Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A sófogyasztás és az asztma kapcsolata

A sófogyasztás és az asztma kapcsolata

Gyakrantapasztalsz asztmás tüneteket? Gondold át a sófogyasztásodat és ha kell, változtass!

A andldquo;nyugati étrendandrdquo; köztudottan zsírban és koleszterinben gazdag, kevés fehérjét tartalmaz, valamint a kívülről bevitt cukor és sómennyiség szükségtelenül magas. A rengeteg gyorsétel fogyasztása sem teszi túl egészségessé a fejlett országok étrendjét.

Ezt a fajta étkezést okolják az egyre gyakrabban tapasztalható autoimmun betegségek kialakulásáért is. Ezek közé tartozik az asztma, a multiple sclerosis, a psoriasis, a reumathid arthritis vagy az I-es típusú diabétesz, melyeknél az immunrendszer az egészséges sejtek ellen ép fel.
Nézzük meg közelebbről az egyik kellemetlen betegséget, az asztmát!

Emberek milliói szenvednek andndash; és elég nagy az esélye, hogy te is érintett vagy andndash; asztmás rohamoktól a sportolást követően. A jellemző tünetek a kapkodó, rövid légzés, erőszakos köhögés, zihálás, mely a tüdőfunkciók kifáradását okozza.

Érdekesség, hogy kutatások megállapították, a sóban gazdag étrend összefüggésbe hozható az erősebb asztmás tünetek kialakulásával és a tüdőfunkciók visszaesésével, míg a sóban szegény étrendet fogyasztók alig tapasztaltak tüdőt érintő negatív hatásokat. Ahhoz, hogy megérthessék a magas sótartalmú étrend asztmára gyakorolt hatását, a kutatók mintát (köpetet) vettek a vizsgált személyek tüdejéből. A sok sót fogyasztó személyek mintája háromszor annyi gyulladást okozó sejtet és közel kétszer annyi gyulladásban részt vevő mediátoranyagot andndash; hisztaminok, leukotrinek, prosztgalndinok, citokinek andndash; tartalmazott.

Amint látták az óriási különbséget a magas és alacsony sóbevitel között, adódott a kérdés, hogy andbdquo;Miért van ilyen elképesztő hatással a sófogyasztás a gyulladások kialakulására?andrdquo; A só aktiválja azokat az enzimeket, melyek felelősek a a túlműködő speciális immunsejtek megjelenéséért. Ezek a Th17 sejtek, melyek a T-sejtek speciális tagjai, a gyulladásért felelős elő-molekulákat, az interleukin-17-et állítják elő.

Csekély számban ezek a sejtek fontosak az immunitás szempontjából, de felszaporodásuk vagy túlműködésük összefüggést mutat az autoimmun betegségek kialakulásával. A kutatók szerint a túlzott sófogyasztás közvetlenül vesz részt a TH17 sejtek által okozott, a vér magasabb sókoncentrációjában.

Nyilvánvaló, hogy minél több negatív hatásra derül fény a túlzott sófogyasztást illtően, annál jobban kell figyelnünk a saját étrendünkre, és törekednünk kell a lehető legkevesebb só bevitelére. Sportolóként arra is figyelnünk kell, hogy az edzéskor/versenykor elfogyasztott üzemanyagunk mennyi sót tartalmaz, mert bizony sok esetben ez is kiugróan magas. AHammer Nutrition elektrolit-készítményeiaz Endurolytes-ok a megfelelő mennyiségű sót tartalmazzák (nátrium-klorid) a többi szükséges ásványianyag mellett, ideális arányban.

Legyél elővigyázatos, ha olyan tanácsokat hallasz, hogy mindenképp fel kell töltened magad sóval egy verseny előtt. Természetesen oda kell figyelned a megfelelő elektrolit-bevitelre, különösen, ha az időjárási feltételek megkövetelik azt (forró, párás idő). Azonban nem szabad túlzásokba esned, hiszen nemcsak a sportolói teljesítményedre lehet negatív hatással a túlzott sóbevitel, mely megzavarja a szabályozó mechanizmusokat (minél több sót fogyasztasz, annál több fog kiválasztódni, akár túlzott mennyiség is), hanem akár olyan autoimmun betegségek is kialakulhatnak, mint az asztma.

Légy tudatos és tölts fel a megfelelő eletkrolitokkal! Hammer ON!

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés