ellentétes. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a leghatékonyabb módja az üzemanyag-fogyasztásnak, ha a folyadékot (víz), a kalóriákat és az elektrolitokat külön, egymástól függetlenül szedjük. Miután elolvastad az okfejtésemet, azt hiszem, egyetértesz majd azzal, hogy a három külön „üvegbe” történő üzemanyag-ellátás, szemben azzal, hogy mindent egy „üvegbe dobunk”, valójában a leglogikusabb megközelítés, és garantálja a lehető legjobb eredményt a feltételek teljes spektrumában, és olyan környezetben, amelyekkel 3, 6, 12 vagy több órás folyamatos edzés során találkozhatsz. 

A folyadék, a kalóriák és az elektrolitok egy üvegben való kombinálásával az a probléma, hogy csak nagyon szűk hőmérséklet, időintervallum és intenzitású helyzetekben elégíti ki a szervezet szükségleteit. 

Álláspontomat egy egysebességes kerékpár és egy 22 sebességes országúti kerékpár analógiájával illusztrálom.


Az egysebességes kerékpár a minden az egyben üzemanyag-ellátást képviseli. Ez a hasonlat kizárja közületek azokat, akik egysebességes kerékpárral közlekednek a további kihívás miatt – itt csak a hatékonyságról és a maximális sebességről/minimális időkről beszélünk A pontból B pontba.

Ez az egysebességes kerékpár viszonylag sík felületeken és 70 és 100 ford./perc közötti fordulatszámon kiválóan működik. De mi történik, ha meredek emelkedőkkel vagy hosszú ereszkedésekkel találkozol? Mert ezzel a kerékpárral felfelé csak gyalogolni tudsz a kerékpárral, és lefelé pedig gurulni az egyetlen fokozatnak köszönhetően.

Ugyanez a helyzet a minden az egyben üzemanyaggal. Az egysebességes kerékpárok menők, de a legtöbbünk számára meglehetősen korlátozott vonzerejük van, és természetesen nem a mi választásunk lenne, ha csak egy kerékpár birtokában lennénk. Ugyanez vonatkozik a „minden az egyben” üzemanyag palackra is – korlátozott vonzerővel rendelkezik és ez semmiképpen sem az, amitől szeretném, hogy az egész versenyem függjön.

Tehát, hacsak nem mindig ugyanazon a hőmérsékleten és páratartalom mellett (plusz-mínusz 5 fok és 5%) edzel az elejétől a végéig, legfeljebb 2-3 órán keresztül, a minden az egyben formula soha nem fog működni.

Most nézzük a 22 sebességes kerékpárt. Sebességet tudsz váltani, bármilyen útszakasz is jöjjön – a rövid, meredek emelkedőktől a hosszú emelkedőkig vagy a hosszú fokozatos ereszkedésekig –, és továbbra is fenntartja a maximális hatékonyságot és tempót. Így Te is ugyanígy képes leszel egymástól függetlenül kezelini a folyadékot, a kalóriákat és az elektrolitokat, és tudod azt módosítani a körülményekhez igazodva. 

Az üzemanyag elválasztásával biztosított rugalmasság a hosszabb edzés során rendkívül fontos, mivel a hőmérséklet, a páratartalom, a terep és a tempó kétségtelenül jelentősen megváltozik az indulás és a befejezés között.

Hogy a koncepciót még jobban megértsük, vegyünk példának egy tipikus triatlont, 100 mérföldes MTB-t, 50 mérföldes trail versenyt vagy hasonlókat – amelyek alapvetően 6-24 óra folyamatos edzéseket követelnek. Ezek az események a kora reggeli órákban kezdődnek, amikor szép és hűvös van, és a nap legmelegebb részében folytatódnak, és később néha vissza mennek a hűvös hőmérsékletre.

10-20 fokos eltérések jellemzőek, és akár 30 fokos hőmérséklet-különbséggel is találkozhatunk.

Az első néhány órában, amikor még hűvös van, a kalória bevitelednek az optimális szinten kell lennie (nálam ez 130-150 kalória óránként), miközben a folyadékbevitel jóval a maximum alatt lesz, és az elektrolit szükséglet minimális.

Azonban, ahogy a hőmérséklet növekszik, és a szervezet egyre inkább kimerül, csökkenteni kell az óránkénti kalóriabevitelt (a szervezet több kalóriát tud feldolgozni hideg időben, mint melegben), ugyanakkor növelni kell a folyadék- és elektrolit bevitelt.

Ezek az eltérő igények könnyen kielégíthetők, ha külön üzemanyagot használsz. Másrészt ezeket a változó követelményeket nem tudod kezelni egy minden az egyben üzemanyag palackkal.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés