Szója fehérje - Barát, vagy ellenség?
Az általános egészségügyi előnyök szempontjából nehéz felülmúlni a szóját. A szójafehérje egészségjavító fitokemikáliák sokaságát tartalmazza. A tudományos kutatások számos összefüggést tártak fel a szójafogyasztás és bizonyos rákos megbetegedések, nevezetesen a mell-, prosztata-, gyomor-, tüdő- és vastagbélrák alacsonyabb halálozási aránya között. Ha összehasonlítjuk a rákos megbetegedések arányát az Egyesült Államokban az ázsiai országokéval (amelyek szójában gazdag étrendet folytatnak), figyelemre méltó különbségek mutatkoznak.
Például Japánban egynegyed a mellrák és egyötöd a prosztatarák aránya. Kínában orvoskutatók a szójatej fogyasztását a gyomorrák kockázatának 50%-os csökkentésével hozták összefüggésbe. Hongkongban végzett tanulmányok szerint a napi szójafogyasztás volt az elsődleges tényező a tüdőrák előfordulásának 50%-os csökkenésében.
Annak ellenére, hogy a szójafehérje imént említett előnyeit a többség általában elfogadja, folyamatos vita folyik arról, hogy a szójafehérje valóban előnyös-e vagy sem. Egyesek a szóját szuperegészséges fehérjeforrásként tartják számon, míg mások úgy ítélik meg, hogy számos nemkívánatos hatásért felelős.
Talán a legvitatottabb téma a szója természetesen előforduló fitoösztrogénekről szól, és arról, hogy ezek negatívan befolyásolják-e a hormonszintet (különösen a férfiaknál), ami egyensúlyhiányt okoz, és megnövekedett ösztrogénszinthez vezet. Dr. Bill Misner megjegyzi, hogy vannak, akik nem értenek egyet álláspontjával:
A növényi lignánokból származó fitoösztrogének vagy legalább 15 növény izoflavonoidjai úgy viselkednek a szervezetben, mint a gyenge ösztrogének. A fitoösztrogének kémiailag annyira hasonlítanak az ösztrogénhez, hogy a test sejtjein lévő ösztrogénreceptorokhoz kötődnek. Hangsúlyozni kell, hogy nem ugyanazokat a biológiai hatásokat váltják ki, mint a valódi ösztrogének.
A fitoösztrogének paradox módon antiösztrogénként hatnak, hatékonyan csökkentve a szervezet saját ösztrogéntermelésének képességét, mivel ugyanazokat a receptorhelyeket (ösztradiol receptor helyeket) foglalják el, amelyeket egyébként az endogén ösztrogén foglalna el. Ezért a növényi fitoösztrogének megvédik a szervezetet a túlzott ösztrogén káros hatásaitól.
Az egészséges élelmiszerek és kiegészítők, amelyekkel fitoösztrogéneket visznek be az étrendbe, a mexikói vad yam, fekete cohosh, vörös lóhere, édesgyökér, zsálya, egyszarvú gyökér, szója, lenmag és még az apró szezámmag is. Ezen élelmiszerek egyike sem jár viselkedésbeni vagy hormonális változással.
A GMO-mentes szójafehérje fogyasztása olyan anabolikus szekvenciákat generál, amelyek kívánatosak az egészségtudatos férfi és női állóképességi sportolók számára, különösen a 40 év felettiek esetében. Ha allergén, pajzsmirigy- vagy emésztési problémák jelentkeznek, akkor másik fehérjét kell választani. A szója fitoösztrogén tulajdonságai blokkolják az erős endogén ösztrogének hatásait, és a szakirodalom szerint nem ismertek a férfiakra vagy nőkre ható nemi hatásai.
A szójafehérje fogyasztás nettó eredménye az anabolikus sovány izomtömeg növekedés. Míg a szóját kiváló étrendi fehérjének tartom, a szója más sovány étrendi fehérjékkel való váltogatása az edzés során felelősségteljes és védhető indok.
Minden kanál Hammer Soy 25 gramm legjobb minőségű, 100%-ban GMO-mentes szójafehérjét tartalmaz, segédanyag, hozzáadott cukor, mesterséges édesítő vagy aroma nélkül.
A Hammer Soy rendkívül koncentrált természete miatt bármikor éhségcsillapító adalék, amely segít a napi fehérjeszükségleted egyszerű kielégítésében.
Adj Hammer Soy-t gyümölcslevekhez, turmixokhoz vagy más szójaalapú italokhoz, hogy kielégítő és egészséges ételt készíts. Palacsinta- vagy muffintészta készítésekor is remek kiegészítő, kiváló minőségű, kizárólag növényi fehérjét adva a keverékhez.