Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A cRc tanúsítvány és ami mögötte van

A cRc tanúsítvány és ami mögötte van

Vásárlóink vagy webshoponk látogatói már észrevehették, hogy egyes termékeinken (gélek, HEED, Recoverite és VeganProtein Bar) nem csak azok glutén- és/vagy GMO-mentességét tüntetjük fel büszkén, hanem a cRc tanúsítványt is, amely azt bizonyítja, hogy ezen termékeink megfelelnek a kóser étkezés szabályainak.

Mi minősül kósernek?

A kóser héber szó, jelentése „alkalmas, tetsző, megfelelő”. A zsidó vallásban és szokásrendszerben a dolgok rituális alkalmasságát jelenti, a köznyelvben pedig minden rendben levő, helyes dologra használatos.

Az élelmiszerek esetében a nem megfelelő a teréfá (ebből származik a tréfli kifejezés), a megfelelő pedig a kóser. A kóser szót a tiszta anyagokból készült dolgokra is használják, továbbá az adott dolog kiváló minőségét, elsőrangúságát is jelenti.

A kóser étkezés

A zsidó hagyományok szerint azon állatok húsát nevezik kósernek, amelyeket a Tóra annak tart.

TUDTAD? A Tóra a Biblia ótestamentumi részének első öt könyve, amelyet a zsidó és a keresztény hagyomány Mózestől származtat. A Tóra a zsidók legrégibb írásos emlékeit őrzi és leírja a zsidó nép őstörténetét a világ teremtésétől, Istennel kötött szövetségein keresztül a Mózes közvetítése által kapott törvényekig.

Állatok esetében a kóserség két meghatározó jele a hasadt köröm, valamint a kérődzés. Amennyiben mindkét tulajdonság megvan egy állatnál (például szarvasmarha, kecske, birka), akkor annak húsa kósernek és ehetőnek minősíthető. Amennyiben a két tulajdonság közül egyik is hiányzik, az állat húsa tisztátalannak minősül. Ezek közül a Tóra négy állatot nevesít: teve, mormota, nyúl és sertés.

Mivel a tilalom a csúszómászókra és a bogarakra is vonatkozik, fokozottan kell ellenőrizni azokat az élelmiszereket, (saláta, brokkoli, gyümölcsök, de ide tartozik a liszt vagy a búzadara is) amelyekbe ezek beköltözhetnek.

A halak közül azok „tiszta” állatok, amelyek úszóval és pikkellyel rendelkeznek.

Az alapanyagok kiválasztásán túl alapszabály az is, hogy a tejes és húsos ételeket nem szabad összekeverni. Ha valaki húsos ételt fogyasztott, utána 3-6 órát kell várnia, ha tejes ételt akar enni. Mivel a tejes ételek könnyebben emészthetők, ezek fogyasztása után fél órával már lehet húst enni.

A húsos és tejes ételek mellett a harmadik kategória a parve, azaz páros. Ezeket mind a tejes, mind a húsos ételekhez lehet fogyasztani. Parve például a gyümölcs, a zöldség, a tojás, a hal.

A szigorú szabályok az ételek előállítására, feldolgozására is kitérnek, ezért ahhoz, hogy az étel kóser legyen, külön kell tartani minden olyan eszközt és berendezést is, amelyeket a hús és a tej feldolgozása során használnak.

A cRc tanúsítvány

Életünk változása és az élelmiszeripar fejlődése miatt már lehetőség van az egyes késztermékek vagy üzemek kóser tanúsítására, így a kóser étkezés szabályait betartók számára a feldolgozott élelmiszerek vásárlására is. Ezeknél a termékeknél garantálják, hogy mind az eszközök, mind az alapanyagok tekintetében megfelelnek a szigorú étkezési szabályrendszer minden pontjának, amit a csomagoláson feltüntetve jeleznek fogyasztóik részére.

Ilyen a cRc tanúsítvány is, amelyet a Chicago Rabbinical Council állít ki. Az 1932-ben alapított nonprofit szervezet a legnagyobb egész Észak-Amerikában.

Minősítésük 5 lépcsőből áll: a jelentkezést és az általános konzultációt követi a rabbi által végzett egyéni vizsgálat. Ezek után kerül sor a követelményrendszer felállítására és azok teljesítése esetén a tanúsítvány kiállítására. Ennek birtokában a gyártó cégek jogosultak a cRc logó használatára termékeiken.

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyes termékeinkkel eleget tettünk a kritériumrendszernek, így a gluténmentes vagy vegán étrendet követők mellett a kóser konyha szabályait betartó sportolók számára is tudunk magas minőségű, tisztán természetes alapanyagokból készült táplálékkiegészítőket kínálni.

A logót a crckosher.org oldalról töltöttük le.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login