Powered by Smartsupp
Skip to content

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Omega 6: feldolgozott magvakból származó olajok - ezek mérgek, melyek pusztítják az egészséget!

Omega 6: feldolgozott magvakból származó olajok - ezek mérgek, melyek pusztítják az egészséget!

Az Omega 3 és az Omega 6 egyensúlyának megtartása létszükséglet! 

 

 Steve Born írása

 

Két esszenciális zsírsavra (EFA) van szükségünk az élethez – az omega-6 zsírsavakra és az omega-3 zsírsavakra. Szervezetünk egyiket sem tudja előállítani, ezért ezeket a zsírsavakat étrendünkből kell beszereznünk. Az omega-6 azért fontos, mert specifikus molekulákat (prosztaglandinokat és leukotriéneket) termel, amelyek megfelelő mennyiségben szükségesek az immunrendszer működéséhez. Az omega-3 prosztaglandinokat és leukotriéneket is termel, ezek azonban más típusúak, mint az omega-6 termékei, és számos egészségügyi előnnyel járnak.

 

Bár mindkettő szükséges az ember számára, a probléma az, hogy a legtöbben túl sok omega-6-ot fogyasztanak, miközben az omega-3 bevitelük sajnálatos módon hiányzik. Míg a kutatások az 1:3 vagy 1:4 omega-3 és omega-6 arányt mutatják ideálisnak, a legtöbb ember étrendje 1:20 vagy még magasabb arányt mutat. Dr. Artemis P Simopoulos elmagyarázza:

Az elmúlt három évtizedben a teljes zsír- és telített zsírbevitel az összes kalória százalékot illetően a nyugati étrendben folyamatosan csökkent.

Az omega-6 zsírsav bevitele nőtt, az omega-3 zsírsav pedig csökkent. Az omega-6/omega-3 arány az evolúció idején 1:1-ről a mai 20:1-re vagy még magasabbra nőtt. A kiegyensúlyozott omega-6/omega-3 arány létfontosságú az egészséghez. [1]

 

Nyilvánvaló, hogy a 20:1 omega-6 és omega-3 arány nem kedvező. Ez az egyensúlyhiány túlzott gyulladásokat és oxidációt okoz az egész szervezetben, jelentősen megzavarva az optimális egészséget és növelve a krónikus betegségek, köztük az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rák és egyebek valószínűségét. [2]

 

Mi az elsődleges bűnös a többletért? Egészségromboló mennyiségű omega-6 zsírsav. Az iparilag feldolgozott magolajok, úgynevezett növényi olajok fokozott felhasználása és fogyasztása. A téma egyik szakértője, Dr. Chris Knobbe kijelenti, hogy “ezek az iparilag feldolgozott magolajok elősegítik az oxidációt.  Prooxidatívak, gyulladást idéznek elő és mérgezőek, de mindezek közül az oxidáció messze a legrosszabb."

 

A szív- és érrendszeri kutató, Dr. James DiNicolantonio egyetért, és „a szívkoszorúér-betegség hajtóerejeként” hivatkozik ezekre az omega-6 magolajokra.  

 

Összefoglalva:

 Az Omega-6 többszörösen telítetlen zsírsav linolsav fogyasztása drámaian megnőtt a nyugati világban, elsősorban a növényi olajok esetében. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy az omega-6 többszörösen telítetlen zsír linolsav elősegíti az oxidatív stresszt, az oxidált LDL-t (a „rossz” koleszterint), a krónikus, alacsony fokú gyulladást és az érelmeszesedést.

 

Az omega-6 valószínűleg a CHD (koszorúér-betegség) okozója az étrendben, különösen, ha ipari magolajként fogyasztják, amelyet általában növényi olajoknak neveznek. [3]

Ahhoz, hogy helyreállítsuk az omega-6 és omega-3 közötti megfelelő egyensúlyt – ami segít megvédeni a súlyos egészségügyi következményektől, és visszaállít minket egy sokkal egészségesebb állapotba – csökkentenünk kell vagy teljesen meg kell szüntetni a következő olajok fogyasztását:

 

- Repceolaj

- Kukoricaolaj

- Gyapotmagolaj

- Szőlőmag olaj

- Mogyoró olaj

- Rizs korpa olaj

- Sáfrányolaj

- Szójaolaj

- Napraforgóolaj

 

Fontos emlékeznünk arra, hogy ezek a magasan feldolgozott magolajok többnyire nem csak olaj formájában, hanem feldolgozott/gyorsételekben is megtalálhatók, ezért arra is törekednünk kell, hogy ezeket az étrendünkből kiiktassuk.  Dr. Catherine Shanahan kijelenti: "A növényi olaj minden másnál jobban mérgezi a gyorsételeket.”

 

Az egészségesebb olajok közé tartozik a szűz olívaolaj, az avokádóolaj, a lenmagolaj és bizonyos halfajtákból (például lazacból, makrélából és szardíniából) származó olajok. Ez utóbbival kapcsolatban, bár az ilyen típusú halak heti két-háromszori fogyasztása bölcs stratégia, a legtöbbünk számára ez egyszerűen nem lehetséges. Itt jön a képbe a Hammer Nutrition EndurOmega. Két lágyzselékapszula napi kétszeri-háromszori bevétele rendkívül egyszerű módja annak, hogy segítsen „visszaállítani az egyensúlyt”, és számos egyéb előnnyel jár az egészség optimalizálása terén.

 

Olivaolaj – a legegészségesebb

 

Ebben a cikkben a veszélyes feldolgozott magolajok mellett csak néhány olyan olajat érintettünk, amelyek egészségesek, ezek közül az egyik az olívaolaj. Néhány lenyűgöző kutatás, amelyet a közelmúltban tettek közzé a Journal of the American College of Cardiology-ban, egyértelműen azt mutatja, hogy az olívaolaj nemcsak egészséges, de van néhány figyelemreméltó jótékony hatása is, amelyek meghosszabbíthatják az életet. 

 

Az eredmények:

 

Napi 7 gramm (andgt; 1/2 evőkanál) olívaolaj fogyasztása a következőkhöz kapcsolódik:

-       Alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek halálozási kockázata

-       A rák okozta halálozás

-       Neurodegeneratív betegségek mortalitása

-       A légúti betegségek mortalitása

 

A tanulmány azt is megállapította, hogy napi 10 gramm margarin, vaj, majonéz vagy tejzsír egyenlő mennyiségű olívaolajjal való helyettesítése csökkenti a halálozási kockázatot is.

 

A Nurses' Health Study és az Health Professionals Follow-up Study résztvevőinek felhasználásával a kutatók 60 582 nőt és 31 801 férfit elemeztek, akik mentesek voltak a szív- és érrendszeri betegségektől és a rákos megbetegedésektől a vizsgálat kezdetén 1990-ben.

 

A 28 éves követés során az étrendet négyévente kérdőívvel értékelték.

A kutatók összehasonlították azokat, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat, a legmagasabb fogyasztási kategóriába tartozókkal:

 

19%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri halálozás kockázata

17%-kal alacsonyabb a rákos halálozás kockázata

29%-kal alacsonyabb a neurodegeneratív mortalitás kockázata

18%-kal alacsonyabb a légúti halálozás kockázata.

 

A tanulmány azt is megállapította, hogy napi 10 gramm egyéb zsírok, például margarin, vaj, majonéz és tejzsír olívaolajjal történő helyettesítése 8-34%-kal csökkenti a teljes és az ok-specifikus halálozás kockázatát. Nem találtak szignifikáns összefüggést, amikor az olívaolajat más növényi olajokkal helyettesítették.

A tanulmány vezető szerzője, Marta Guasch-Ferré, PhD kijelenti: "Eredményeink alátámasztják az olívaolaj bevitelének növelésére vonatkozó jelenlegi étrendi ajánlásokat. Az orvosoknak tanácsot kell adniuk a betegeknek, hogy bizonyos zsírokat, például margarint és vajat cseréljék le olívaolajjal, hogy javítsák az olívaolaj bevitelüket."

 

Referenciák: Processed Seed Oils
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/
[2] https://www.youtube.com/watch?v=sKR1ZdHXXzo
[3] https://openheart.bmj.com/content/openhrt/5/2/e000898.full.pdf
REFERENCE: Olive Oil
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.10.041
 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
is added to your shopping cart.
Terms & Conditions
this is just a warning
Login