Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Tévhitek az Omega3-mal kapcsolatban

Tévhitek az Omega3-mal kapcsolatban

Igaz az a megállapítás, hogy a hal vagy a halolaj kiegészítők fogyasztása növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát? 

Egyáltalán nem, bár a média másképp kommunikál erről időnként. A tanulmány eredményeire vonatkozó információkra hivatkozva - amelyeket a Nemzeti Rákkutató Intézet 2013. júliusi számában jelentettek meg [1] - kijelentjük, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása javítja az egészséget, ideértve a prosztata egészségi állapotát is, és ezt az évek során végzett több kutatás is megerősíti.

A halak és a halolaj kiegészítőkkel kapcsolatos média őrületet a SELECT tanulmány (szelén és E-vitamin rákmegelőzési próba) váltotta ki, amely összefüggést mutatott ki a vér magasabb omega-3 zsírsavszintjének - különösen a DHA, az EPA és a DPA ( az összes megtalálható az EndurOmega-ban) - és a megnövekedett a prosztata rák kockázata között. 

A tanulmány következő hibái azonban érvénytelenítik ezt a megállapításokat:

1) A SELECT tanulmány célja az E-vitamin és a szelén bevitelének - a halolaj kivételével - áttekintése a prosztata rák kockázatával kapcsolatban.

2) Ez a tanulmány nem vizsgálta, hogy a férfiak halakat ettek-e vagy halolaj-kiegészítőket fogyasztottak-e. Így tehát nem indokolt összefüggést keresni a vérben lévő omega-3 zsírsavszint és a prosztatarák között, mivel nem áll rendelkezésre adat annak megerősítésére, hogy mennyi halat vagy halolajat fogyasztottak az emberek, ha egyàltalàn fogyasztottak is bármennyit ezekből. 

 

3) Az eredmények csak egy, a vizsgálat nagyon korai szakaszában vett vérmintán alapultak, abból a célból, hogy ellenőrizzék a vér zsírsavszintjét. Ez a konkrét teszt csak azt jelzi, hogy egy ember mit evett néhány óra alatt;  nincs hatással a közép- és hosszú távú fogyasztásra, és természetesen nem hat éven keresztül, mint ahogy ez a tanulmány folyt.  Mivel a zsírsavszint a vérben gyorsan változik a rövid távú étrendi változások miatt, félrevezető és helytelen összefügéseket keresni egyetlen vérvizsgálatból származó plazma omega-3-szintje és a prosztata rák fokozott kockázata között.

 

4) Még ha figyelembe is vesszük az egyetlen vérvizsgálat eredményeit, a különbségek túl csekélyek ahhoz, hogy értelmezhető következtetéseket vonjanak le.  Azoknál a férfiaknál, akiknek 4,48% -os volt az omega-3 vérszintje, kevésbé volt valószínű a prosztata rák kockázata, míg azoknál, akiknel ez 0,18% -al magasabb volt (4,66%), 44% -kal nagyobb a rák kialakulásának lehetősége. Dr. Peter Bongiorno kijelenti: "A média fantasztikusan túlreagálta ezt az eredményt, azt feltételezték, hogy ez a végtelenül kis szám elegendő a rák előmozdításához. A cikk nem tartalmazott információkat arról, hogy a halolajok miért okoznának rákot."  [2]

 

5) A rákos megbetegedést befolyásoló egyéb tényezőket másként kell megvizsgálni. A tanulmányban részt vevő férfiak több mint 50% -a dohányzott, közel 65% -a rendszeresen fogyasztott alkoholt, és 80% -uk túlsúlyos. Megdöbbentő, hogy ezeket a létfontosságú tényezőket hogyan lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak a prosztata egészségére!

 

Csak egy tanulmány a sok közül már kimutatta közel 50 000 féfinál, hogy az EPA és a DHA - amelyek elsősorban halakban és halolaj kiegészítőkben találhatók meg - megnövekedett tartalma csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát [3].

 

Egy több mint 293 000 férfival foglalkozó Harvard-i tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a végzetes prosztata rák kialakulása szignifikánsan alacsonyabban fordul elő, amennyiben magasabb az omega-3 zsírsav-bevitel [4].

 

Több mint 15 000 férfi 2010. évi metaanalízise 63% -kal csökkentette a prosztata rákos halálozási arányát azoknál, akiknek magasabb a halfogyasztása.

 

Egy 6 300 svéd férfit bevonó, 30 éves időszakra kiterjedő tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik halat nem fogyasztottak, a prosztata rák aránya 200–300% -kal magasabb, mint azokban az emberekben, akik nagy mennyiségű halat fogyasztottak [6].Összegzés

Az ilyen vitathatatlanul hiteles  tanulmányok és eredményeik megfigyelése után nyugodtan kijelenthetjük, hogy az omega-3 pozitív hatással van a prosztata egészségére. Nem szabad hinnünk a megtévesztő és pontatlan média felhajtásnak. A lényeg az, hogy egy megfelelő és biztonságos kiegészítő (pl EndurOmega) álljon rendelkezésünkre az omega 3 pótlásra. Ez által az egészség megőrizhető.

Javasolt új olvasmányok:

https://www.naturalmedicinejournal.com/search/node/Cancer%20omega3


Referenciák

 [1] Brasky TM, Darke AK, Song X, et al. Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial. Journal of the National Cancer Institute. Jul 10 2013.

[2] http://www.psychologytoday.com/blog/inner-source/201308/do-fish-and-fish-oils-cause-prostate-cancer

[3] Leitzmann MF, Stampfer MJ, Michaud DS, et al. Dietary intake of n-3 and n-6 fatty acids and the risk of prostate cancer. The American journal of clinical nutrition. Jul 2004;80(1):204-216.

[4] Bosire C, Stampfer MJ, Subar AF, et al. Index-based dietary patterns and the risk of prostate cancer in the NIH-AARP diet and health study. American journal of epidemiology. Mar 15 2013;177(6):504-513.

[5] Szymanski KM, Wheeler DC, Mucci LA. Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition. Nov 2010;92 (5):1223-1233.

[6] Terry P et al. Fatty fish consumption and risk of prostate cancer. Lancet 2001; 357: 1764-6

 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login