Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A mi véleményünk a maltodextrinnel kapcsolatban

A mi véleményünk a maltodextrinnel kapcsolatban

Steve Born írása:

Megjegyzés: a cikkben szereplő információkról már írtam korábban. Ugyanakkor az e-mailek miatt, amelyeket továbbra is szép számmal kapok a Hammer Nutrition termékekben található maltodextrinnel kapcsolatban. Elsősorban olyan sportolóktól jönnek ezek a levelek, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek, és meggyőződésük, hogy ez valamiféle andbdquo;gonoszandrdquo; anyag andndash; így arra jutottam, hogy újra írok erről.


Kicsit tovább fog tartani annak a megértése, hogy a maltodextrin - ha a megfelelő időben (és ez itt a kulcsfontosságú) használják - valóban ideális üzemanyag, amelyet edzés közben és közvetlenül utána indokolt használni.

Azt javaslom, kezdjük az utóbbival, a testmozgást követő feltöltéssel ...

******************************************************

Egy edzés befejezése után két dolog viszonylag rövid ideig nagyon aktív - az egyik a glikogén-szintáz néven ismert enzim, a másik pedig az inzulin. A glikogén-szintáz felelős azért, hogy a szénhidrát bevitelét az izomzatban való tárolás céljából glikogénné alakítsa. Ha kimerültek a glikogén fizikai raktárai, akkor döntő fontosságú, hogy "újra feltöltsük a tartályt", és készen álljunk a másnapi edzésre. Az inzulin a glikogén szintázzal együtt az, ami ezt a glikogént az izom sejtjeibe vezeti.

Az egyik ok - amiért a maltodextrin ideális az edzés utáni szénhidrát-feltöltésre - a magas glikémiás indexének köszönhető. Az inzulin és a glikogén szintáz aktivitása csak nagyon rövid ideig marad magas szinten, a gyors hatású szénhidrátforrás nemcsak ideális, hanem feltétlenül szükséges (hiszen ismerjük a mondást: "addig üsd a vasat, amíg meleg"). Minél gyorsabban történik a szénhidrát pótlás, annál hamarabb indul el a glikogén-helyreállítási folyamat.

Ezenkívül az egyszerű cukrokkal (pl a glükózzal, a szacharózzal vagy a fruktózzal) összehasonlítva az olyan komplex szénhidrátok, mint a maltodextrin, sokkal kompatibilisebbek a testfolyadék ozmolaritás paramétereivel. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy több kalóriát tudunk megemészteni addig, amíg az anabolikus kapu nyitva áll, mint bármely egy - vagy kétláncú egyszerű cukorral.

A másik ideális alkalom a magas glikémiás index-szel rendelkező szénhidrát fogyasztására edzés közben van. Pontosan ugyanamiatt mint az edzés után, mikor is a cél a glikokén szint gyors helyreállítása.

Amint azt korábban említettem, az üzemanyagunk szénhidrátforrása a maltodextrin, amely egy magas glikémiás indexű (GI) szénhidrátforrás, így a vércukorszinted az elfogyasztása után nem fog ingadozni. És pontosan ez az, amit edzés közben szeretnél. Nem akarod, hogy a szénhidrátok mindig magas vércukorszintet eredményezzenek, de szeretnéd gyorsan és folyamatosan az energiát, és ebben segít is neked a maltodextrin. GI-besorolása ugyanaz, mint a tiszta glükózé (100), így határozottan és gyorsan növeli a vércukor- és energiaszintet. Amit azonban nem tesz, az az, - és ez nem mondható el a glükózról, szacharózról, fruktózról és más rövid láncú szénhidrátokról illetve egyszerű cukrokról - hogy nem eredményez gyors és hirtelen csökkenést. Az egyszerű cukor által biztosított energia inkább andbdquo;villanás és ütközésandrdquo; típusú, - mivel sok szacharid-molekula gyengén kapcsolódik egymáshoz - a maltodextrin pedig ezzel szemben andbdquo;gyors és tartósandrdquo; energiát biztosít. A maltodextrinnek egy másik nagyszerű tulajdonsága, amint azt korábban is említettem, hogy a szervezet képes egyszerre nagyobb mennyiségű kalóriát megemészteni késés nélkül, és segíti az energiatermelést. A maltodextrinnel akár háromszor több kalóriát is megemészthetsz hatékonyan, mint bármely egyszerű cukorral, és ez alapvetően megakadályozza az emésztési problémákat is.

Ami az inzulint illeti, a maltodextrin nagyon gyorsan emeli a vércukorszintet, és ez inzulin felszabadulást okoz. Ez azonban nem jelentős tényező az edzés során, ahogy Dr. Bill Misner is fogalmaz: "az edzés során az inzulin felszabadulása gátolva van, mert felszabadulnak a szimpatikus idegrendszer hormonjai, és ezzel egyidejűleg a testmozgás növeli az izmok glükóz exogén felvételét, mely alacsonyabb inzulinszinthez vezet.andrdquo; Alapvetően Dr. Misner szavainak lényege, hogy az energiaáramlás magas, és a specifikus központi idegrendszeri hormonok felszabadulásával a szervezet kevesebb inzulinnal képes glükózt szállítani az izmokba.


FONTOS MEGJEGYZÉS: Eltekintve az edzés előtt, alatt és közvetlenül utána lévő időszakot, nem ajánljuk a magas GI értékű szénhidrátok fogyasztását, beleértve a maltodextrint is.

Ami a szénhidrát bevitelt illeti, nem vagyunk az alacsony szénhidráttartalmú étrend támogatói - ez igazából mindenkire értendő, de különösen az állóképességi sportolókra. A szénhidrátok az energiatermelés fő forrásai, és ha szándékosan csökkentjük a szénhidrátbevitelünket, akkor az negatív hatással lehet a teljesítményünkre. Megértjük, hogy a ketogén diéták rövid távon előnyösek és csábítóak azok számára, akik fogyni szeretnének; ugyanakkor több tanulmány is szól arról, hogy ez a diéta nem egy egészséges gyakorlat. A következő linkek is ezt támasztják alá:


https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm?fbclid=IwAR1-2Z9NVA8ihCxadITNg1tUqaanB0f2rnHjH26GCZq5cRySfcE944h3QGM

---A tanulmány szerzője, Maciej Banach a lengyel Lodz Orvostudományi Egyetem professzora nyilatkozta: "Megállapítottuk, hogy az alacsony szénhidrátot fogyasztó emberek idő előtti halálozásának nagyobb a kockázata, ugyanakkor nőtt az egyes betegségek, mint a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a rák kialakulásának kockázata.http://www.drmirkin.com/nutrition/keto-diet-may-lead-to-diabetes.html?fbclid=IwAR2rY_rxxU2Av4lzwwhpiTjtjD6FcVVyjFp9zbJwiEqwZkAfVishe_vb624

Dr. Gabe Mirkin azt írta: andbdquo;A keto diéta növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Megakadályozza a máj inzulinra való megfelelő reagálását, feltehetően a májban lévő zsírhiány miatt.


A mi az alacsony szénhidráttartalmú étrend / alacsony szénhidrátbevitel hatásait illet, egy oldalon

https://www.trainingpeaks.com/blog/why-athletes-need-carbohydrates/?fbclid=IwAR1SNIcDcpTAtXLWjDmz2C-QiDMnxtACYz-tK2Hlmo3bXqRD2H-aL4GFXik

--- Dr. Rick Kattouf ezt állítja," Sok sportoló a szénhidrátokat elkerülve próbálja megtanítani a testét, hogy főbb üzemanyag forrásként zsírt égessen, de ezzel a módszerrel a szénhidrátok fogyasztása és a zsírégetés képessége nem összegyeztethető. Mindig tartsa szem előtt, hogy andbdquo;a zsír a szénhidrát lángjában ég el.andrdquo; A szénhidrátok nemcsak energiát biztosítanak a dolgozó izmok számára, hanem segítenek a zsíranyagcserében is. Röviden: a szénhidrátoknak jelen kell lenniük ahhoz, hogy a zsír energiaként legyen hasznosítva.

[1] Egy érdekes cikk, amely ezt részletesebben magyarázza: https://www.jackkunkel.com/blog/why-do-fats-burn-in-the-flame-of-carbohydrates-/?fbclid=IwAR3De2pPYUhpc75M634giIcvk_YH9dGgHKxjQPZfbzjtwqpAXVpq4NhgQW0#.XDiAAqf5dTZ. A kutatás [2] bebizonyította, hogy ha a szénhidrát szintje alacsony, akkor a piruvát néven ismert anyag, amely a glükóz anyagcsere során keletkezik, nem képes az oxigénnel (azaz a lélegzéssel) történő energiatermelés folyamatában elvégezni munkáját. Amikor a piruvát nem tudja elvégezni a feladatait - melyeket csak a szénhidrátok jelenlétében lehet -, a szervezet zsír-üzemanyagforrásként való használatának képessége jelentősen lelassul vagy megáll. Ugyanez a kutatás azt mutatja, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidrát pótlása nélkül a szervezet az izomszövetekből származó specifikus aminosavakat (BCAA-k, alanin) képes megbontani, ami nemcsak lassítja az anyagcserét, hanem a fáradtságot okozó ammónia túltermelését is okozza.

Talán a legmeggyőzőbb érvet az alacsony szénhidráttartalmú étrendekkel szemben, Dr. Mirkin kiváló írása hozza fel [3]. A cikk kulcsfontosságú része:

Vannak, akik úgy vélik, hogy ha korlátozzák a szénhidrátbevitelt, megtanítják az izmaiknak, hogy több zsírt égessenek, azonban kis mennyiségű cukrot azért tárolnak. (Metabolism, 2016; 65 (3): 100-10). Ez helyes feltételezés alapvetően, de ha több zsírt és kevesebb cukrot égetnek el, akkor az energia csökken. (Nutrients, 2014; 6,7: 2493-508). Mivel a cukor égetése kb. 20 százalékkal kevesebb oxigént igényel, mint a zsír, az izomzat üzemanyagának megnövelése érdekében lassítani kell, és kevesebb energiával kell rendelkeznie, mint mikor az izmok nem cukrot égetnek.


[1] https://www.trainingpeaks.com/blog/why-athletes-need-carbohydrates/?fbclid=IwAR1SNIcDcpTAtXLWjDmz2C-QiDMnxtACYz-tK2Hlmo3bXqRD2H-aL4GFXik

[2] McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Gyakorlati fiziológia Táplálkozás. Energia és az emberi teljesítmény hetedik, kiadás. 2010

[3] Az andbdquo;alacsony szénhidrát diéta káros az atlétikai teljesítményreandrdquo; a http://www.drmirkin.com/fitness/lowcarbohydrate-diets-harm-athletic-performance.html?fbclid=IwAR2SPRGJwBj1bbHUOR9zLonvnGQQ_clXk1vKYh1CWsMVk6zGLrh5kN0VSrs címen


A keto étrendet követő számos rajongó ellenére 100% -ban meggyőződtünk arról, hogy ez a különleges étrend hosszútávon nem növeli a teljesítményt testmozgás közben. Továbbra is az a véleményünk, hogy a szénhidrátok létfontosságúak - ezek a kulcskomponensek -, legfőképpen mikor a testet edzés közben táplálni szükséges, különösen abban az értelemben, hogy a zsír energiáit a leghatékonyabban tudod felhasználni. Abban is hiszünk, hogy a szénhidrátok rendkívül fontosak a fehérjék fogyasztásához, miután az edzés befejeződött. A szénhidrátok ráadásul szükségesek az izomsejtek és a máj üzemanyaggal történő feltöltéséhez, és a fehérje biztosítja az izomszövet javításához és az immunrendszer támogatásához szükséges aminosavakat.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login