Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

L-karnitin - jó vagy rossz a szívednek?

L-karnitin - jó vagy rossz a szívednek?

Az L-karnitin egy aminosav, amely három olyan fontos funkciót lát el, amelyek a sportteljesítményt fokozzák:

 

 

Az L-karnitin az a tápanyag, a "vezérlő" hogy úgy mondjam, ami a zsírsavakat a vérből a mitokondriumokba juttatja, az energiát termelő "kemencékbe", azaz a sejtekbe, így a zsírsavak energiaként felhasználhatók lesznek. Ha a zsírt üzemanyagként szeretnéd használni a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben, akkor L-karnitinre van szükséged.

 

 

Az L-karnitin az állóképesség javításában is segít azáltal, hogy gátolja a tejsav felhalmozódását, amely a fáradtság egyik elsődleges oka.

 

 

Kimutatták, hogy az L-karnitin az edzés során csökkenti az anyagcsere-hulladékok felhalmozódását. Ez segít növelni a terhelést edzés közben, és fokozza az edzés utáni regenerálódást.

 

 

Elengedhetetlen a sportteljesítményhez, a szív egészségéhez és egyebekhez.

 

 

Az L-karnitin az élelmiszerekben is megtalálható természetes anyag. Azonban nem tekinthető nélkülözhetetlen tápanyagnak, mert a szervezet a lizin és a metionin aminosavakból tudja előállítani. Az L-karnitin az a tápanyag, amely a zsírsavakat a mitokondriumba szállítja üzemanyagforrásként, és a kutatások arról számolnak be, hogy az izom-karnitin szintje gyorsan kimerül testmozgás közben, még mérsékelt testmozgás esetén is. Számos, sportolókról publikált tanulmány kimutatta, hogy az L-karnitin-kiegészítés támogatja a testmozgást.

 

 

A sportolóknak több karnitinre van szükségük, mint amennyit képesek endogén módon (a test által) előállítani. Az L-karnitin különösen fontos lehet az intenzív testmozgás időszakaiban, mivel segíthet csökkenteni az edzés utáni tejsav felhalmozódást és növelheti a maximális munka teljesítményét. Megtarthatja az izmok glikogénszintjét az edzések során is. Amint arról a vizsgálatok többségében beszámoltunk, a maximális oxigénfogyasztás növekedése és a légzési hányados csökkenése azt jelzi, hogy az L-karnitin képes stimulálni a lipid anyagcserét (például zsírsavak üzemanyagként történő felhasználása).

 

 

Kimutatták, hogy az állóképességi sportolás során az L-karnitinnel végzett kezelés jelentősen csökkenti a testmozgást követően a plazmalaktát mennyiségét.

Az előzetes vizsgálatok adatai azt mutatták, hogy az L-karnitin-kiegészítés csillapíthatja a hipoxiás (alacsony oxigénszintű) edzés káros hatásait, és felgyorsíthatja a testmozgás során képződött stresszből való kilábalást. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az L-karnitin meghatározó szerepet játszik a sejtkárosodás megelőzésében is, és kedvezően befolyásolja az edzés stresszéből való kilábalást. [1-7] Emellett az agy, a testösszetétel és a mitokondriális egészség egyéb előnyei mellett az L-karnitin elengedhetetlen a normális szívműködéshez. [8, 9]

 

 

A legújabb tanulmány kérdéseket vet fel

 

 

A közelmúltban negatív sajtó érkezett az L-karnitinről. Dióhéjban, ennek a tanulmánynak a Nature Medicine folyóiratban online közzétett eredményei arra utalnak, hogy az orálisan adagolt L-karnitint a bélbaktériumok metabolizálják, és így trimetilamin (TMA) nevű anyagot termelnek. A TMA esetleg tovább metabolizálódik trimetilamin-N-oxiddá (TMAO). Elméletbena TMAO megakadályozza a felesleges koleszterin kiválasztódását, ezáltal lehetővé téve az artéria falaiba való beszivárgást, amelyet a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatának lehetséges bűnöseként említenek. Kicsit félelmetesen hangzik, nem? De vajon ez azt jelenti, hogy az L-karnitin-kiegészítés veszélybe sodor?

 

 

Vizsgáljuk meg közelebbről az L-karnitint általában, valamint ezt a közelmúltbeli tanulmányt és annak következményeit. Először azonban fontos szem előtt tartani ezt az alapigazságot: "Ha egy kevés jó, akkor a sok nem feltétlenül jobb." Még az élethez szükséges alapvető anyagok is túladagolhatók vagy aluladagolhatók, hozzájárulva a káros életveszélyes következményekhez. Például:

 

A víz kimerülése / kiszáradása megölhet, de a túl sok víz ("vízmérgezés") is halálos.

 

A túl kevés nátriumot hyponatremia néven ismerik, ami életveszélyes vészhelyzetet képes generálni. A túl sok nátrium hypernatremiát eredményez, amelynek szintén végzetes következményei lehetnek.

 

Túl sok cukrot vagy szénhidrátot társítottak cukorbetegséggel kapcsolatos problémákhoz, ugyanakkor, ha a vércukorszint túlzott mértékű, a testmozgás során a szénhidrátfogyasztás biztonságos és ajánlott.

 

 

Tehát mit jelent számunkra ez a konkrét tanulmány?

 

 

Bár ez a tanulmány minden bizonnyal érdekes, fontos szem előtt tartani, hogy a vizsgálati alanyok (emberek és egerek egyaránt) "krónikus" mennyiségben kaptak L-karnitint. Bár nem tudjuk, mennyit adtak ezeknek a tesztalanyoknak, az emberen végzett korábbi kutatások szerint nagyon nagy mennyiségű L-karnitinre (összesen 6 gramm / nap) van szükség a plazma TMAO jelentős növekedéséhez. A napi háromszor beadott egyéb dózisok (összesen 0,0 g, 1,5 g és 3 g naponta) nem mutattak változást a TMAO plazma növekedésében.

 

 

Hivatkozás

Bain MA, Milne RW, Evans AM. J Clin Pharmacol. 2006. október; 46 (10): 1163-70. Az orális L-karnitin diszpozíciója és metabolit kinetikája emberben. Sansom Intézet, Gyógyszerészeti és Orvostudományi Iskola, Dél-Ausztráliai Egyetem, Adelaide, SA 5000, Ausztrália.

 

 

Következtetés

A sportolók biztonságosan fogyaszthatják az L-karnitint kiegészítőként, hogy biztosítsák a megfelelő pótlását. Ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztaszL-karnitint, akkor azt javasoljuk, hogy az összértéket napi 2000 mg (2 g) tartományban tartsd. Annak, aki nem sportol, és nagy mennyiségű húst fogyaszt, amely L-karnitint tartalmaz, nincs szüksége plusz mennyiségre ebből az anyagból.Az állati hús nemcsak testkarnitint termel, hanem olyan fehérjeszerkezetet is létrehoz, amely a súlygyarapodást, a növekedési faktorokat és a plakk-képződést vezérli. Ha nem természetes módon nevelt fűvel táplált állatokból származnak a húsok, más káros anyagok is megtalálhatók bennük, amelyek idővel negatívan hatnakaz egészségre. Összességében azt javasoljuk, hogy ne fogyassz túl sok olyan állathúst, amely koleszterin felhalmozódását okoz az artéria falain.

 

 

L-karnitin szint az alábbihúsokban (100 grammra):

 

 

Bárány - 190 mg

Marhahús - 94 - 145 mg

Sertéshús - 28 mg

Baromfi és tenger gyümölcsei - 1,6 - 6,4 mg

 

 

L-karnitint tartalmazó Hammer Nutrition termékek:

Mito Caps (125mg/kapszula) Perpetuem (25 mg/adagolókanál), Perpetuem Solids (6 mg/tabletta) Sustained Energy (16.6mg/adagolókanál)

 

 

Referenciák:
1. Brass, E. P., et al. The role of carnitine and carnitine supplementation during exercise in man and in individuals with special needs. J Am Coll Nutr. 17:207-215, 1998.

2. Dragan, I. G., et al. Studies concerning the ergogenic value of protein supply and l-carnitine in elite junior cyclists. Physiologie. 25(3):129-132, 1988.

3. Cerretelli, P., et al. L-carnitine supplementation in humans. The effects on physical performance. Int J Sports Med. 11(1):1-14, 1990.

4. Karlic, H., et al. Supplementation of l-carnitine in athletes: does it make sense? Nutrition. 20(7-8):709-715, 2004.

5. Lancha, A., et al. Effect of aspartate, asparagine, and carnitine supplementation in the diet and metabolism of skeletal muscle during moderate exercise. Physiol Behav. 57(2):367-371, 1995.

6. Lennon, D. L. F., et al. Effects of acute moderate-intensity exercise on carnitine metabolism in men and women. J Applied Physiology. 55:489, 1983.

7. Siliprandi, N., et al. Metabolic changes induced by maximal exercise in human subjects following L-carnitine administration. Biochem Biophys Acta. 1034(1):17-21, 1990.

8. Chao HH, Chen CH, Liu JC, Lin JW, Wong KL, Cheng TH. L-Carnitine attenuates angiotensin II-induced proliferation of cardiac fibroblasts: role of NADPH oxidase inhibition and decreased sphingosine-1-phosphate generation. J Nutr Biochem. 2010 Jul;21(7):580-8.

9. Gomez LA, Heath SH, Hagen TM. Acetyl-L-carnitine supplementation reverses the age-related decline in carnitine palmitoyltransferase 1 (CPT1) activity in interfibrillar mitochondria without changing the L-carnitine content in the rat heart. Mech Ageing Dev. 2012 Feb-Mar;133(2-3):99-106.

 

 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login