Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Aludj jól!

Aludj jól!

Néhány napja már bemutattuk, hogy az alvás milyen jótékony hatással van a szervezetre és minek köszönhető, hogy a profi sportolók - az edzés és a táplálkozás mellett – miért tekintenek rá úgy, mint a jó teljesítmény egyik legfőbb letéteményesére. De még nincs vége! Mai cikkünkben szeretnénk adni pár hasznos tanácsot, amikkel javíthatod alvási szokásaidat.

A mindennapi teendőink és a már megszokott napi rutinunk mellett nehéz elképzelni, hogy változtassunk és hasonló alvási szokásokat vezessünk be, mint a profi sportolók, de ha szeretnénk javítani sportteljesítményünkön és elérni a fizikai, illetve szellemi teljesítőképességünk maximumát, érdemes megpróbálni.

Nem kell mást tennünk, mint meghatározni a számunkra megfelelő számú – amennyit a napi rutinunk még megenged – alvással töltött órát és ehhez tartani magunkat, lehetőleg úgy, hogy minden egyes nap ugyanakkor feküdjünk le és keljünk fel.

Állíts fel egy napirendet és ragaszkodj hozzá! A folytonosság kifizetődik majd.

De mennyi az annyi?

Egy átlagos felnőtt napi alvásigénye 7-9 óra, ami a hivatásos sportolóknál 8-10 órára nő. Amikor összeállítod az alvási terved, legalább napi 7 órával számolj, de ha be tudod illeszteni a napi teendőid közé és az edzésterveddel is kompatibilis, törekedj a minél többre!

 

Power Sleep: Megoszlanak a vélemények, de a profi és amatőr sportolók egy része esküszik a rövid, 20-45 perces rövid pihenés (szunyókálás) jótékony hatására két edzés között vagy versenyek, meccsek előtt. Nem való mindenkinek, de egy próbát megér.

A másik oldal

Természetesen a rendszeres és megfelelő mennyiségű alvás nem csak a jótékony hatásai miatt elengedhetetlen. Ha nem alszunk eleget, alváshiány alakulhat ki, amely drasztikus módon visszavetheti sportteljesítményünket, gátolhatja az edzésmunkát és hosszú távon akár súlyosabb egészségkárosodáshoz is vezethet.

A tárgyban végzett kutatások szerint alváshiány esetén a szervezet akár 40%-kal rosszabbul dolgozza fel a glükózt, valamint romlik a glikogén raktározás gyorsasága, ezzel befolyásolva a szervezet energiaellátását.

Ezen kívül csökken a növekedési hormon termelése, a szervezetnek kevesebb ideje van regenerálódni és az információkat feldolgozni.

Ezek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy mindig törekedjünk legalább a napi alvásminimum elérésére.

TUDTAD? 22 óra alvás nélkül pont annyira csökkenti a koncentrációs képességet, mintha elfogyasztottál volna négy alkoholtartalmú italt.

Néhány hasznos tipp

Arra az esetre, ha sikerült meggyőznünk és elhatároztad, hogy megtervezed a saját alvásrended, összeszedtünk pár igen hasznos módszert, amelyek segíthetnek a könnyebb elalvásban és a hatékonyabb pihenésben:

  • Az edzés vége és a lefekvés előtt legalább 2-4 órának el kell telnie.
  • Lefekvés előtt 4-6 órával már ne igyál semmilyen koffeines italt!
  • Ragaszkodj az alvásrendedhez: Próbálj meg minden nap ugyanabban az időpontban ágyba kerülni és felkelni.
  • Kapcsolj ki minden képernyőt legalább 30 perccel lefekvés előtt.
  • Sötétíts be, amennyire csak lehetséges!
  • Zárj ki minden zajt, amelyek zavarhatnak az alvásban. Amennyiben szükséges, használj füldugót!
  • Este már csak vizet igyál. Felejtsd el az alkoholt!
  • Ha nehezen tudsz elaludni próbáld ki a Hammer Nutrition REM Caps-et. Ezt a táplálékkiegészítő macskagyökeret tartalmaz és kimondottan erre a célra fejlesztettük ki.

Csak próbáld ki!

Már van egy kiváló edzésterved és a megfelelő táplálkozásra is figyelsz, de szeretnél még jobb teljesítményt elérni? Akkor már nem olyan nehéz a dolgod, csak rendszeresen feküdj le aludni.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in