Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Próbáltad már az alvást?

Próbáltad már az alvást?

Tudtad, hogy Tom Brady esténként már hamarabb ágyba kerül, mint a legtöbb gyerek? Véletlen lenne? Szeretnéd megismerni mi egy sportoló harmadik legnagyobb fegyvere? Cikkünkben kicsit körbejárjuk a témát, hogy amennyiben még nem tetted, te is beilleszthesd a napirendedbe, mert őszintén szólva, mind közül talán ez a legegyszerűbb.

Ha megkérdezünk egy profi sportolót, hogy mik a sarokkövei az optimális teljesítmény és állóképesség fenntartásának, a folyamatos fejlődésnek, illetve a szervezetnek szükséges regeneráció biztosításának, akkor a helyestáplálkozás és a gondosan felépített edzésmunka mellett szinte mindenki a megfelelő mennyiségű alvást nevezi meg, mint a harmadik leghatékonyabb fegyvert.

Ezek után talán egyáltalán nem meglepő, hogy Roger Federer és LeBron James 11-12 órát tölt alvással naponta.

Fontos kérdések merülnek fel, amikor ezt a témát vizsgáljuk. Hogyan tudja befolyásolni a sportteljesítményt a kiegyensúlyozott alvás? Hogyan tudjuk alkalmazni a mindennapokban, egyáltalán hogyan érdemes ennek nekikezdeni?

Jobb teljesítmény?

Az egyik legismertebb kutatást ebben a témában az amerikai Stanford egyetemen végezték, amiben a megnövelt alvásmennyiség egyetemi sportolók teljesítményére gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás alatt a sportolók napi alvásidejüket több héten keresztül minimum 10 órára növelték.

A kapott eredmények igazán szembetűnőek voltak. A kosárlabdázóknak több százalékkal nőtt a dobószázalékuk, az amerikai focisták esetében a rövid távú sprintek ideje 0,1 másodperccel javult, az úszók esetében a 15 méteres sprinteket 0,51 másodperccel gyorsabban teljesítették és 0,15 másodperccel gyorsabban hagyták el a rajtkövet. A női teniszezők esetében javult a szervák hatásfoka és a labdák átütésének pontossága.

Összességében, a vizsgálatban rész vevő sportolóknál az alábbi hatásokat figyelték meg:

  • jobb közérzet;
  • jobb reakcióidő;
  • jobb kéz-szem koordináció;
  • több energia és jobb állóképesség;
  • jobb teljesítmény a sprintek során.

De miért?

Mi az oka, hogy a kiegyensúlyozott és megfelelő mennyiségű alvás javítja a sportteljesítményt és segít, hogy a maximumot tudjuk kihozni magunkból?

A válasz viszonylag egyszerű. Az alvás ideje alatt történik a sejtek nagy részének újratermelődése, a szervezet regenerációja. Agyunk feldolgozza és beépíti a szerzett információkat, valamint levezeti a nap folyamán minket ért stresszt.

Nagy mennyiségben termelődik továbbá növekedési hormon, amelynek szerepe van az izmok fejlődésében. Az optimális mennyiségű alvás emellett hatással van a szervezet anyagcseréjére, azon belül is a glükóz felhasználásának és elraktározásának képességére.

Hogyan tovább?

Reméljük felkeltettük a figyelmed és te is úgy látod érdemes lehet odafigyelni a minőségi pihenésre. Talán már azon gondolkozol, hogyan tudnád a saját napirendedben is több helyet szorítani neki, mert eddig figyelmen kívül hagytad a fontosságát? Hidd el, megéri!

 

Már csak párat kell aludni és következő cikkünkben folytatjuk a témát. Megvizsgáljuk, hány órát kellene alvással töltenünk, hogy megtapasztaljuk pozitív hatásait, felsorolunk pár hasznos tippet, amelyek segíthetnek a jó minőségű alvás elérésében és röviden bemutatjuk a Hammer Nutrition REM Caps-et, amivel mi tudunk segíteni azoknak, akik enyhébb alvászavarokkal, alvásproblémákkal küzdenek.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés