Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A HÚGYSAV ÉS METABOLIKUS HATÁSAI, 2. RÉSZ

A HÚGYSAV ÉS METABOLIKUS HATÁSAI, 2. RÉSZ

Dr. Bayne French MD DC

 

Megjegyzés: Ez a sorozat második része. Az első részben megvitattam, mi az a húgysav, hogyan keletkezik, milyen szerepet játszik a köszvény kialakulásában, és még pár dologról írtam.

Ezt az írást kezdjük az emelkedett húgysavszinttel kapcsolatos problémákkal.

Húgysav és magas vérnyomás:

Sok szerző számos tanulmányban összefüggést talált az emelkedett UA-t szint és a magas vérnyomásszint között. Dr. Rick Johnson, a Floridai Orvostudományi Egyetem munkatársa patkányokkal dolgozott. Megállapította, hogy az UA kétféleképpen emeli a vérnyomást: az oxidatív stresszen keresztül, ami az erek összehúzódását eredményezi, valamint közvetlen hatással van a vesére és a nátrium kiválasztására (Johnson et al. Scientific America. 2015).

Mi a helyzet a nagyobb élőlényekkel?

Igen, Dr. Johnson embereket is tanulmányozott (Johnson et al. JAMA. 2008). A vizsgált hipertóniás egyének 90%-ánál emelkedett az UA. Az allopurinollal végzett UA szintet csökkentő gyógyszerrel való kezelésük a páciens vérnyomásának 85%-át a normál tartományba hozta, egyszerűen az UA csökkentésével.

Ami az eredményt illeti… klinikai tapasztalataim szerint a magas vérnyomást sokkal nehezebb kontrollálni az emelkedett UA hátterében, amely általában három vagy több gyógyszert igényel. Az UA valamilyen módon történő csökkentése általában jelentős vérnyomásjavulást eredményez kevesebb gyógyszer mellett.

Húgysav és gyulladás

Ahogy a betegeknek mondom, a gyulladás ideális esetben akkor keletkezik, amikor betegek vagy sérültek vagyunk. Ahogy Spiga és mtsai. jelentés is kimondja (Arter, Throb és Vas Bio. 2017. június), a gyulladás és az emelkedett UA kéz a kézben járnak.

A gyulladás a szívbetegség, a demencia, a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és alapvetően minden krónikus betegség alapvető ok-okozati összefüggés hajtóereje. Annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy az egyes krónikus betegségeket úgy tekintsük, mintha saját egyedi ok-okozati tényezők lennének. Lassan az anyagcsere-diszfunkció és a gyulladás, mint a betegségek fő mozgatórugóinak fogalma egyre inkább érvényesül.

Megdöbbentő belegondolni is, hogy ugyanazok a gyulladásos stratégiák, amelyeket testünk évezredek óta használ a mikrobiális betolakodók elhárítására és a nyílt sebek gyógyulásának elősegítése érdekében, tőlünk függetlenek (Dr. Perlmutter).

A Laboratóriumi tesztelésben a CRP-ről (C Reactive Protein) írtam. Ez immunrendszerünk normális alkotóeleme. Bármilyen gyulladásos ingerre megnövekszik, és az orvostudományban gyulladásos betegségek keresésére, de tünetmentes betegeknél is használják a szívbetegség kockázatának felmérésére. A szívben vagy máshol előforduló artériás betegséget gyulladás okozza. Számos tanulmány kimutatta a CRP prediktív értékét a kardiovaszkuláris eseményekre.

Ruggiero et al. (Am J, Card. 2007. július) kimutatta, hogy az UA növekedése közvetlenül előrevetíti a CRP növekedését. Rothenbacher et al. (PLOS ONE. 2012) egy lépéssel tovább ment, és azt találta, hogy az emelkedett UA valójában jobb előrejelzője a kardiovaszkuláris eseményeknek, mint a CRP. Továbbá azt javasolták, hogy az emelkedett UA függetlenül is okozhatja ezeket a kórfolyamatokat.

Metabolikus szindróma:

Sokan közületek érintett ebben, csak nem tudtok róla. A cukrot és szénhidrátot fogyasztó, sörivó versenyszerű állóképességi sportolónál ez jelen van, csak nem tudja, vagy nem érdekli, mert fittnek érzi magát.

Ezek a feltételek jellemzők:

1. Magas vérnyomás

2. Emelkedett vércukorszint

3. Megnövelt derékbőség

4. Emelkedett trigliceridszint

5. Alacsony HDL (jó koleszterin)

Ez az állapot beteg anyagcserét jelent, és növeli a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, számos rák, a demencia, a stroke és más betegségek kockázatát. A COVID-19 miatti halálozás kockázata is lényegesen magasabb a metabolikus szindrómában szenvedőknél.

Az UA annyira szerepet játszik a metabolikus diszfunkcióban és ennek az állapotnak a kiváltásában, hogy ma már „a metabolikus szindróma új markerének” tekintik (Billiet et al. Rheumatology 2014).

Biokémia

-nitrogén-monoxid (NO):

Szerény, kognitív gondolkozóként és állóképességi sportolóként úgy tűnik számomra, hogy a záróizom tónusát veszélyeztető tevékenységeket végző emberi teljesítmény hatékonyabban érhető el az izmok fokozott véráramlásával. Sokáig jártam iskolába emiatt. Talán olvastál már Te is a NO-ról és „vazodilatáló” (értágító) képességéről.

Az NO szerepét az inzulin működésében újabban megértették. Wang és mtsai. (Diabetes Dec 2013) leírja, hogy a NO hogyan segíti az inzulin optimális működését az izomsejtekben, így lehetővé teszi a glükóz bejutását és a glikogén képződését.

Íme, egy hír: az UA jelentős mértékben veszélyezteti a NO-t, aminek következtében rosszabb a működés, és károsítja a NO funkcióit is. Ez együttesen növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és még az erekciós nehézségek kockázatát is (Amelyek hatással vannak a baba születésére és túlélésünkre is!). Erről az Y kromoszómával rendelkezők hallgatnak. És valószínűleg azok is, akiknek nincs Y kromoszómájuk.

Hadd fogalmazzam át ezt, mert a sportteljesítmény forog kockán. Az inzulin, ha megfelelően működik, serkenti a glükóz izomfelvételét, és ez a hatás a NO-tól függ. UA akadályozza a NO-t. Az UA képződését a fruktóz mozgatja. A cukor fele fruktóz. Akkor miért akarsz rendszeresen cukrot fogyasztani, vagy üzemanyagként használni azt?

A vesék megfelelő folyadékszabályozása kiemelten fontos az egészség megőrzése érdekében és természetesen a sportteljesítmény szempontjából is lényeges. A fruktóz és anyagcseréje elősegíti a vazopresszin, az AKA Antidiuretic Hormone képződését.

Nem csak az emelkedett vérnyomás, hanem a zsírmájbetegség, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség és nem kívánt súlygyarapodást is okozhat.

Noha a só önmagában nem tartalmaz kalóriát, a fruktóz képződése révén serkenti az étvágyat és a vazopresszin képződés hatására a szomjúságot (lásd fentebb a Piss Off című részt) is.

Az alvás hatása a húgysavra:

Az alvás egészséges és káros hatásai mind a biológiáról szólnak, beleértve a neurológiai és hormonális változásokat is. Az anyagcsere erősen érintett.

Az alvásnak erős epigenetikai hatásai is van genomunkra. (genom: egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-be van kódolva) Moller-Levet et al. (Proc of the Nat Acad of Sci. Mar 2013) kimutatta, hogy egy hét alvásmegvonás megváltoztatta több mint 700 gén működését, amelyek részt vesznek az immunműködésben, az anyagcserében és a gyulladásban. Mullington et al. (Best Pra and Res Clin Endo and Metab. 2010. október) tovább magyarázta az alvásmegvonás által kiváltott specifikus immun- és gyulladásos vegyi folyamatokat. Ezek közé tartozik a CRP, a tumornekrózis faktor, az interleukinek és más gyulladásos citokinek. Fogalmam sincs, mi az a Tumor Necrosis Factor, de az biztos, hogy ijesztően hangzik, és nem akarom, hogy magamban vagy a közelemben legyen.

Egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik két egymást követő éjszakán keresztül csak 4 órát aludtak, 28%-kal nőtt a ghrelin éhséghormon szintje. Korábban írtam a ghrelinről, és ha valaha is lesz kutyám, akkor Ghrelinnek nevezem el. Vagy Bart-nak.

Következésképpen a vizsgálati alanyok sót, édességet és keményítőtartalmú ételeket kívántak (Univ of Chicago Med Center. ScienceDaily. 2004. december).

2017-ben 18 000 prediabéteszes felnőttet vizsgáltak. Azoknál, akik 6 óránál kevesebbet aludtak, 44%-kal nőtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Azoknál, akik 5 óránál kevesebbet aludtak, drámaian, 68%-kal megnőtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata (Borght et al. Regulatory Peptides, 2011. február). A prediabétesz-t pandémiának tartom. Az egyén és a globális egészség, valamint globális gazdaságunk a 2-es típusú cukorbetegség és az azzal összefüggő súlyos betegségek megelőzésének függvénye, beleértve a szív- és érrendszeri, neurológiai és rosszindulatú betegségeket.

A rossz alvás elősegíti az UA képződését. Számos szerző kimutatta, hogy az alvás és az UA között fordított kapcsolat van… kevesebb alvás, több UA. Ezenkívül közvetlen kapcsolat van az emelkedett UA és az alvási apnoe között. Minél magasabb a vér UA, annál több embernek áll le éjszaka a légzése.

Az időszakos böjt hatása a húgysavra:

A gyakori étkezésre vonatkozó tanács mulatságos. Itt van egy jó… az orvosok és a táplálkozási szakértők továbbra is azt mondják az embereknek, hogy enniük kell az egészséges anyagcsere fenntartásához. Felháborító. Vagy ez… enned kell, különben megemészted az izmaidat. Ez nagyon felkavar! Mit szólnál ehhez: enni kell, hogy jól vágjon az agyad. Vagy… a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nincs viccesebb annál, mint az idióták, akik szakértőknek képzelik magukat.

Egyetértek azzal, hogy a reggeli nagyon fontos, ha alkalmazkodsz a szénhidrátokhoz. Mert ha nem eszel, nem csak te fogsz szenvedni, hanem mindenki körülötted.

Mi emberek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy evés nélkül legyünk egy ideig. Elsöprő bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy ez hatékony stratégiát képvisel a betegségek megelőzésében, kezelésében, az öregedés lassításában és a fogyásban is. Írtam egy kétrészes cikket az időszakos böjtről (EN 123 és 124). Azt mondják, ez egy Pulitzerre való.

Ebben azt magyarázom, hogy számos módja van a böjt megvalósításának, más néven az időszakos evésnek. Egy munkanap másképp nézhet ki, mint egy szabadnap. Ha általában 8-kor eszel, tedd át 9-re. 12-14 óra étkezés nélkül az előnyök jelentkeznek.

A betegek gyakran azt mondják nekem, hogy reggelente nem is éhesek különösebben; csak esznek, mert szerintük ezt kell tenniük. Nagy híve vagyok a reggeli kihagyásának, és az esetek 96,6%-ában ezt meg is teszem. Havonta egyszer a 9 évesemmel reggelizek.

Amúgy heti három napon egyszer eszem, vacsoránál. Az egyetlen kivétel az, ha kemény edzésem van. A befejezés után egy órán belül iszok egy kis fehérjét. Még egy kicsit az izomról… koplalással megnő a növekedési hormon és a ketonok szintje. Mindkettő megőrzi az izmokat.

Az autofágia a sejtösszetevők lebontása és újrahasznosítása.

Ez a folyamat több mint 50 éve ismert. Dr. Ohsumi felelős a mechanizmusok és gének feltárásáért, amiért 2016-ban Nobel-békedíjat kapott. Az autofágia fontosságának megértéséhez érdekes látni, hogy mi történik, ha a folyamatot az érte felelős gének mutációi miatt gátolja. Az eredmény a rák, a neurológiai betegségek és más betegségek.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy az autofágia felerősödik böjt közben, és az AMPK váltja ki (fentebb tárgyaltuk). De miért beszélek erről az egészről? Ez a cikk a húgysavról szól! Mert a böjt növeli az UA-t. Most ez komoly?

Igen, a böjt növelheti a húgysavszintet, de csak átmenetileg. A koplalással ketonok szabadulnak fel. Versenyeznek az UA-val a vesékből történő kiválasztódásért. Emelkedett ketonok esetén kevesebb UA távozik a szervezetből. Tapasztalataim szerint ez nem mindig fordul elő; ez általában kismértékű növekedés, és soha nem láttam, hogy a koplalás köszvény váltott volna ki. Még az én pácienseimnél sem, akik folyamatosan ketogén diétán élnek, ami az emberek nagy kisebbsége, akik élvezik az időszakos böjt előnyeit. Végső soron a fiziológia olyan sok szempontból javul, hogy az alapszintű UA általában több ponttal csökken.

Itt van egy kulcsfontosságú pont: A fogyás a legjobb módja az UA csökkentésének. A böjt a zsírégetésen keresztüli fenntartható fogyás kulcsfontosságú eleme.

Következtetés:

A legtöbb terjesztett tanácsot a szószónok valójában nem tartja be. Ezzel rendben vagyok. Még a sarlatánoktól és a képmutatóktól is merítek perspektívát és motivációt.

Ez a perspektíva alakította ki bennem azt a fogalmat, hogy ne várj és állj ki önmagadért. Ne várd meg, hogy orvosod egészséges módon irányítson. Ez az a ritka szolgáltató, aki fel van készülve erre. Ez nem az ő hibájuk; ez a rendszer, amelyben működnek. És ez az ő hibájuk.

Íme egy összefoglaló a most végrehajtható műveletekről:

1. Ellenőrizd a húgysavszinted. Lehetőleg éhgyomorra és erőteljes testmozgás nélkül a vérvételt megelőző néhány napon.

2. Egyél cukrot ritkán, kis mennyiségben, körültekintően, és soha ne igyál cukros vagy fruktózos italt.

3. Csökkentsd az összes szénhidrátforrást, és tartsd meg az esti étkezésre.

4. Ügyelj a sóra.

5. Részesítsd előnyben a helyreállító alvást. A legtöbb embernek ez 7-8 óra.

6. Ismerjd meg a gyógyszereket. Az aszpirin, a tesztoszteron, a topiramát, a szildenafil, a PPI-k (savas gyógyszerek), a vízhajtók, a béta-blokkolók és mások az UA emelkedését okozhatják.

7. Táplálékkiegészítők. Vannak olyan kiegészítők, amelyek hatásosnak bizonyultak a húgysav csökkentésében. Az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb a C-vitamin napi 500-1000 mg adagban.

8. Szakaszosan változtass.

Vállald be azt a változást, amelyet szeretnél végrehajtani. Az Te egyéni egészséged kiemelten fontos. Nem csak neked, hanem azoknak is, akik számítanak rád. Nem azért, hogy túlzott nyomást gyakoroljunk rátok, de országunk, az egész társadalom és az emberiség globális jövője attól függ, hogy anyagcseréje jól van-e. A leendő babák számítanak rád.

Referenciák:Chen et al. Arthritis and Rheumatology. Feb 2009Ayoub-Charette et al. BMJ Open. May 2019Jensen et al. J Hepatol. May 2018Basaranoglu et al. Hepatol Surg, Nutr. April 2015Zgaga et al. PLOS ONE. 2012Yu et al. Asia Pac J of Clin Nut. 2018Johnson et al. Scientific America. 2015Johnson et al. JAMA. 2008Spiga et al. Arter, Throb, and Vas Bio. June 2017Ruggiero et al. Am J of Card. July 2007Rothenbacher et al. PLOS ONE. 2012Billiet et al. Rheumatology. 2014Wang et al. Diabetes. Dec 2013Douard et al. J of Phys. Jan 2013Lanaspa et al. PLOS ONE. April 2015Lanaspa et al. Natl Acad of Sci. Mar 2018Moller-Levet et al. Proc of the Nat Acad of Sci. Mar 2013Mullington et al. Best Pra and Res Clin Endo and Metab. Oct 2010Univ of Chicago Med Center. ScienceDaily. Dec 2004Borght et al. Regulatory Peptides. Feb 2011

 

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in