Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Egy igazán hasznos alapanyag: a tápióka

Egy igazán hasznos alapanyag: a tápióka

Az utóbbi időben elég nagy népszerűségre tett szert és mi is felhasználjuk, ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik azt hiszik, csupán egy érdekes, egzotikus pudingról van szó. Nézzük meg alaposabban, mi is az a tápióka!

 

A tápióka Dél-Amerikából származik, de mára már Afrika és Ázsia trópusi vidékein is termesztik. Ennek köszönhetően ezeken a kontinenseken a legelterjedtebb, de az utóbbi években Európa is kezdi felfedezni. A tápiókát a manióka (más néven kasszáva) nevű növény gyökeréből állítják elő. A boltok polcain megtalálható liszt, gyöngy vagy pehely formájában.

 

Nem csak puding!

Nem véletlen, hogy éppen a pudingot említettem, ugyanis Európában főleg az édességek és desszertek alapanyagaként, kiegészítőjeként terjedt el. Mivel szagtalan és semleges ízű, ezért bármivel ízesíthető alapanyag.

A gyöngyökből gyakran készítenek pudingot, de teához, kávéhoz és smoothiehoz is keverik. Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában az édességek mellett lepényt, rágcsálnivalókat készítenek belőle – gyakori, hogy a tápiókalisztet hozzákeverik búzaliszthez – de még levesekben is használják.

 

Glutén nincs, energia van

A tápióka egyik legnagyobb előnyének tartják, hogy gluténmentes, ezért a lisztérzékenyeknek egy újabb opciót jelent, amit felhasználhatnak és nyugodtan fogyaszthatnak. Emellett további jó tulajdonsága a magas szénhidráttartalma. Ha egy igazán kiadós, egészséges, könnyen emészthető, energiában gazdag reggelit szeretnénk elfogyasztani, bátran választhatjuk egyik összetevőnek a tápiókát.

Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, foszfort és kalciumot; zsír, fehérje és vitaminok azonban egyáltalán nem találhatóak meg benne. Szintén nem tartalmaz koleszterint, ezért koleszterinszegény diéta esetén is jó választás.

 

Energia kell!

Mi is a kiemelkedően magas szénhidrát-tartalmára alapoztunk, amikor a tápiókát használjuk a Mandula-kakaó és Csokoládé-mogyoró ízesítésű vegan protein szeleteinkbe, aminek köszönhetően ezek a szeletek az edzések utáni regeneráció során kiválóan alkalmazható szénhidrátforrássá váltak.

Azonban nem csak magát a tápiókát, hanem az abból kivont maltodextrint is felhasználjuk. A tápióka maltodextrinnel a kukoricából kinyert maltodextrint sikerült lecserélni a Recoverite-ban, a Perpetuem-ben, a Sustained Energy-ben és a Heed sportitalban, aminek köszönhetően megjelentek a 2.0 változatok.

A váltással egy kevésbé feldolgozott alapanyagot sikerült beilleszteni ezen közkedvelt táplálékkiegészítők receptjébe, aminek köszönhetően megmaradt a GMO mentességük. További előnyei, hogy a tápióka maltodextrin kevesebb nátriumot és több káliumot tartalmaz, lúgosabb – éppen ezért optimálisabb – pH-érték mellett.

A komplexebb szénhidrát-tartalmának köszönhetően pedig hosszabb ideig képes energiát biztosítani.

 

Érdemes

A tápióka számos jó tulajdonsággal bír, egyes vélemények szerint még az úgynevezett szuperélelmiszerek csoportjába is beletartozik. Egy biztos: ha szeretnél egy gluténmentes, lassú felszívódású szénhidrátban gazdag, koleszterinmentes összetevőt beilleszteni az étrendedbe, akkor érdemes jobban megismerkedned vele.

Wi Pa képét a Pixabay -től töltöttük le.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login