Dopping- és adalékanyagmentes termékek sportolónak

Dopping- és adalékanyagmentes termékek sportolónak

 

Az Informed-Sport ellenőrzése alatt a WADA és az olimpiai szabványoknak megfelelő termékek találhatóak, amelyeket az élsportolók nyugodt szívvel használhatnak.

A Hammer Nutrition a Informed-Sport program által jóváhagyott/igazolt termékek széles választékát kínálja sportolók és profi sportcsapatok számára. A termékkínálatban fellelhető termékeket minden sportoló nyugodt szívvel használhatja, hiszen nem tartalmaz tiltott és/vagy szennyezett anyagokat.

Az Informed-Sport program tanúsítja, hogy az Informed-Sport logóval ellátott összes étrend-kiegészítő és összetevői, mentes minden tiltott anyag tekintetében. A Hammer Nutrition termékek ellenőrzését az LGC Sport Science (All American Pharmaceutial) vezető doppingellenes laboratóriuma végzi.  

2020-tól a közvetlenül az Informed-Sport által folyamatosan tesztelt termékek listáját itt találod!

Az Informed-Sportról

Ugyanolyan fontosnak tartjuk az ön hírnevét, mint a sajátunkat. Minden tizedik étrend-kiegészítő szennyeződhet a sportban tiltott összetevőkkel és vegyületekkel, éppen ezért annak érdekében, hogy a tanúsított termékeink biztonságosak legyenek a sportolók és a kábítószerre/doppingra tesztelt személyek számára, minden egyes tételt megvizsgálunk a tiltott anyagok szempontjából, mielőtt forgalomba kerülne. 

Kutatások kimutatták, hogy egyes étrend-kiegészítő termékek alacsony szinten, de fertőzöttek olyan anyagokkal, amelyeket a WADA (Doppingellenes Világszervezet) és más sportszervek tiltólistára helyeztek. Az Informed-Sport célja a szoros együttműködés az étrend-kiegészítő gyártókkal és beszállítókkal, felülvizsgálva a gyártóüzemben működő minőségbiztosítási rendszereket, valamint magas színvonalú analitikai teszteket biztosítani a termékekre és az összetevőkre annak érdekében, hogy minimalizálva legyenek a tiltott szennyező anyagoknak az előfordulása a sportban.

Mindemellett a program célja az is, hogy a sportolók számára hatékony kockázatkezelési szolgáltatást nyújtson annak érdekében, hogy olyan termékeket válasszanak, amelyek az elit sportban megkövetelt minőség-ellenőrzési teszteken mentek keresztül.

Az Informed-Sport (2008) tanúsítási programot a világ egyik vezető sportdopping-ellenőrző laboratóriuma, a HFL Sport Science hozta létre, amelyet ma már LGC néven ismerünk. Noha az LGC már 2002 óta teszteli a kiegészítőket, egyértelművé vált, hogy olyan átfogó tanúsítási programra van szükség, amely viszont nem csak a tiltott anyagok tesztelésére szolgál, hanem biztosítja a termékek kiváló minőségű gyártását is.

Az Informed-Sport tanúsítás egy önkéntes program azoknak a már jó hírű étrend-kiegészítő vállalatoknak, akik termékeik egy részét vagy egészét regisztrálni szeretnék, és az Informed-Sport védjegyet szeretnék elhelyezni a termékeiken. A sportolók, ha az adott terméken látják az Informed-Sport emblémát, biztosak lehetnek abban, hogy szigorú ellenőrzéseken és teszteken ment keresztül annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az nem szennyeződött tiltott anyagokkal és biztonságos használni.

Részletek az Informed-Sportról és a tesztelési folyamatunkról

Bár nincs 100%-os garancia, amely biztosítja azt, hogy az adott étrend-kiegészítő mentes minden tiltott anyagtól, az Informed-Sport hatékony kockázatkezelési szolgáltatást nyújt a sportolóknak, lehetővé téve számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak akkor, amikor terméket választanak.

Az elmúlt két évtizedben az LGC több tízezer táplálék-kiegészítő- és alapanyag mintát elemzett ki, és a tapasztalatok azt mutatták, hogy a fertőzés előfordulása az olyan kiváló minőségű termékek között, amelyeket rendszeresen tesztelnek a tiltott anyagok szempontjából, szignifikánsan alacsonyabb (jobb, mint 1 az 5000-ből), összehasonlítva azokkal a termékekkel, amelyek nem vesznek részt tiltott anyagvizsgálaton, amelyek így akár egy a tízhez kockázatúak is lehetnek.

Az Informed-Sport tanúsítási folyamata megköveteli mind a gyártás és minőségbiztosítási rendszerének ellenőrzését, mind a termék előzetes regisztrációjakor való tesztelést. A minőségbiztosítási rendszereket, az alapanyagokat és az ellátási láncot alaposan felülvizsgálják annak biztosítása érdekében, hogy a késztermékben kevés a szennyeződés veszélye. Ide tartozik a teljesség igénye nélkül:

 1. Termékértékelés, beleértve a készítményt, a címkén szereplő leírást, a tápanyag-összetétel címkézését, a szennyezőanyagok vizsgálatát...stb.
 2. Nyersanyag értékelés a gyártási helyszíneken
 3. A gyártó és csomagoló üzemben lévő akkreditációk, például a helyes gyártási gyakorlat (GMP) áttekintése
 4. A minőségbiztosítási rendszer és a szabványműveleti előírás (SOP) felülvizsgálata a nyersanyagok tárolására és kezelésére vonatkozóan, a gyártáshoz és csomagoláshoz szükséges szabványműveleti előírások áttekintése, berendezések tisztítása, személyzet képzése, termék nyomonkövethetősége...stb.
 5. Nyersanyag beszállítói értékelés
 6. Kész áruk tárolásának és forgalmazásának értékelése

A tanúsítás előtt álló termék tesztelésére is szükség van az Informed-Sport programba való felvétel előtt. Ez magában foglalja a különböző gyártási ciklusokból származó 5 minta tesztelését a tesztelési előzmények megállapításához.

Csak abban az esetben kaphatja meg az adott termék az Informed-Sport jelölést és a programba való regisztrációt, ha az ellenőrzésen átmegy és a termék a tesztelése alatt nem mutatott szennyeződés-problémákat.

Miután a termék megkapja a tanúsítványt, azután rendszeres vakmintákat, teszteket veszünk annak érdekében, hogy a piacon lévő termékek használata továbbra is biztonságos legyen a sportolók számára. Az összes tesztelt termékcsalád fel van tüntetve a weboldalon. Ezek megtalálhatóak a „minősített termékek” oldalon, vagy egyszerűen írja be a keresett táplálék-kiegészítő nevét a keresősávba.

A tanúsítási eljárás áttekintése

Az Informed Sport egy olyan tanúsítási program sporttáplálék-kiegészítők számára, amely biztosítja a sportolók számára azt, hogy azokat a termékek, amelyek Informed Sport jelöléssel vannak ellátva, rendszeresen tesztelik a sportban tiltott anyagokra. Mindemellett az Informed Sport minden esetben meggyőződik arról is, hogy a termékeket a magas minőségi előírásoknak megfelelően gyártják. A felelősségteljes sporttáplálék-kiegészítő gyártók a már meglévő minőségbiztosítási rendszerük részévé tették az Informed Sportot annak érdekében, hogy termékeik biztonságosabbá váljanak a sportolók számára.

Első szakasz: Gyártási folyamat felülvizsgálata
Második szakasz: Folyamatos tesztelés (minden tétel további plusz vakmintával)
Harmadik szakasz: Logó használata

Kutatások kimutatták, hogy a folyamatos tesztelés rendkívül hatékony módszernek bizonyult a tételek közötti szennyezés megelőzésében. Az Informed Sport az egyetlen olyan program, amely folyamatos tesztelést igényel, ezáltal pedig az Informed Sport logóval ellátott termékek elnyerték a sportolók bizalmát.

A sportolók, ha egy terméken látják az Informed Sport emblémát, akkor biztosak lehetnek abban, hogy szigorú ellenőrzéseken és teszteken ment keresztül a termék annak érdekében, hogy biztonságos-e a felhasználása.A tanúsítási folyamat

A vállalatok kérelmezhetik, hogy késztermékeiket az Informed-Sport tanúsítvánnyal lássuk el. A program lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az Informed-Sport emblémát megjelenítsék a tanúsított termékein, ezáltal pedig biztosítsák a fogyasztók és a sportolók számára egyaránt, hogy a termékeiket rendszeresen tesztelik a sportban tiltott anyagokra.

Alant láthatóak a tanúsítási folyamat részletei. A gyártóhelyek és nyersanyag-kezelő létesítmények is tanúsíthatóak az Informed-Sport tanúsítvánnyal.

A késztermék, valamint összetevő tanúsítása három szakaszból áll:

1. szakasz: A gyártóüzemben működő minőségbiztosítási rendszerek teljes felülvizsgálatának elvégzése.

 •        Termék/összetevő értékelése
 •        Nyersanyag értékelése az egyes gyártási/csomagolási helyeken
 •        Nyersanyag-beszállító értékelésének eljárása
 •        Tanúsítvány és SOP (állandó érvényű utasítás) áttekintése az összes gyártási/csomagolási/tárolási területre vonatkozóan
 •        Harmadik fél gyártó (TPM)

2. szakasz: Minősítés előtti mintavétel

Mielőtt egy terméket/összetevőt tanúsítanánk az Informed-Sport tanúsítvánnyal, a termék öt előminősítési mintáját megvizsgáljuk az LGC tiltott anyagok kiegészítő indikántorán. Ezek a minták nem mutathatnak bizonyítékot a tiltott anyagokkal való szennyezettségre.

A mintákat legalább 3 gyártási sorozatból/tételből kell venni. Ezt a tesztelést a termék/összetevő értékelésével (1. szakasz) párhuzamosan végzik. Az elemzés ideje általában 7-10 munkanap a laboratóriumi kézhezvételtől számítva, az eredményeket pedig az elemzési tanúsítvány útján jelentjük.

3. szakasz: A tanúsítás utáni követelmények

Amint az 1. és a 2. szakasz befejeződik, és az Informed-Sport követelményei teljesülnek, abban az esetben a termék megkapja az Informed-Sport tanúsítványát. Ezután eljuttatunk egy licencszerződést, amely lehetővé teszi az új tagvállalat számára az Informed-Sport embléma használatát a tanúsított terméken/összetevőn. A tanúsított terméket feltüntetjük az Informed-Sport weboldalán. Ez magában foglalja az összes tesztelt tétel részleteit, valamint hozzáadásra kerül egy link, amely a tagvállalat weboldalára mutat.