Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Vízivók kontra Ízesített italt kedvelők

Vízivók kontra Ízesített italt kedvelők

Írta: Brian Frank

Edzés közben sima vizet vagy ízesített italt iszol szívesebben? A siker és a kudarc közötti különbséget jelentheti, hogy melyik táborba tartozol. Meghatározó, hogy ha figyelembe veszed azt, hogy a többórás edzés frissítés-terveidet, hogy dolgozod ki. Meglepő módon ez egy olyan téma, amelyen sok sportoló soha nem gondolkodott el, amikor egy hosszú, forró és/vagy logisztikailag kihívást jelentő eseményre készített egy frissítési tervet. Ez a cikk segít eldönteni, hogy melyik paradigma illik legjobban a számodra, és hogyan alkalmazhatod ezt az frissítési-ellátási gyakorlataidban. Miután meghatároztad veleszületett preferenciáidat ezen a területen, használd a Neked megfelelő üzemanyagokat és termékeket.

Ehhez a témához kapcsolva tegyük világossá, hogy egyik stílus sem jobb; ez csak a preferencia meghatározása. Kivételt képez, ha a logisztika felülírja azt, hogy mit részesítesz előnyben, azaz önellátó helyzetben vagy, és minél több kalóriát kell szállítanod a lehető legkisebb helyen/súlyban. Ebben az esetben a koncentrált kalóriák és a víz felvétele szükséges lesz.

Én személy szerint vízivó vagyok. Kalóriaszükséglet hiányában mindig szívesebben iszok sima vizet, különösen extrém hőségben. A megkérdezett sportolók azonban arról számoltak be a frissítési-ellátási tervük elkészítése során, (közel 50%-uk ezt mondta), hogy szívesebben palackjába valamilyen ízesített italt töltene, mert ez jobban ösztönözi őket arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak. Elmondásuk szerint hajlamosak idegenkedni a sima víz ivásától, különösen, ha meleg van kint. Ezeknek a sportolóknak általában gondjaik vannak a többórás koncentrált frissítő-keverékekkel, például a gélekkel, mert hajlamosak az ízesített italok fogyasztására a víz helyett. Ez túlzott kalória bevitelhez és egyéb folyadék- és elektrolithiányhoz vezethet. 

Általános megoldás

A vizet fogyasztók jobban szeretik a koncentrált kalória- és elektrolitforrásokat, így lehetővé válik számukra, hogy vizet igyanak, hogy kielégítsék hidratációs szükségleteiket. Az egyéb italfogyasztók előnyben részesítik az all-in-one, vagy majdnem minden az egyben üzemanyag-ellátó rendszereket, amelyekben egy oldatban/palackban van a kívánt mennyiségű víz, kalória és elektrolit. Az alábbiakban példákat mutatunk be arra, hogy az egyes típusú sportolók hogyan tudnak megfelelően frissítést készíteni.

Vízivók

Egy-két órás edzéshez viszek magammal egy lombikkal teli Hammer Gél-t, egy üveg vizet és egy Endurolytes kapszula-adagolót, mindegyiket külön-külön elfogyasztom kerékpározás közben. Hosszabb utakhoz adok hozzá egy többórás üveg Perpetuem-et (1,5 adagot óránként), és még pluszban viszek magammal egy lombik Hammer Gél-t a változatosság és a hozzáadott kalóriák kedvéért, ha szükséges. Útközben töltöm fel vízzel a vizes palackokat. Ez a rendszer nagyon jól működik nekem és mindenkinek, aki jobban szereti a vizet. A HEED Sportital és a Endurolytes Fizz olyan termékek, amelyeket nem használok. A hőmérséklettől függően ez lehetővé teszi, hogy óránként 3.5-7 dl sima vizet elfogyasszak, miközben megkapom az összes szükséges kalóriát és elektrolitot. Ez a forgatókönyv azonban problémás és fenntarthatatlan lenne olyanok számára, akik nem szeretnek sima vizet inni.

Ízesített italt kedvelők

Az ízes italfogyasztók egy vagy több órán át tartó edzésre vonatkozó frissítési protokollja általában „óránkénti” palackokat foglal magában, amelyeket többféleképpen lehet elkészíteni. Ez enyhe körülmények között óránként 1-1,5 kanál HEED is lehet. 1-2 adag Hammer Gél HEED helyett üvegbe is keverhető. Ha nagyon nagy a hőstressz, óránként vagy kétóránként 1-2 kanál Endurolytes Extreme Powder-t adhatunk hozzá. Ez egyszerűvé teszi a dolgot egy mindent az egyben csomagban.

Két-három órán túli edzés esetén az óránkénti palack opciók bővülnek a Perpetuem és a Sustained Energy 2.0 kiegészítő kalóriaforrásokkal, amelyeket preferenciától és logisztikától függően azonos, vagy különböző „órás” palackokba is keverhetünk. Ez a frissítési lehetőség előre készülést igényel annak meghatározásában, hogy körülbelül hány kalóriát, unciát/ml folyadékot és elektrolitot kíván a sportoló óránként, és mindezt egy palackba kell keverni.

Az óránkénti palackok logisztikailag kicsit bonyolultabbak lehetnek. Mégis szükségesek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, és ezzel egyidejűleg megkapjuk a szükséges kalóriákat/elektrolitokat. Hosszabb erőfeszítéshez szükség lehet az "óránkénti" üzemanyagtasak elkészítésére száraz porral, amelyet az út során szállítani és keverni lehet. Ezenkívül jó ötlet, ha van néhány extra elektrolit nálunk, minden esetre.
 
Remélhetőleg ez a cikk lehetőséget ad annak eldöntésére, hogy „vízivó” vagy „ízes italfogyasztó” vagy.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés